Budstikka fikk ros for omstridt sak om ordførerens FN-oppdrag

Pressens Faglige Utvalg frikjente avisa på alle klagepunkter. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Klagen mot Asker og Bærum Budstikke i Pressens Faglige Utvalg tirsdag gjaldt en artikkel om Asker-ordførerens personlige FN-verv som kommunen dekket kostnadene for. I artikkelen kom det frem at styreleder i Asker fotball, som også var spesialrådgiver i UD, hadde foreslått dette FN-vervet for ordføreren under en festmiddag i forbindelse med at Asker fotballs A-lag rykket opp til 1. divisjon. Opprykket krevde ny fotball-stadion, som ordføreren samme uke hadde garantert kommunal millionhjelp til.

Klager var den omtalte styrelederen i Asker fotball og UD-ansatte, Erik Berg. Han reagerte på at avisen koblet to prosesser som ikke hadde noe med hverandre å gjøre: oppgraderingen av Føyka og ordførerens medlemskap i UNACLA (FN-vervet). Han hevder han ikke fikk seg koblingen forelagt. Klager mente også det ble skapt et inntrykk av en «deal» mellom han og ordføreren, og at det fremstod som korrupsjon.

I tillegg mente han Budstikka drev tendensiøs og feilaktig tolkning av fakta, og at det ikke var dekning for titler som «toppverv», «nettverk i Asker» og «vervet i det stille». Berg mente også at Budstikka brøt god presseskikk ved ikke å trykke hans tilsvar snarest mulig.

Et godt journalistisk arbeid

Budstikka avviste alle punkter i klagen. 

Sekretariatet gikk for frikjennelse og la vekt på at pressen står fritt til å velge vinkling, såfremt det er dekning for den. I tillegg mente sekretariatet at klager hadde fått gode muligheter til å komme til orde. 

TV 2s Øyvind Brigg var det første til å ta ordet etter at sekretariatets innstilling var lest opp. Han var i stor grad enig med sekretariatet og mente at avisa hadde gjort et godt og solid journalistisk arbeid. Brigg la til at det ikke bare var dekning for avisas vinkling, men god dekning. Dessuten ga han honnør til avisa for å ta opp noe han mente er et viktig tema. 

Henrik Syse fra Institutt for fredsforskning var også enig i at Budstikka ikke kunne felles for god presseetikk. Han la vekt på at klageren hadde fått gode muligheter til å komme til orde. I tillegg mente han at avisa har fremstilt saken med riktig kronologi, og at det skulle være en kopling mellom penger til fotballstadionet og FN-vervet derfor bare blir spekulasjoner.

Det ble ingen videre diskusjon om saken, da utvalget var enig i at avisa skulle frikjennes. Det eneste utvalget hadde å sette fingeren på var glippen som førte til at klagers tilsvar i form at et debattinnlegg ikke kom på trykk raskt nok. 

Budstikka har forklart glippen i sitt tilsvar, og utvalget mente det ikke fantes noen grunn til å betvile at det faktisk var en glipp og ikke vond vilje fra Budstikkas side. 

– Men det er jo litt klønete. Sånne glipper skal ikke skje. Så da må vi jo minne om hvor viktig det er med gode rutiner innad i redaksjonen, sa PFUs nestleder, NRKs Alexandra Beverfjord.

 

 
Powered by Labrador CMS