Mange tror norske medier er korrupte. Foto: Birgit Dannenberg

Flere tror mediene er korrupte

- Vi lar oss lure og kan være selektive i utvelgelse av virkeligheten, men klassisk korrupsjon tviler jeg på, sier redaktørenes leder.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er Aftenposten som gjengir Transparency Internationals siste korrupsjonsundersøkelse. Svarene ut fra 114.000 spurte i 107 land viser at mange nordmenn mener korrupsjon er å finne i flere lag i samfunnet.

Undersøkelsen, som du finner her, viser at 39 prosent av de spurte i Norge tror mediene er korrupte. Samtidig mener én av ti at utfallet av dommer i rettsvesenet kommer av korrupsjon.

Stusser

– Dersom vi ser bort fra mediedelen er det en hel del ting ved undersøkelsen jeg stusser ved, sier leder i Norsk Redaktørforening Harald Stanghelle. – Jeg tillater meg å tvile på at det nesten er vanlig at norske dommere tar imot penger for å dømme i noens favør.

16 prosent av de spurte i undersøkelsen sier de tror politiet er korrupt. 13 prosent mener utdanningsinstitusjonene er korrupte og 33 prosent mener helsevesenet er korrupt for å nevne noen av resultatene.

Stanghelle sier til Journalisten at han er overrasket dersom en kvalitativ holdbar undersøkelse viser at fire av ti mener norske medier er korrupte om man tenker korrupsjon i klassisk forstand.

Men, sier han, for dem som følger med på kommentarfeltene i nettpublikasjonene ser de til stadighet påstander om at norske medier er statsfinansierte, at de støtter staten, eller at de støtter Arbeiderpartiet og at de er i lommene på den ene eller andre.

Må ta på alvor

– Det er en undertone i den folkelige debatten som vi skal ta på alvor. Dersom det skulle stemme at så mange mener mediene er korrupte, finnes det neppe en enkel oppskrift for å overbevise dem om at de tar feil. Det må gjøres ved å bygge troverdighet over tid. Vi mediefolk vet jo også at det finnes mange myter om hvem vi er og hvordan vi jobber.

Stanghelle avviser at korrupsjon er noe stort problem i norske medier.

- At vi er så enkle at vi lar oss lure med jevne mellomrom eller er selektive i vår utvelgelse av virkeligheten av og til, det er greit. Men klassisk korrupsjon kan jeg ikke huske å ha vært borti.

Tviler

– Det er en trøst for pressen, men kanskje ikke for samfunnet, at vi kommer bedre ut av undersøkelsen enn politikerne, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund. Han tar undersøkelsen med en klype salt, men understreker samtidig at man likevel ikke skal bagatellisere den.

For selv om han tviler på at så mange tror norske medier faktisk er korrupte, så sier undersøkelsen likevel noe om holdningene folk har til bransjen.

– Vi ser en tilbakemelding hva gjelder vår troverdighet, sier han.

Kokkvold mener det er bra at pressen som opptrer kritisk til alt og alle også får et publikum som er kritisk til dem. Samtidig tror han nok resultatet i undersøkelsen bunner i en lettvint reaksjon.

– Folk misliker ofte budbringerne som kommer med dårlige budskap. Det gjør pressen ofte.

Powered by Labrador CMS