Nå åpner politiet opp

Lokalavisene får ny mulighet til innsyn, og blir samtidig utfordret.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I begynnelsen av året kunne Journalisten fortelle at Offentlighetsutvalget i Norsk Presseforbund arbeidet med å få innsyn i hva politiet holder hemmelig i sine årsrapporter. Utvalget begjærte å få utlevert årsrapportene fra årene 2007, 2008 og 2009 fra samtlige politidistrikt.

Nå har utvalget vunnet fram. Ifølge et skriv til justisdepartementet fra politidirektoratet, har sistnevnte bestemt at rapportene heretter skal være åpne.

Les brevet her.

Grenser til fantastisk

Utvalgsmedlem Vegard Venli opplever det som svært positivt at politiet snur etter tidligere å ha oppfordret landets politimestre til hemmelighold av rapportene.

– Ja, det er på grensen til fantastisk. Og for øvrig helt i tråd med offentlighetsprinsippet, som er grunnlovsfestet. Brevet fra direktoratet understreker det jeg hele tiden har forsøkt å vise gjennom klagesaker og dugnad, nemlig at krav om innsyn i årsrapportene på vanlig måte skal vurderes i samsvar med offentleglovas bestemmelser.

Nå får lokalpressen tilgang til hele rapporten fra sine politidistrikt, selv om det forutsetter egeninnsats.

– Journalistene må tørre og ikke minst gidde å ta i bruk offentlighetsloven. I praksis betyr det at de må sende en epost der de med hjemmel i offentleglova krever å få innsyn.

Store forventninger

Venli forklarer at han sitter med tall fra Fylkesmennene som viser hvor mange klager de mottok i 2010, og han mener det er grunn til å rope varsku basert på journalistenes kunnskap og bruk av innsynsrettigheter. Venli mener det også er provoserende at journalistene ikke benytter seg av disse rettighetene.

– Jeg forventer at samtlige lokalavisredaksjoner nå krever innsyn. Endelig kan debatten om politiet foregå på journalistens premisser, da håper journalistene kjenner sin besøkelsestid og benytter seg av muligheten.

 

 

Powered by Labrador CMS