Sjefsredaktør i Finnmark Dagblad, Arne Reginiussen.

Arne Reginiussen kaller PFU et presteskap

Ble felt nok en gang av utvalget. Denne gangen for BH-bilde fra 1990-tallet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For å kunne utnytte arkivmaterialet har iFinnmark, som flere andre lokalaviser, gravd seg ned i arkivet og funnet gamle bilder. Disse er satt inn i bildeserier og lagt inn i plusstjenesten for å gi leserne et ekstratilbud. 

Men en av disse seriene vekket ubehag hos en av personene som figurerte i en av seriene. I serien «bilder fra Alta på 1990-tallet del 1» er et av fotografiene tatt på et rusfritt ungdomsarrangement. Fotografiet viser 14 ungdommer som poserer for fotografen. To av disse er jenter som står i BH. Den ene av disse reagerte sterkt på publiseringen. Bildet ble blant annet brukt som forsidehenvisning til bildeserien.

«Klager opplever det som sterkt krenkende at Finnmark Dagblad (FD) har publisert bildet. Hun sier at hun også følte skam som 14/15-åring da det ble publisert første gang, men at hun var for ung til å vite hva hun skulle gjøre med det. Klager føler at også den nye publiseringen er et overtramp mot hennes privatliv. Hun er blitt gjenkjent av flere, også av personer som ikke vet hvordan hun så ut som tenåring, noe hun mener er bevis på at bildet identifiserer henne selv om det er gammelt. Klager frykter at publiseringen skal være ødeleggende for henne i arbeidslivet. Hun mener avisen burde vurdert om bildet kunne oppleves som krenkende før de publiserte det.» heter det i uttalelsen fra Pressens Faglige Utvalg. 

I sin uttalelse minner PFU videre på at pressen skal være varsomme med å publisere bilder utenfor den opprinnelige sammenhengen det er tatt. Og konkluderer med at Finnmark Dagblad ikke har vist nok omtanke da de republiserte arkivbildet. 

Etterlyser prinsipiell kjennelse

Ansvarlig redaktør Arne Reginiussen er oppgitt over kjennelsen. På Facebook omtaler han PFU som et presteskap etter den siste fellelsen.

– Altså, det er å dra det litt langt. Vi har stor respekt for PFU, og har vi gjort feil skal vi ta det innover oss. Vi har i legesaken beklaget, både i avisen og direkte til legen. Men i denne saken blir det følelser, jeg antar det er lettkleddheten man har reagert på, sier Reginiussen til Journalisten.

Han etterlyser en mer prinspiell kjennelse. For hva er i så fall allmennt interessant, spør han seg. Hva med personen som blir fotografert under 17-mai-feiring og ikke er fornøyd med bunaden seks år seinere. Eller deltageren i skirennet som ikke liker bilde av seg selv i trikot, fordi vedkommende har slanket seg. 

Reginiussen forteller at deres lesere har respondert positivt til bildeseriene. Og at de har gode lesertall på disse sakene. Han spør seg om ikke dette viser stor offentlig interesse. 

– Vi synes det er overraskende at utvalget feller oss for et bilde som er tatt på et offentlig arrangement og som er publisert tidligere, for så å bli hentet fram fra arkivet igjen. Jeg er redd at vi med en slik logikk risikerer å bli fullstendig akterutseilt. Den legger opp til å hindre oss i å bruke historisk materiale. 

Fjernet bildet

Redaktøren spør også om det ville stilt seg annerledes om de hadde brukt faksimile. Han viser til at bildet er tatt på et rusfritt arrangement, at det er mange folk på bildet og at det er tatt på et offentlig sted. 

Om kjennelsen legger føringer som tilsier at redaksjonen må innhente samtykke til publisering på hvert eneste bilde, byr det på problemer. Ikke bare at det vil være tidkrevende, men i mange av tilfellene ligger det ikke navn på dem som er avbildet. 

Klager tok kontakt med redaksjonen etter at bildet ble publisert. Først ble det foreslått at hun kunne sladdes. Dette var uaktuelt og det endte med at redaksjonen dagen etter fjernet det aktuelle bildet. 

– Det gjorde vi ikke fordi vi mente at vi hadde gjort feil, men av hennes subjektive vurdering av at hun synes det er ubehagelig. Vi fjernet bildet på det grunnlag. Det imøtekom vi. PFU har mye fornuftig i sine avgjørelser, men denne er det vanskelig å forholde seg til. Jeg mistenker at det handler mer om følelser fremfor andre ting. 

Reginiussen forteller at det aktuelle tilfellet har ført til at Amedia sentralt er i gang med å utvikle en funksjon som gjør at folk som reagerer kan trykke på en knapp for å få bildet midlertidig unntatt fram til det blir vurdert. 

– Jeg forstår at noen vil reagere, men dette er viktig materiale for lokalaviser og deres lesere. 

Powered by Labrador CMS