Pressen knebles i Pakistan
Pakistanske myndigheter truer journalister og struper pressefriheten. – Vi lever i frykt og holder oss i skjul, sier den pakistanske journalisten Naveed Ahmed.
Alle uavhengige tv-stasjoner er tatt av lufta, all tv-distribusjon gjennom kabler er kuttet og nettet er under kontinuerlig overvåking, forteller Naveed Ahmed på telefon fra Pakistan.
Sender fra eksil
Ahmed jobber i landets største uavhengige tv-stasjon Geo TV, som på grunn av forholdene i Pakistan sender fra Dubai.
– Vi flyttet sendingene dit allerede lenge før Musharraf innførte unntakstilstanden, fordi vi innså at det var eneste mulighet til å sikre en fri nyhetsrapportering. Basen i Dubai er også eneste grunnen til at vi i dag kommer på lufta, sier Ahmed. Han er en profilert og erfaren journalist i sitt hjemland, og er ikke i tvil om at dagens situasjon er den «klart verste» han har opplevd i sine femten år i presseyrket.
– Adgang til informasjon er sterkt begrenset, og alt vi gjør overvåkes nøye. Telefonlinjer til mediebedrifter kuttes og mobilsambandet er ustabilt og utsatt for scrambling. Jeg er blitt truet med både vold og arrestasjon, og for tida tør jeg heller ikke dra hjem til familien. Som for mange andre journalister blir det å overnatte i skjul på andre steder, sier Ahmed på sin satellittelefon.
– Det er eneste måten å sikre uforstyrret forbindelse med omverdenen, bemerker han.
Går i sørgeklær
Selv om pressefriheten knebles og journalistene føler seg truet, har det pakistanske journalistforbundet (PFUJ) tatt initiativ til protestmarkeringen «Sort Dag» mot unntakstilstanden førstkommende fredag. Da vil journalister iføre seg sorte sørgeklær og marsjere i gatene i sine begravelsesuniformer.
– Det blir en symbolsk markering, både overfor myndigheter og omverden , sier Ahmed og trekker selv linjer til Burma og «røde klær»-markeringen der nylig.
– Musharrafs regime blir mer og mer likt det vi har sett i Burma. Dessverre har Vesten ikke vært villig til å innse at Musharraf representerer en trussel både mot demokratiet og stabiliteten i vår del av verden. Derfor er det viktig at både norske og andre lands myndigheter nå tar en klar linje mot Musharraf, slik at unntakstilstanden kan oppheves og pressefriheten bedres.