PFU:

Komsa sjakklubb mot Finnmark Dagblad etter anklage om misbruk av 200.000 grasrotkroner

Mener avisa underslo at klubben hadde oppsparte midler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Komsa sjakklubb i Alta har klagd inn Finnmark Dagblad til PFU etter omtalen av at klubben ble utestengt fra Grasrotandelen. Klubben mener de ble fremstilt som en heisatur-gjeng.

På mandagens PFU-møte står ni klager på sakslista. Én av dem er Komsa sjakklubbs klage på Finnmark Dagblad. I februar i år fortalte Finnmark Dagblad at sjakklubben hadde blitt utestengt fra Grasrotandelen fra Norsk tipping.

Bakgrunnen for saken var et vedtak fra lotterisynet om at klubbens pengebruk ikke var forenlig med grasrotandelens regler, og at Komsa sjekklubb derfor utestenges fra ordningen i tre år.

Fredag 20. februar ble en nettartikkel med følgende tittel publisert:

«Drakk og reiste bort grasrot-penger».

Dagen etter var saken hovedoppslag i papiravisen, med følgende forsidetittel:

«Slik brukte syv personer over 200.000 kroner i grasrotmidler:

Reiste til Las Palmas
Spiste dyre middager
Drakk øl»

På forsiden er det bilde av ett av medlemmene i sjakklubben utenfor kiosken han driver.

I artikkelen beskriver Finnmark Dagblad hvordan de mener klubben har brukt opp et sekssifret beløp av grasrotmidler til blant annet utenlandsreiser, restaurantbesøk og alkohol.

Bilagene viser ifølge avisa at klubben brukte over 10.000 kroner på Steakers i Tromsø, og at ett av medlemmene presenterte en regning på over 30.000 kroner i forbindelse med en sjakkturnering.

Deretter forteller avisa at klubben dro på treningsleir til Las Palmas, hvor det skal ha gått med 115.000 kroner til reise, opphold, restaurantbesøk og øl.

Mener avisa har utelatt viktige opplysninger

Klagen fra Komsa sjakklubb gjelder både omtalen av klubben med alle styremedlemmer og medlemmer som sådan, og eksponeringen av ett av medlemmene og hans næringsvirksomhet.

Burde vært skilt bedre mellom oppsparte midler og grasrot­midler

Sjakklubben klager via advokat Lars Winsvold, og skriver blant annet:

Det anføres manglende grunnlag for påstander, og manglende gjengivelse av uttalelser fra de omtalte – og mangelfull undersøkelse av faktum. I forkant av publiseringen ble avisen fortalt at midlene som var brukt til de omtalte aktivitetene ikke var grasrotmidler, men oppsparte midler. Det vises til at klubben har mange tusen på konto fra tidligere automatinntekter over en årrekke.

Advokat Winsvold forteller til Journalisten at klubben hadde 1,3 millioner kroner i oppsparte midler, og at det er en vesentlig opplysning som Finnmark Dagblad har kjent til, men utelatt. Han mener dette viser at klubben hadde vesentlig mer penger enn grasrotmidlene, og at det derfor ikke var disse som ble brukt.

– Klubben ser i ettertid at det burde vært skilt bedre mellom oppsparte midler og grasrotmidler, men grasrotmidlene ble ikke brukt til det som omtales i artikkelen, sier Winsvold.

Dessuten reagerer klubben på at Finnmark Dagblad slår opp at de har vært på dyre restaurantbesøk og drukket masse alkohol. De mener de beviste overfor avisa med bilag hvor mye de brukte på mat og alkohol, og at avisa har overdrevet i artikkelen.

En rådgiver i Lotteritilsynet omtaler klubben som «Gutteklubben grei» i den første artikkelen, men i en oppfølgingsartikkel noen dager senere moderer tilsynet seg og bekrefter at det ikke går frem av bilag og regnskap om det er grasrotmidler eller ikke som er brukt til de ulike aktivitetene.

Bilagene viser hva de har drevet med

Finnmark Dagblad begynner sitt tilsvar til klagen slik:

Som mottaker av offentlige midler må Komsa sjakklubb regne med en kritisk offentlighet rundt den virksomheten man har bedrevet.

Vi spekulerer ikke. Vi har jo bilagene

– Hele poenget og bakgrunnen for saken var at klubben hadde blitt utestengt fra grasrotordningen. Det er det som er det viktige her. Klubbens bilag og vedtaket fra tilsynet viser at klubben har brukt masse penger på ting som grasrotmidler ikke skal brukes til, sier sjefsredaktør Arne Reginiussen.

Reginiussen bekrefter at Lotteritilsynet i etterkant av den første saken bekreftet at det ikke er noe skille mellom oppsparte midler og grasrotmidler.

– Gutteklubben grei-uttalelsen vi siterte lotteritilsynet på var nok litt overdreven. Men uansett så var ikke det at midlene ikke lar seg skille avgjørende for tilsynets vedtak. Poenget er at det klubben har brukt penger på ikke er forenlig med grasrotordningen.

Sjefsredaktør i Finnmark dagblad, 
Arne Reginiussen.

Les mer om Finnmark Dagblad

Når det gjelder anklagen om å overdrive sjakklubbens alkoholinntak, sier Reginiussen at bilagene viser at klubben har store utgifter på flere restauranter.

– Men blir det ikke å spekulere at de drakk mye alkohol når det ikke er spesifisert?

– Vi spekulerer ikke. Bilagene viser at de har brukt mye penger på kost og losji under sine reiser. Det vi slår fast i saken er at de har drukket øl, og det har vi også ført dokumentasjon for i saken. 

Angående klagen om bruk av bilde og ekstra eksponering av ett av medlemmene i klubben, forstår avisa at dette var uheldig. Dette har de beklaget i avisa, i tillegg til at de har fjernet bildet fra nettsaken og skrevet at hans bedrift ikke har noe med saken å gjøre.

– Vi hadde en god og konstruktiv dialog med medlemmet som var avbildet. Han skrev i epost at det var en fornøyelse for ham og hans kone å lese avisen etter at vi hadde tatt grepene vi var blitt enige om. Hvorfor han har snudd i ettertid, vet jeg ikke.

Klomsa sjakklubb har også påklagd Lotteritilsynets utestengelse fra Grasrotordningen. Denne klagen er ikke behandlet ennå.

Klagen mot Finnmark Dagblad blir behandlet i PFU mandag 21. september. 

På Journalisten.no kan du se diskusjonen liveoverført fra klokka 9.30 mandag.

Powered by Labrador CMS