Martine Skaugerum. Foto: Tracey Lavalette.

Nektes P4-praksis

Journaliststudent hopper av studiet for å få være praktikant i P4.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Martine Skaugerum mener at Høgskolen i Bodø (Hibo) bør åpne for at studentene kan skaffe seg egne praksisplasser. I dag godkjenner Hibo kun de praksisavtalene som skolen selv tildeler.

Skaugerum skulle etter planen vært i praksis gjennom journalistutdannelsen ved Hibo. Hun reiste på eget initiativ til Oslo for å delta på Radiodagene i fjor høst, noe som resulterte i at hun fikk i stand en avtale om praksisplass i P4. Men fordi Hibo nekter å godta denne avtalen, har hun valgt å avslutte studiet for å jobbe i radiokanalen.

– Burde belønnes

– Jeg forstår at de ikke kan spesialbehandle enkeltpersoner, men vil det ikke være bedre om det åpnes for at studentene selv kan skaffe seg praksisplass? Det er så mange om beinet i denne bransjen at man må kunne selge seg inn til arbeidsgiverne, og de som tør det burde belønnes for det, sier Skaugerum.

Senterleder Dag Nordbotten Kristoffersen ved HiBOs Senter for journalistikk påpeker at saken ikke er formelt avsluttet, og at han ikke kan uttale seg om enkelttilfeller. Han uttaler seg derfor på prinsipielt grunnlag.

– Det foreligger ingen planer om å endre en velfungerende praksisordning. Dette handler ikke om å straffe studenter som viser initiativ, men om at vi har et pedagogisk opplegg som er forankret i redaksjonene vi har avtale med.

– Et springbrett

Kristoffersen frykter at studentene vil tape på en ordning som åpner for at de selv kan skaffe til veie sine egne praksisplasser.

– Poenget er at den gode praksisordningen vi har kan rakne.

Kristoffersen frykter det kan oppstå en konkurransesituasjon mellom studentene der mediene velger ut de mest ettertraktede som praktikanter.

Skaugerum ønsket imidlertid ikke å ha praksis hos noen av de redaksjonene Hibo har avtaler med. Hun har studiespesialisering i radio og TV, og sikter på jobb i en av de kommersielle kanalene. Innen etermediene tilbyr Hibo kun praksisplasser i NRK.

– Praksisplassen bør være et springbrett inn i bransjen, og hvis jeg ønsker å jobbe i en kommersiell radiokanal er det der jeg bør ha praksis, mener hun.

– Gruer seg

De fleste av HiBOs praksisplasser har beliggenhet i de tre nordligste fylkene, i tillegg til noen få i Trøndelag og Oslo. Skaugerum sier mange gruer seg til praksisen og opplever det som hardt å være tre måneder på et lite sted hvor de ikke har noe nettverk. Hun mener at det kan ligge distriktspolitiske hensyn bak Høgskolens prinsippfasthet.

– Jeg tror de ønsker å beholde elevene i nord, men da burde de ha et større tilbud. Jeg synes ikke vi burde straffes for at vi endte opp med å studere i Bodø.

Kristoffersen slår fast at praksisopplegget i utgangspunkt skal være forankret i Nord-Norge. Han mener imidlertid det er praktiske hensyn som er årsak til at de fleste studentene utplasseres i nord.

– Jeg kan ikke historikken bak ordningen, men mener at det ikke ligger distriktspolitikk til grunn. Jeg har forstått det slik at utdanningsinstitusjonene deler landet mellom seg.

Ingen endringer

– Jeg synes skolen kunne vært mer fleksibel. Vi er tross alt voksne mennesker som kan ta ansvar for egen læring, sier Skaugerum.

Hun har fortsatt muligheten til å gå tilbake til skolen og fullføre praksisen hos en av skolens samarbeidspartnere neste år. Det vil hun ikke.

– Nå føler jeg at dette har blitt en prinsippsak. Det byr meg imot å gå tilbake, og jeg vil heller gå en annen vei. Her i P4 har jeg fått opplæring av de beste av de beste, jeg har fått kontakter og erfaring som er gull verdt.

Kristoffersen åpner for å også samarbeide med kommersielle kanaler i fremtiden, men står fast på at den nåværende ordningen er til studentenes beste:

– Slik er ordningen nå, og slik vil den også bli fremover.

Powered by Labrador CMS