Programskaper Bjørn Olav Nordahl redegjorde for Brennpunkt-programmet om Jan Hanvold i Kringkastingsrådet torsdag. Foto: NRK

Kringkastings=rådsmedlem: Ikke grunnlag for å si at «penge=predikanten» medvirket til Brennpunkt-dokumentar på falske premisser

Programskaper Bjørn Olav Nordahl (bildet) sa Visjon Norges leder Jan Hanvold bidro til programmet tett opp til sendetidspunktet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Hanvold har selv sagt han har følt seg lurt. Men etter hva jeg har hørt her i dag, er det snakk om fakta. Det er ikke noe lureri, det har vært en ordinær prosess etter hva jeg kan forstå. Da er det vanskelig å være kritisk til det programmet.

Slik konkluderte rådsmedlem Finn Egil Holm, til daglig generalsekretær i Fremskrittspartiet, i Kringkastingsrådet torsdag.

Randsonen av den norske kirke

Rådet hadde mottatt 27 henvendelser på Brennpunkt-programmet «Pengepredikanten» om Jan Hanvolds TV-kanal Visjon Norge. 6 av henvendelsene var ros, mens de øvrige 21 var klager.

Det var rådsmedlem Vebjørn Selbekk, til daglig redaktør i Dagen, som reiste spørsmålet om Hanvolds påstand om at han ble intervjuet på falske premisser.

– Hanvold hevder at han ble invitert med på noe som han forstod skulle være en slags oppfølger av dokumentarserien Guds lærlinger, og at NRK skal lage noe på kristne miljøer utenfor den norske kirke, sa Selbekk, og spurte hvilke premisser som ble gitt for Hanvolds medvirkning.

Programskaper og regissør for filmen, Bjørn Olav Nordahl, svarte i en redegjørelse at utviklingen av filmen begynte bredt med et ønske om å se på kristelige samfunn utenfor den norske kirke.

– Utgangspunktet for denne filmen var at det i lang tid har vært rettet søkelys mot islamske miljøer i Norge, radikalisering, og hva som skjer med unge mennesker når de blir utsatt for forkynning. Hva med å snu lyskasteren andre veien? Hva skjer i randsonen av den norske kirke? Vi så det var mye debatt etter vedtaket om likekjønnet vigsel. Utgangspunktet vårt var å se på miljøer utenfor den tradisjonelle norske kirke. Da var det ikke så unaturlig at Hanvold dukket opp, forklarte Nordahl.

Han sa videre at NRK blant annet fikk omvisning på Visjon Norges senter på Gulskogen i Drammen, Bildøy og pressekkreditering av den kristne TV-kanalen til en konferanse i Bærum. Nordahl sa også at NRK har dokumentert all kommunikasjon med Hanvold, og at de har utarbeidet en logg over alle henvendelser.

Fokus utviklet seg

I en av klagene til Kringkastingsrådet heter det at NRK ikke lot Hanvold svare for seg, og at det så ut som han ble tatt på senga under intervjuet i programmet. Men også dette avviste Nordahl.

– Hanvold fikk 16 spørsmål med underspørsmål en og en halv uke før jeg selv intervjuet ham. Han tok selv opptak av intervjusituasjonen for å kunne ha dokumentasjon på at vi ikke kryssklipte ham. Men han har ikke brukt noe av det materialet i etterkant så vidt jeg kan se. Han var invitert til å se den ferdige filmen to uker før sending. Da var han her i lokalene og møtte en redaktør, undertegnede og en klipper. Vi skiltes som ganske forlikte. Så har han valgt en annen kommunikasjonsform etter at han skjønte dette tok av i sosiale medier, sa Nordahl.

På oppfølgingsspørsmål fra Selbekk medgikk Nordahl at programmet endret karakter underveis, fra å starte bredt til å handle om Visjon Norge.

– Dette er en filmfortelling som vil trenge et tydelig fokus. Vi har lest 150 regnskaper som er knyttet til de aktuelle miljøene. Og når vi ser trekk i disse regnskapene som er interessante går man dypere inn i den materien. Da endrer premissene seg litt. Man går i den retningen som man finner mest journalistisk interessant.

– Hanvold sier han føler seg lurt. Han mener han har stilt opp på noe annet enn det utgav seg som. Det avviser du? spurte Selbekk.

– Vi har hatt kontakt med Hanvold fra april og omtrent fram til sendetidspunkt. Hanvold tilbød seg også og sa vi burde filme enda mer. Han hadde hatt mulighet til å hoppe av underveis om han ville det. Men det er klart at det skjer noe når en såpass tung sending som Brennpunkt tar av i den norske offentligheten.

Det var på denne bakgrunnen at Holm og Inger-Gunn Sande konkluderte med at det ikke er grunnlag for å si at Hanvold er lurt.

– Mannen driver selv TV-kanal, og vet hvordan dette mediet er. Spørsmålene i intervjuet ble stilt på en saklig og faktabasert måte, og var ikke revolverjournalistikk. Det var rolig, noe jeg likte godt, sa Sande.

Ensidig bilde

Det kom imidlertid noe kritikk om at grupper som minstepensjonister og trygdede ble fremstilt som enfoldige i dokumentaren.

– Jeg syns dokumentarfilmen tegner et litt ensidig og negativt bilde av medlemmene av dette miljøet. Det er gamle og trygda som blir utnyttet, sa Torgeri Nærland, som er medieforsker ved Universitetet i Bergen.

Powered by Labrador CMS