– Journalistene leverer det som forventes

Det ble mindre snakk om venstrevridde journalister, og mer om journalister som leverer den journalistikk deres medier forventer, da Carl I. Hagen møtte fienden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Debattmøtet på Presseklubben tirsdag kveld ble arrangert av Oslo Journalistklubb i samarbeid med Stortingets Presselosje, og var usedvanlig godt besøkt. Det var imidlertid forholdsvis få politiske reportere å se blant de frammøtte. Ifølge stortingspresident Carl I. Hagen var det heller ikke mange Frp-ere i salen.

– Her i salen er det kanskje tre som stemmer Frp, mente Hagen, men oppnådde aldri applaus fra mer enn én av de frammøtte.

Hagen startet i velkjent stil med å vise til både undersøkelser og egne erfaringer for belegg for påstanden om at journalister er venstrevridde. Venstrevrien er ikke noe særmerke for NRK (eller ARK, som Hagen sier), men finnes over alt. Resultatet er at Frp behandles annerledes enn andre partier, mener han.

– Hadde vi blitt behandlet på samme måte som Kristin Halvorsen, ville vi vært landets største parti, sa han.

Etter hvert kom imidlertid SVs Ågot Valle og Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen på banen og debatten handlet mer om medier enn om journalister.

Valle og Braanen var enige med Hagen i at journalister ligger politisk lengre til venstre enn det som er vanlig blant folk flest, men mediene er ikke venstrevridde. Valle påpekte at selv om journalistene ligger til venstre, så er mediene notert på børs, skal selge og tjene penger.

Borgerlige medier

Det samme var Braanens poeng. Det store paradokset er at vi har borgerlige medier og venstreorienterte journalister, mente han.

– Vi vet også hvor journalistene rekrutteres fra. AUFerne går til VG, SVerne går til Dagbladet og RVerne går til Dagens Næringsliv. Men det kan vi ikke avlese i avisene deres, smilte sjefredaktøren som selv gikk mot strømmen, - fra Dagens Næringsliv til Klassekampen.

Braanen mente at tyngdeloven som gjelder for hvilke saker som blir prioritert og kommer på førstesiden er så sterk at journalistene følger den. Alle vil gjerne være litt flinke, få sakene sine på topp, vise at de følger med. Dermed leverer journalistene det som blir forventet, og derfor er det så lite venstreorientert stoff i en avis som DN, mente Braanen.

Begrunner «drittsekk»-beskyldninger

Carl I. Hagen avviste på sin side at han hadde noe imot journalister, og sa at når han i sin nyeste bok bruker ganske sterke karakteristikker som blant annet «drittsekk» om journalister, så er det først etter at han har begrunnet hvorfor han mener det er en riktig betegnelse.

Han kritiserte også journalister generelt for å ha dårlige kunnskaper, og for å sette seg lite inn i de saken de skal skrive om.

Også tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet etterlyste bedre kunnskaper hos journalistene, og sa at hun i sin tid som kunnskapsminister møtte journalister spesielt fra Dagbladet som ikke ante noe om det tema de skulle intervjue henne om.

Savner borgerlig-liberale avis

Aller mest savnet imidlertid Clemet en skikkelig borgerlig-liberal avis, noe à la en allmennkulturell DN. I mellomtiden trøster hun seg med danske aviser, som hun finner mye bedre enn de norske.

Clemets lengsel etter en ny avis fikk imidlertid assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, til å utbryte:

– Gitt det politiske syn Clemet har, så burde vi jo ha hatt en slik avis for lengst dersom det er marked for den, sa Jensen.

Powered by Labrador CMS