Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Marte Garmann/regjeringen.no
Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Marte Garmann/regjeringen.no

Torbjørn Røe Isaksen har rett

KOMMENTAR: Kunnskapsministeren traff spiker øverst.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Klassekampens gode sitatspalte ”På teppet” er gjerne det første jeg leser på morgenkvisten. Den har som annen journalistikk også sine feilskjær. Så med fare for å jage trost med trompeter:

Spikeren på hodet

Spalten gjør seg i dag lystig over kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens svar på NRKs spørsmål om hvorfor det var Dagens Næringsliv og ikke departementet hans som avslørte at privatskolen Westerdals tok for høye skolepenger.

– Det er fordi Dagens Næringsliv er en avis, svarte Høyres wonderboy.

Klassekampens teppelegger kommenterte, denne gang ikke så veldig vittig:

– Sannelig godt at vi har en kunnskapsminister.

Spalter skal fylles og alt kan av naturlige årsaker ikke være like godt i en avis som gis ut nesten hver dag. Men her traff Isaksen vel spikeren rett på hodet?

Journalister avdekker

Av flere grunner er det regelen heller enn unntaket at mediene og ikke byråkratiet avslører sånt som dette:

• Journalister er mer nysgjerrige enn byråkrater.

• De får ros av sjefen når de finner en feil. Jeg er usikker på hva statsfunksjonæren får, men ganske sikker på at rosen sitter lengre inne.

• Mediene lever av å avsløre og tjener penger på det. For byråkratiet er det merarbeid.

• Journalistene får tips fra misfornøyde studenter og andre kunder, fra konkurrenter og varslere. De bruker timer, dager og uker på å ettergå tipsene og forkaster mange på veien til de virkelige avsløringene.

• Tipserne har mange grunner til ikke å varsle byråkratiet. Det kan slå tilbake på dem selv også når tipset er godt og de har liten grunn til å forvente effektiv graving i et departement.

Best egnet

I en ideell verden burde kanskje byråkratiet oppmuntres til å avdekke egne tabber. Men det er selv ikke mediene så  veldig gode til.

Kontrollinstanser som Sivilombudsmannen, pressens beste venn i statsapparatet, bidrar riktignok til journalistenes graving. Det fins kontrollkomiteer og modige varslere internt i byråkratiet også.

Men kunnskapsministeren har rett. ”En avis” er best egnet.

Helge Øgrim er redaktør i Journalisten.

Powered by Labrador CMS