Rådsleder Per Edgar Kokkvold (til høyre) med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ved sin side på førstnevntes første kringkastingsrådsmøte. Arkivfoto: Glenn Slydal Johansen
Per Edgar Kokkvold gir seg som leder for Kringkastingsrådet
Har ledet sitt siste møte. Torsdag kveld tok han avskjed med rådskollegene.
Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Jeg fikk det overraskende spørsmålet om å lede Kringkastingsrådet i 2014. Da var jeg 67 år og hadde tenkt til å lese, hogge et tre om dagen, fiske ørret og slappe av. Men så begynte jeg å vurdere. Jeg var da seks år yngre enn hva Konrad Adenauer var da han ble tysk forbundskansler, og 17 år yngre enn William Gladstone da han dannet sin fjerde og siste regjering. Jeg var overbevist om at mennesker som befinner seg i 60-70-årene kan gjøre gangs arbeid. Men jeg bestemte meg allerede da for at fire år er nok, og har sagt fra på et tidlig tidspunkt.
Annonse
Det sier Per Edgar Kokkvold til Journalisten torsdag ettermiddag før avslutningsmiddagen der resten av Kringkastingsrådet fikk vite om hans beslutning. Han ble oppnevnt av regjeringen og daværende kulturminister Thorhild Widvey fra Høyre i 2014.
Kokkvold sier også at han minnes at lederforgjengeren May Helen Molvær Grimstad i sitt avskjedsintervju sa at rådet nå trenger fornyelse og foryngelse.
– Jeg var da 23 år eldre enn henne. Men fornyelse har jeg klart å skape, og det er jeg glad for.
Krangler med k-sjefen
Med bakgrunn i at Kringkastingsrådet ikke har noen instruksjonsmyndighet overfor NRK, og kun kan drøfte saker og temaer, har rådet tidligere blitt omtalt i negative ordelag som et supperåd.
– Det har ikke vært så mange som har snakket om Kringkastingsrådet som et supperåd de siste årene. Det står ettertrykkelig i mandatet at vi kan diskutere enkeltsaker som vi eller andre ønsker at vi skal ta opp. Vi er til for lisensbetalerne og kan ikke overse det når det reageres sterkt på det ene eller det andre. Vi kan ikke felle NRK, men diskutere. Og veldig lite dreier seg om enkeltmedarbeidere. Vi har aldri kalt inn journalister på teppet.
Det har fra tid til annen også vært noen kritiske utvekslinger mellom K-rådslederen og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. På spørsmålet om hvordan samarbeidet med kringkastingssjefen har vært, svarer Kokkvold:
– Det har vært helt greit. Thor Gjermund er drivende og dyktig, noe han viser på hvert møte. Men vi har hatt en del konflikter. Han er vel ikke den som elsker kritikk. Men vi har hatt et profesjonelt forhold. Jeg har stor respekt for ham. Til det at vi har kranglet litt, tror jeg det er på tide at Kringkastingsrådet også stiller de kritiske spørsmålene. Det må være poenget når vi skal representere lisensbetalernes interesser.
Thor Gjermund Eriksen takker Kokkvold for innsatsen i rådet og fire fine år. Eriksen sier at de to egentlig bare har vært uenig i Faten-saken.
– I sakene som det har vært støy rundt, som Skavlan-saken og høyre-/venstre-satire har det egentlig ikke vært en diskusjon mellom kringkastingssjefen og Kringkastingsrådet, men mellom Kringkastingsrådet og offentligheten, sier Eriksen.
Annonse
Fortsatt kritisk råd
Den nå avgåtte lederen viser til at NRK som linsenskringkaster har privilegier som andre medier ikke har. At Kringkastingsrådet skal bli mindre kritisk med en annen leder enn ham, er han ikke redd for.
Som tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund har han i perioden vært opptatt av at klager som omhandler punkter i Vær Varsom-plakaten må rettes til Pressen Faglige Utvalg (PFU).
– Kringkastingsrådet skal ikke være noe alternativ til PFU. 95 prosent av de sakene som rådet behandler kunne aldri vært behandlet i PFU. Rådet skal aldri erstatte PFU, det er et supplement til PFU. Hvis NRK er kloke, så lytter de til rådene fra Kringkastingsrådet.
– Det er en underlig holdning i pressen at det bare er PFU som skal drive med kritikk. Det gikk utover NJ (Norsk Journalistlag, journ.anm.) en periode også da NJ hadde et etikkutvalg. Selvsagt kan NJ og Redaktørforeningen ha etikkutvalg. Det er en fordel for etikken at mange jobber med det i pressen uten at det svekker PFUs rolle.
Har fulgt hovedlinjene
Han sier at journalister er opptatt av de konfliktfylte og spektakulære sakene, særlig med kjendiser. Særlig minnes han køen av journalister da Fredrik Skavlans intervju med Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson skulle behandles.
– Så går journalistene når vi diskuterer hovedlinjer. Så sier de etterpå at vi bare diskuterer enkeltsaker. Det er ikke en hovedlinje vi ikke har diskutert de siste fire årene, sier Kokkvold, og viser til at økonomi- og næringslivsjournalistikk i NRK ble diskutert torsdag.
71-åringen sier at det har vært fire fine år med rådet og dets medlemmer.
– Det har vært en fantastisk gjeng som representerer utrolig mye sunn fornuft, klokskap, integritet og humor, og som har kompetanse på mange områder i samfunnet. Det er en fin blanding av mennesker som representerer betydelig samfunnsinnsikt og som forstår seg på journalistikk like godt som journalister forstår seg på politikk.