Şik fikk pressefrihetspris
Den tyrkiske journalisten Ahmet Şik fikk i går overrakt Verdens pressefrihetspris i Paris.
Det er FNs organisasjon for utdanning, forskning og kultur som står bak UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom prize. Prisen, som ble etablert i 1997, tildeles hvert år en person, organisasjon eller institusjon som har trosset fare og vist mot i kampen for ytringsfrihet. Under seremonien i UNESCOS hovedkvarter i Paris fredag 2. mai er det den tyrkiske journalisten Ahmet Şik som mottar heder og 25.000 amerikanske dollar.
Håper på endring
Journalisten og fotografen (44) beskrives som en brennende forsvarer av ytringsfrihet, som har viet sin karriere til å slå ned på korrupsjon og brudd på menneskerettigheter. Mellom 1991 og 2011 skrev han for tyrkiske aviser som Cumhurryet, Evrensel, Yeni Yuzul og Radikal. Han har også jobbet for magasinet Nokta, og for Reuters som fotojournalist.
- Ahmet Şık er en velkjent figure for europeiske journalister og fagforeningsfolk. Hans mot, standhaftighet og profesjonalitet har alltid blitt lovprist i Europa, mens Tyrkia rettsforfølger ham, uttalte president Mogens Blicher Bjerregård i Den Europeiske Journalistføderasjonen (EFJ) da tildelingen ble kjent midt i april.
- Vi håper nå at denne nye internasjonale anerkjennelsen fra UNESCO vil bidra til at tyrkiske myndigheter revurderer sin forståelse av journalistikk, fagforeninger og prinsipper for ytringsfrihet, og dropper alle tiltaler mot våre kolleger som rettsforfølges i dette landet, la dansken til.
Risikerer lang straff
Şık ble arrestert i 2011 siktet for å ha forbindelser til Ergenekon, en angivelig terrororganisasjon. Han risikerer 15 års fengsel om han blir dømt. Arrestasjonen kom rett før boka hans ”Imamens hær” ble beslaglagt og forbudt.
I påvente av rettssak ble Şik løslatt fra varetekt i mars 2012, og han gjennopptok jobben som gravende journalist. Sommeren 2013 ble han skadet da han dekket en demonstrasjon i Istanbul.