Arild Grande. Foto: Martin Huseby Jensen
Nå vil Arbeider=partiet også støtte allmenn=kringkasting på radio
Men med hvor mye er i det blå.
Det er ennå ikke vedtatt, det skjer eventuelt under landsmøtet i april. Men Arbeiderpartiet har likevel noen forslag til mediepolitikken partiet skal føre for neste stortingsperiode.
– Jeg tror at vi med fremveksten av sosiale medier og meningsutveksling på nett, ser et sterkere behov enn noensinne for redigerte medier som kan orientere leserne etter Vær Varsom-plakaten, med kildevern og tilsvarsrett for de som blir angrepet. Vi ser at finansieringen av journalistikk settes under press, samtidig med at det florerer av saker på nettet som gjør at leserne får mindre tillit til nyheter. Og når politikere går til angrep mot medier som er kritisk mot dem, da er det på tide å stå opp og si vi må styrke journalistikkens vilkår, sier mediepolitisk talsmann Arild Grande i Arbeiderpartiet til Journalisten.
Nye krav til NRK
* NRKs rolle skal forsterkes med forutsigbarhet i styring og finansiering.
Dette handler ikke bare om mer penger til NRK, men forutsigbarhet. Samtidig som det kan det være aktuelt å stille flere krav til Marienlyst, gjennom for eksempel flere aktualitets- og debattprogrammer og tilstedeværelse over hele landet.
– Debattprogrammer har nær sagt forsvunnet fra nesten samtlige kanaler.
* Igangsette internasjonalt samarbeid for å sørge for at globale aktører som Google og Facebook betaler skatt også i Norge.
Dette er ifølge Grande ikke en jobb Norge kan gjøre på egenhånd. Dessuten mener han at de internasjonale foretakene vil ha fordel av en slik ordning siden det gjør det lettere å ha oversikt med gjeldende regler.
* Ikke svekke det samlede nivået på mediestøtten, men utvikle nye ordninger som kan blant annet kan bidra til innovasjon i mediene.
Selv om digitale utgaver også får støtte, faller papirmediene og får dermed mindre direkte og indirekte mediestøtte. Nivået som i dag brukes på mediene, ønsker Arbeiderpartiet å opprettholde. Og så handler det om utvidelse av støtteordningen.
– Vi mener det skal gis momsfritak til fagpresse, dybdejournalistikk og salg av enkeltartikler, utdyper Grande.
* Legge frem egen medieansvarslov for å styrke det norske kildevernet.
* Arbeide for å opprettholde kommersielle allmennkringkasting på TV med hovedkontor og nyhetssendinger fra Bergen.
Blant andres forslag for å opprettholde en slik ordning foreligger en støtte på i overkant av 130 millioner kroner. Og at disse pengene eventuelt kan hentes fra lisensen til NRK. Grande sier at det finnes ulike løsninger. Det handler for ham ikke om enkeltaktører men helheten.
– Jeg tror ikke det er noe problem å finne midler om man virkelig ønsker det.
Penger til P4?
* Arbeide for å opprettholde kommersielle allmennkringkasting på radio med hovedkontor og nyhetssendinger i Lillehammer.
En støtte til radio er ganske nytt, og det må dreie seg om en åpen konkurranse, sier Grande. P4 har hovedkontor i Lillehammer og Radio Norge har i Fredrikstad. Men uten konsesjon frykter Grande og Arbeiderpartiet for det norske innholdet.
– Vi ønsker å ta til orde for at vi også på radio sikrer bredt og godt innhold. Vi ønsker dessuten å bidra til sterke redaksjonelle miljøer i flere norske byer.
Og som han tidligere har vært fast bestemt på at en kommersiell TV-allmennkringkaster skal holde til i Bergen, er han like bestemt på at en radioaktør må holde til på Lillehammer.
* Sørge for at lokalradioene får midler til overgangen fra FM til DAB.
* Og beskytte mennesker som trues på grunn av sine ytringer. Redaktører og journalister skal ha et særlig vern her.
Grande mener det er viktig å styrke vilkårene til norsk journalistikk.
– Spesielt i en tid da presidenten i USA går til angrep på mediene, og vårt eget lands justisminister oppfordrer til boikott av aviser som skriver kritisk om hans parti.