Klubbleder Tore Bergsaker mener kompensasjonen for pensjonsendringen må økes. Foto: Birgit Dannenberg

Dagblad-ansatte frykter for pensjonen

Kan bli bråk i Havnelageret.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det brygger opp til bråk rundt overgangen fra ytelsesbasert til innskuddsbasert pensjonsordning i avisa som nylig ble overtatt av Aller Media. Ifølge et brev som redaksjonsklubben sendte til ledelsen i forrige uke innebærer overgangen et kutt på i snitt 48.600 kroner i reduserte årlige pensjonsutbetalinger til medlemmene. Dette foreslås kompensert med en engangsutbetaling som i gjennomsnitt er rundt 30.000 kroner, skriver Dagens Næringsliv.

I brevet avviser klubben forslaget og krever utlevert konkrete beregninger for de ansatte og bedriften i tillegg til bedre tid på forhandlingen.

Dramatiske tap

– Tapene er svært dramatiske for enkelte. 22 kollegaer ligger an til å tape over 100.000 kroner i året i utbetalt pensjon på grunn av omleggingen. 87 ansatte vil tape mer enn 50.000 kroner årlig.

Det sier klubbleder Tore Bergsaker i Dagbladet. Han understreker at klubben ikke er motstander av å skifte fra en ytelsesbasert til innskuddsbasert ordning.

–   En slik ordning kan være god, det kommer bare an på satsene. Som i dag er for lave.

Bergsaker viser til at det foreligger et lovforslag i departementet om å øke satsene. Et alternativ kan være at Dagblad-ledelsen gir lovnad om at de ansatte skal inn på de nye høyere satsene når disse trer i kraft. 

For mange betyr det at de får en kompensasjon på 10.000 kroner, for noen få betyr det 100.000. Hvor stor kompensasjonen bør være i snitt, venter klubblederen beregninger på.

– Om det er snakk om en kompensasjon mener vi det beste er at det betales ut som et fast tillegg på lønnsslippen, og ikke som et engangsbeløp.

Bergsaker sier at han håper de vil få mulighet til å forhandle på overtid og mener det er uansvarlig å fatte vedtak før skjæringspunktet 1. oktober. Pensjonsprosessen ble påbegynt i vår, men har skutt fart nå i det siste. Han forteller at han opplever at det som ledelsen nå foreslår ligner sterkt på det Aller Medias ansatte fikk.

Vært gjennom

Klubbleder Tone Ruberg i Aller Media sier til Journalisten at hun ikke er forbauset over tilbudet som nå ligger på bordet til de ansatte i Dagbladet.

– Fordi vi var gjennom nøyaktige samme forhandlingene i fjor høst og fikk et tilbud som var veldig likt. I bunn og i grunn hadde vi ikke noe annet valg enn å akseptere det.

Også i Aller kjempet klubben for å få kompensasjon utbetalt på lønnsslippen og ikke i form av et engangsbeløp. Det ble sistnevnte da ledelsen ville ha avklart det hele i form av korte og ikke lange penger.

Redaksjonsklubben i Aller fikk utregnet hvor mye hver enkelt ville tape på å gå over til innskuddsbasert pensjon umiddelbart, fremfor å vente i 15 måneder – som er en mulighet – og hver enkelt fikk kompensert deretter.

– Det var mange som lå an til ikke å få noen kompensasjon, så vi sørget for at absolutt alle fikk minst 10.000 og de som tapte mer fikk det de ville tape ved å bytteordning umiddelbart og ikke 15-måneder senere.

Pensjonshjelp

Landsstyret i Norsk Journalistlag vedtok i forrige uke at de skal gi bistand til medlemmene i pensjonsforhandlinger. 

– NJ skal gi medlemmene all nødvendig bistand i forhandlinger med bedriftene og forståelsen av avtaler og lovverket, sa leder Thomas Spence.

Han understreket at pensjon er viktig fordi det er å anse som utsatt lønn. nbsp;

– Det viktigste er å forstå at djevelen sitter i paragrafer og tidelene. Det krever en kompetanse som ikke kan bygges opp på en måned, men trenger tid, sa Spence.

Powered by Labrador CMS