Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK var fornøyd med PSTs initiativ til å møte redaktørene. Her er redaktørene på vei ut av møtet. Foto: Glenn Slydal Johansen

Redaktører fikk trusselorientering hos PST

NYDALEN (Journalisten): Et 60-talls redaktører fikk råd i kjølvannet av Charlie Hebdo-angrepet. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Trusselnivået er uendret, men karikaturstriden kan få økt oppmerksomhet blant norske ekstreme islamister. Det var beskjeden de rundt 60 frammøtte redaktørene fikk på et møte hos Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) i Nydalen i Oslo tirsdag morgen. 

Direktør Inger Haugland for kontraterrorarbeidet i PST orienterte om karikaturstriden og sa at den er en del av den langsiktige trusselvurderingen fra ekstreme islamister. Hun ville selv ikke tallfeste hvor mange terrorplott PST kjenner til, men viste til tall fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) som forteller at 11 av 12 ekstreme islamistiske terrorplott i Skandinavia siden 2008 er knyttet til karikaturstriden.

- Dette er tall som vi kan nikke gjenkjennende til, sa Haugland. 

Intensjon og kapasitet

Bildet hun og PST tegnet var at selv om trusselbildet er uendret, så kan angrepet mot Charlie Hebdo få følger på lengre sikt.

- Norske ekstreme islamister vil kunne nære på den generelle samfunnsdebatten.

PST-sjef Benedicte Bjørnland understreket at deres oppgave er å finne personer som har voldelig intensjon og kapasitet, ikke ytterligående ikke-voldelige holdninger. 

I tillegg til orientering om trusselbildet og bakgrunnen for karikaturstriden, fikk redaktørene en rekke råd om hva de kan gjøre for å vurdere og redusere risikoen. Deriblant råd om å vurdere og rangere egne verdier. 

- Det er snakk om hvilke verdier hver enkelt har og hva du vil beskytte. Det kan være ansatte, inkludert det å beholde ansatte. Men også omsetningen og å bevare ytringsfriheten, sa Hanne Blomberg, som leder PSTs seksjon for sikkerhetsråd til myndighetspersoner.

- Unngå rutiner

Senere listet hun opp en rekke konkrete forslag til tiltak, som å ha fysiske barrierer og varslingssystemer. Hun ga også råd for trusselutsatte personer og sa blant annet at de bør unngå faste rutiner. 

- Siden karikaturstriden oppstod i 2005 har vi avdekket at enkeltpersoner er mer utsatt, sa Blomberg. 

Senere ble det understreket at republiseringer er mindre utsatt enn opphavet. 

PST, Politidirektoratet og Oslo-politiet oppfordret alle mediene til generelt å ha en lav terskel for å varsle sitt lokale politidistrikt.

- Og hvis vi vet noe om deres sikkerhet vil dere bli involvert, sa politiinspektør Johan Fredriksen fra Oslo politidistrikt. 

Åpenhet

Møtet hos PST ble innkalt i samarbeid med Redaktørforeningen og gikk ut til redaktører i hele landet. Tilstede tirsdag var det redaktører fra alle landsdeler. På vei inn til møtet sa generalsekretær Arne Jensen i Redaktørforeningen at han forventet en vurdering av trusselbildet og råd til mediene. 

Etter møtet var nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK fornøyd med åpenheten sikkerhetstjenesten hadde vist:

- Det var en nyttig gjennomgang. Jeg vil gi ros til PST for å ta initiativ til møtet. 

På spørsmål om NRK vil iverksette bestemte tiltak sier han at mye allerede er gjort i kjølvannet av 22. juli 2011 og terrorangrepet mot Charlie Hebdo tidligere i januar. 

 

Powered by Labrador CMS