LO-leder Roar Flåthen og statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Birgit Dannenberg
Ap og LO vil ha økt pressestøtte
Forplikter seg til å styrke avisene, i sine nye programmer.
Midt oppe i finanskrisen, kostnadskutt og nedbemaningsprosesser i norske medier, går både Arbeiderpartiet og LO nå inn for å styrke pressestøtten. Begge er i ferd med å innarbeide budskapet om å øke den statlige hjelpen til utsatte aviser, i programmene som skal fornyes i vår.
Avisbransjen har det siste året kjempet for å få produksjonstilskuddet til avisene opp på samme nivå som tidlig på 90-tallet. Derfor var skuffelsen stor da tilskuddet fortsatt sto på stedet hvil i årets statsbudsjett. Nå får avisene forsterket støtte fra landets største parti og den største arbeidstakerorganisasjonen.
APF-initiativ
LO-tilsuttede Arbeidernes Presseforbund (APF) har landsmøte og feirer 100-årsjubileum i neste uke, og det er ventet at LO-leder Roar Flåthen vil ta opp pressestøtten i sin hilsningstale. APF har sendt inn forslag til den kommende LO-kongressen om å øke pressestøtten. Kongressen avvikles 11. - 15. mai, og intensjonen i APFs innspill er tatt med i forslaget til nytt handlingsprogram for LO i perioden 2009-13.
Saken er klarert i LO-sekretariatet, der forbundslederne møtes en gang i uka. I sekretariatets innstilling til LO-kongressen heter det i forslaget til handlingsplan, kapittelet om Demokrati (side 48):
Vil hindre avisdød
«Pressestøtten er svært viktig for å opprettholde avismangfoldet, og mangfoldet er viktig for demokratiet. LO mener derfor at pressestøtten må styrkes for å hindre at aviser i en utsatt annonsemarkedsposisjon går inn, eller blir til helt andre aviser i løpet av kort tid.»
– Det er viktig å få dette nedfelt. Det står ikke noe konkret om pressestøtten i LOs handlingsprogram for inneværende periode. Men LO har vært tydelig på at pressestøtten må økes og har sagt nei til moms på aviser, i forbindelse med høringsuttalelser og i andre sammenhenger, sier stedfortredende informasjonssjef i LO, Øivind T. Hansen, til Journalisten.no.
Ap følger opp
LO har deltatt i programarbeidet som har pågått i forkant av Aps landsmøte 18. - 21. april, representert ved 1. sekretær Ellen Stensrud. En enstemmig programkomité foreslår at Aps nye partiprogram skal ha med følgende forpliktelse for partiet under punktet Valg og Demokrati (side 11):
* Videreføre og øke pressestøtten.
I det nåværende partiprogrammet (side 31) går Ap inn for å «øke pressestøtten, blant annet for å kompensere økte portokostnader for avisene». Bindingen til porto er tatt ut i forslaget til nytt program.
Har ikke innfridd
LO og Ap samarbeidet om å etablere pressestøtten for 40 år siden. Partiet har flere ganger skrevet inn ønsket om å øke pressestøtten, i sine forslag til statsbudsjett. I Soria Moria-erklæringen lovte de rødgrønne å øke pressestøtten i regjeringsperioden 2005-09. Produksjonsstøtten til avisene har imidlertid stått stille, med Jens Stoltenberg i statsministerstolen og Trond Giske som kulturminister og sjef for departementet som tildeler pressestøtten.
I et nyttårsintervju med Dagbladet uttalte Giske:
– Vi har ikke økt produksjonsstøtten de siste åra. Hvis vi får nedgangstider og flere aviser sliter, må vi vurdere dette. Vi har et mål om å få støtten opp på samme nivå som tidlig på 90-tallet, og opptrapping kan komme når vi skal lage budsjett for 2010.
– Viktig signal
Hansen mener at det nye programmet representerer et viktig signal fra det største regjeringspartiet.
– Det er et trykk nå for å få økt pressestøtten, siden dette er et område som ikke er blitt løftet i inneværende regjeringsperiode. Giske har levert på mange områder, men slik situasjonen er, så er det forventninger om at regjeringen gjør noe med pressestøtten framover, sier Hansen.
I tillegg til det politiske ønsket om mediemangfold, vil LO også få glede av økt pressestøtte på annet vis. LO og tilsluttede fagforbund eier 48,2 prosent av A-pressen, og konsernets aviser mottok i 2008 i alt 64,3 millioner kroner i produksjonsstøtte. Det utgjorde 24,3 prosent av den totale støtten på 264,4 millioner kroner.