Facebook mener det nå er greit å dele bildet av Napalm-jenta, men ikke for dansk sjefredaktør
Ekstra Bladets toppsjef ble kastet ut etter å ha delt bilde av Aftenpostens forside.
Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Tre uker er gått siden Facebook krøp til korset og sa at det i Norden er greit å publisere Nick Uts historiske krigsfotografi Napalm-jenta fra Vietnam-krigen. Samme dag brukte Aftenposten hele forsiden til å gå i rette med Facebooks krav om å slette bildet fra deres profil. Facebook presterte også å slette bildet fra statsminister Erna Solbergs profil før de endret holdning til bildet.
Da hadde norske journalister, redaktører og forfattere i to uker protestert mot slettingen. Men så snudde altså Facebook.
I en uttalelse skrev Facebook at de i dette tilfellet anerkjenner at bildet er et viktig historisk og globalt dokument fra et spesifikt sted i historien. Siden det nettopp er så viktig uttalte Facevbok at det skulle være tillatt å dele. Men gjorde det klart at de ville ta tid før alt var slik det skulle.
For Ekstra Bladets sjefredaktør Poul Madsen synes det ikke å være helt på plass ennå. Under et digitalkurs ble det foreslått at han burde skrive litt om seg selv og dele noen bilder. Et av bildene han la ut var den engelske versjonen av Aftenpostens forside med en naken Kim Phuc. Dermed ble han utestengt.
18 timer tok det før Facebook ville slippe han inn igjen.
- Poul Madsen er støtende, skriver han på Facebook-profilen når han er sluppet inn igjen. Da hadde han satt tech redaktør Heine Jørgensen i Ekstra Bladet på saken. Sistnevnte kontaktet Facebooks talsmann i Norden, Peter Münster.
- Og han kunne tydeligvis godt se den dårlige reklame denne sag kunne udvikle sig til!
På profilen sin har Madsen også lagt publisert kontaktinformasjonen til Münster. Dersom noen skulle trenge den.