Politikens fotograf Martin Lehmann føres bort av politiet da han nektet å etterkomme deres ordre om å forlate motorveien, der han dokumenterte flyktninger. Foto: Ernst van Nord / Ritzau
Ernst van Nord
Politiet hadde ikke rett til å arrestere Politikens fotograf
Martin Lehmann frifunnet.
Fotograf Martin Lehmann er frifunnet i den danske landsretten, som tilsvarer norsk lagmannsrett. Det skriver Politiken.
Lehmann jobber i Politiken og ble arrestert av politiet september 2015, da han fotografere de 200-300 flyktningene som gikk langs motorveien i Sør-Jylland, mot Sverige. Lehmann ble tiltalt for å ha forstyrret offentlig orden.
Vestre Landsret slår tydelig fast at politiet ikke hadde rett til å plukke ut journalister og fotografer og vise dem bort fra motorveien.
Derfor skulle Politikens fotograf heller ikke ha været arrestert da han ble på stedet og fortsatte fotograferingen, og han skal ikke straffes for ikke at ha fulgt politiets ordrer, mener retten om den prinsipielle saken, skriver Politiken.
Politiet ba Lehmann om å forlate motorveien, men han nektet, fordi han mente det var en viktig hendelse som måtte dokumenteres.
Advokat Ina Lindahl Nyrud i Norsk journalistlag mener dette er en god og viktig avgjørelse fra den danske landsretten, og at det ikke virker som at retten har vært særlig i tvil om resultatet.
– Det er noe overraskende at dansk politi velger å bruke ressurser på å anke denne saken, når de ikke kan vise til hva pressen forhindret av politiarbeid på motorveien, skriver hu i en e-post til Journalisten.
Hun understreker samtidig at det er en selvfølge at journalister ikke skal forhindre politiets arbeid.
Landsrettens avgjørelse bygger på direkte på Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) artikkel 10 om ytringsfrihet, forteller Nyrud, og derfor vil den også kunne ha betydning her hjemme. I Norge har vi et rundskriv fra Riksadvokaten som angir retningslinjene for politiets forhold til mediene på et åsted.
– Rundskrivet må tolkes i lys av konvensjonen, og da er nordiske avgjørelser av denne typen viktige å ta med seg inn i den nødvendige vurderingen.
Lehmann mener saken er prinsipielt viktig, fordi den handler om pressefrihet og viktigheten av den frie presse.
– Saken er også viktig for deg, da du er journalist, og for dine lesere. Det er fordi det er så viktig å kaste lys over verdenen vi lever i – og motsatt er det skadelig hvis vi lukker øynene for virkeligheten vi lever i, skrev Lehmann i en e-post til Journalisten i forkant av rettssaken.
Fotografen ble først frifunnet i byretten, som tilsvarer norsk tingrett, i januar i år.
Her erklærte retten at han gjorde det riktige, og at begivenheten var «av helt ekstraordinær, og nærmest historisk, karakter», og at «hensynet til nyhetsformidlingen» veide tyngre enn politiets argumenter.