– Vaktholdet var spesielt, vi var plassert blant sivilister i et privat hus. Vi kunne ikke rømme, fordi familien da ville bli drept, fortalte Pål Refsdal. Foto: Sondre Steen Holvik

Refsdal takker mediene

Glad for at kidnappingen ikke ble kjent mens han satt fanget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Frilansjournalisten Pål Refsdal (46) framstod som både glad, etterpåklok og ydmyk på dagens pressekonferanse på Thon hotell i Arendal, der hans oppdragsgiver Novemberfilm har kontor. Daglig leder i Novemberfilm, Kjetil Johnsen, stilte sammen med Refsdal foran et stort pressekorps klokka 15.

– Jeg takker UD for den kjempejobben de har gjort, jeg takker familien min, Kjetil Johnsen og Novemberfilm og familien jeg ble plassert hos under kidnappingen. Jeg takker også dere i mediene, for at dere holdt informasjonen tilbake i den kritiske uka det varte, sa en tydelig lettet Refsdal.

På spørsmål om kidnappingen, og tidligere dramatiske episoder han har vært gjennom i jobben, vil endre måten han vil jobbe på som journalist, svarte Refsdal:

– Det er elleve år siden den siste episoden, i Kososvo. Man blir mer erfaren og forsiktig. Man gjør ikke samme tabbe to ganger. Men kanskje man gjør andre tabber.

Ikke mishandlet

Refsdal slo fast at han ikke var blitt utsatt for mishandling mens han satt kidnappet, kun for trusler.

Frilansjournalisten fortalte detaljert om sine dramatiske opplevelser øst i Afghanistan. Han forklarte hvorfor han reiste inn i et område som Utenriksdepartementet hadde advart ham på det sterkeste mot å reise inn i.

– Etterpåklokskapen blomstrer, også hos meg. Om jeg var for vågal? Jeg måtte reise inn i området for å formidle det jeg ønsket, og jeg tok de forholdsregler som var mulig å ta. Hensikten var ikke å bringe kampbilder. Jeg ønsket å vise Taliban bak masken, menneskenes motiver for å kjempe mot koalisjonsstyrken, deres ære og familieforhold. Det er interessant å treffe menneskene, og vise dem som det og ikke som monstre, fortalte Refsdal.

Ble invitert av kommandanter

Han kom i kontakt med en sentral Taliban-kommandant, som aksepterte nordmannen som sin gjest. Dette er ifølge Refsdal en vanlig framgangsmåte for å komme seg inn i muslimske miljøer.

– En underkommandant fra Taliban inviterte meg deretter inn i sitt område, og garanterte for min sikkerhet. Jeg undervurderte grådigheten hos denne underkommandanten, innrømmet Refsdal.

Torsdag 5. november, i landsbyen de hadde reist til, dukket plutselig en lokal kommandant fra Al-Qaida opp og fortalte Refsdal at han og tolken var mistenkt for å være spioner.

– Vi skulle henrettes

– Vi fikk beskjed om at vi skulle henrettes samme kveld. Kommandanten var aggressiv, og snakket om å spise kjøttet til ikke-muslimer. Så fikk vi beskjed om at vi kunne unngå å bli drept ved å bidra til å få utlevert fanger, eller ved å skaffe penger, fortalte Refsdal.

Det aktuelle beløpet for å kjøpe seg frihet var 500.000 dollar. Refsdal prøvde å nedtone sin betydning, sa at han støttet Taliban og ba om å få ringe den norske ambassaden i Kabul. Det fikk han, og etter noe fram og tilbake så kravet om løsepenger ut til å være redusert til 20.000 dollar.

Lørdag 7. november fikk den norske journalisten Ashraf Al-Khadra en uventet telefon, fra Taliban-leder Salah Adin al-Ayoupi, skriver Nettavisen.

– Salah Adin al-Ayoupi ringte meg på mobiltelefonen og spurte om jeg kjente Pål Refsdal, forteller Al-Khadra.

Al-Khadra tror at hans bekreftelse på at Refsdal var journalist, ha vært av stor betydning for utfallet av saken.

Ny, ukjent gruppe

Tirsdag virket situasjonen å være ute av kontroll igjen, men onsdag fikk de kidnappede beskjed av Al-Qaida-kommandanten om at de skulle slippes fri.

– Men vi stolte ikke på ham. Vi fikk nye klær og ble filmet og intervjuet med mitt eget kamera, som Taliban hadde tatt beslag i. Deretter gikk vi i fem timer, delvis i mørke, og møtte en ukjent gruppe som skulle ta oss med til friheten. Jeg ringte ambassaden, som sa at de ikke visste hvem denne gruppen var. Vi var nærmest sikre på at vi var solgt til en annen, profesjonell kidnappingsgruppe, fortalte Refsdal.

Han konkluderte med at innsatsen fra UD og deres medhjelpere i Afghanistan hadde båret frukter. Før helgen ble han selv og tolken satt fri og kunne reise tilbake til hovedstaden Kabul.

Redd for å dø

– Var du redd for å dø, ble Refsdal spurt på pressekonferansen.

– Ja. Man er jo i hendene på dem som har kidnappet deg. Det er større krefter enn du er vant til å hanskes med.

Refsdal ville ikke bekrefte eller avkrefte om han har konvertert til islam.

– Jeg ønsker ikke å kommentere religiøse forhold. Det er en privatsak, nøyde han seg med å si.

Mandag kjente Refsdal fortsatt ikke detaljer om hvordan UD arbeidet for å finne en løsning på den dramatiske situasjonen.

– Jeg er voldsomt takknemlig. Jeg hadde ingen anelse om hvilket apparat som var i gang. Det skjønte jeg først etter at jeg ble frigitt. Jeg beklager at jeg havnet i denne situasjonen, og at det skapte såpass store problemer for norske myndigheter, sa frilansjournalisten.

Powered by Labrador CMS