ÅRETS BILDE: Politimannen som leker med flyktningjenta på motorveien i Danmark, stakk av med prisen for årets nyhetsbilde. Foto: Michael Drost-Hansen/Jyllands-Posten.
Dette er årets nyhetsbilde i Danmark
I september gikk bildet til Michael Drost-Hansen av politimannen som leker med flykningjenta viralt. Fredag ble det kåret til årets nyhetsbilde i Danmark.
Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
I dag kåres årets pressebilder i Danmark. I alt deltok 179 medlemmer av Pressefotografforbundet i årets konkurranse. 41 var nominert, skriver Journalisten.dk.
Det første bildet som ble kåret i konkurransen er bildet av politimannen som lekte med flyktningjenta. Juryen mente at det viktigste med bildet var at det dokumenterte en historie man ikke ser i landet for øvrig.
«Det er Danmarks historie og en begivenhet, likt som angrepet på Krudttønden og Synagogen, som fikk oss til å innse at vi ikke er isolert fra resten av verden. Ut av mange mulige var Michael Drost-Hansens serie vinneren, fordi han best fanger kaoset og de mange nyanser. Han når hele veien rundt om begivenheten, fra forvirring til hjertevarme og det lettere absurde, så utvalget av bilder er allsidig med både drama, glede og litt humor. Alle følelser var i spill da verden kom til Danmark», heter det i begrunnelsen.
Frilansfotograf Drost-Hansen fulgte flyktningene på marsjen nordover i Jylland da han oppdaget den lille flyktningjenta som gikk bort til politimannen. Hun ville tydelig leke.
– På et tidspunkt går hun tilbake til de andre flyktningene, henter jakken sin som hun legger på bakken ved politimannen og setter seg ned og vil leke. Etter hvert satte også politimannen seg ned og de begynte å leke. Det virket som om de ikke registrerte at jeg tok bilder. Det er ikke alltid like lett som fotograf å komme innpå slik som her, men de brød seg ikke. Min oppfatning er at politimannen ikke startet leken fordi pressen var til stede. Men jeg vet jo ikke om de ville lekt like lenge om vi ikke var der og tok bilder. Mitt inntrykk er at det ikke var for å tilfredsstille pressen, har Dorst-Hansen tidligere uttalt til Journalisten.
Drost-Hansen har i ti år jobbet som fotograf. De første fem årene arbeidet han med kommersielle oppdrag. Men det ble for kjedelig, forklarte han.
– Ikke overraskende
– Bildet er dokumentasjon av samtiden. Er det noe vi husker fra 2015 er det scener fra nettopp flyktningkrisen. Det er noe med det menneskelige i dette bildet som drar det ned på et nivå alle forstår. Det er noe som treffer ganske bredt, sier Sveinung Uddu Ystad, leder i Pressefotografenes klubb.
At bildet stakk av med tittelen er ingen overraskelse, mener han.
– Det er et spennende bilde fra 2015 og det er nok ikke veldig kontroversielt. Men det drar en historie inn i det lokale og nasjonale i Danmark.