«Åndenes makt» og programleder Tom Strømnæss har laget 14 sesonger av det populære tv-programmet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

PFU felte Åndens makt for å navngi mann som ble omtalt som «spøkelse»

– Ikke vanskelig å skjønne at den ble klaget inn.

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

TVNorge har brutt god presseskikk for en episode av programmet «Åndenes makt».

– Her krysser de grensa på å forholde seg til det overnaturlige, over i en virkelighet som vi alle er i, sa Nina Fjellheim om saken, da den ble diskutert i tirsdagens møte i Pressens faglige utvalg (PFU).

Det blir veldig spekulativt når de plutselig kobler dette spøkelset så tydelig opp mot en person. Ofte tilegner man spøkelser tanker og følelser.

Fenomener som knyttes til personer

TVNorge-programmet ble klaget inn til Pressens faglige utvalg (PFU) for å ha kalt klagers avdøde onkel for et spøkelse.

PFU-sekretariatet skrev i sin uttalelse:

«Pressens Faglige Utvalg (PFU) påpeker at mediene er i sin fulle rett til også å omtale åndelige eller uforklarlige fenomener. De presseetiske utfordringene oppstår når slike fenomener knyttes til faktiske personer».

Klagen dreide seg om fire punkter, men ble til slutt felt på punkt 4.1 og punkt 4.3 i Vær varsom-plakaten:

  • 4.1: «Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon.»
  • 4.3: «Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn. Vær varsom ved bruk av begreper som kan virke stigmatiserende. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende.»
  • LES OGSÅ: Avdød onkel omtalt som spøkelse, klager tv-program inn til PFU

– Spesiell sjanger

I episoden tar «Åndenes makt»-redaksjonen for seg et hus på Støren i Trøndelag, hvor det skal ha skjedd en rekke uforklarlige hendelser, og huseieren valgte derfor å kontakte «Åndenes makt», som tok med seg den angivelig synske Michael Winger til huset.

Redaksjonen navngir klagers onkel som én av mulighetene for hvem som kan gå igjen i huset, og viser bilder av ham.

– Dette er en litt spesiell sjanger, hvor man forholder seg til mye som ikke kan bevises. Men jeg har forståelse for at klager reagerer på måten onkelen ble satt i en slik setting, sa Liv Ekeberg, som representerer journalistene i PFU.

«I dette tilfellet handler det om en mann som døde for tre år siden. Omtalen av ham var ikke klarert med noen. Selv om redaksjonen påpeker at det i programmet ikke ble konkludert, mener utvalget at det skapes et så sterkt inntrykk av at det er onkelen som går igjen, at en åpen slutt er av mindre betydning», heter det i uttalelsen.

Utvalget diskuterte retten til et presseetisk vern etter at man er død.

– Det er prinsipielt spennende om en person har presseetisk vern uavhengig om personen har etterkommere eller ikke. Hvis vi snakker om beskyttelse av avdøde, må vi snakke om det uansett om personen ikke hadde etterkommere, sa Øyvind Kvalnes.

«Også personer uten direkte etterkommere har rett på presseetisk vern», påpekes det i uttalelsen.

«Hele serien virker useriøs»

«Synske» Winger sier i programmet at han kjenner på lukta av gammelmannssvette og sier han registrerer en eldre mann, som er høy, tynn, har markerte trekk, kortklipt hår, født i 1936, og som hadde hatt en hund da han var yngre.

Han mener mannen har en sterk tilknytning til huset, var godt kjent i bygda, og mener mannen kunne hett noe på A og I.

Flere aktuelle kandidater ble nevnt i programmet, blant annet onkelen til klager, og hun reagerte blant annet på at onkelen nevnes ved navn, og pekte på at hun ikke ønsker at onkelens ettermæle skal være at han er blitt et spøkelse.

«Det oppleves utrolig useriøst. Hele serien virker useriøs», skrev hun i klagen til PFU.

TVNorge mente de ikke hadde brutt reglene for god presseskikk.

I tilsvaret beklaget de likevel at klager har opplevd det som krenkende at onkelen ble omtalt i programmet, og har tilbudt seg å redigere vekk navnet til onkelen i programmet med tanke på visning i strømmetjenester og repriser.

Powered by Labrador CMS