Bente Klemetsdal og Kenneth Andresen følger med på kulturministerens kunngjøring om DAB. Foto: Martin Huseby Jensen.

Må se på DAB-kostnader

Radio Norge og P4 avventende til forhandlinger med departementet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble det klart at kulturminister Anniken Huitfeldt setter 2017 som slukkedato for FM-nettet. Dersom det digitale nettet da har en dekning på over 90 prosent, er det slutt på analoge rikssendinger.

De to kommersielle riksdekkende aktørene P4 og Radio Norge fulgte kunngjøringen fra kulturministeren nøye, og selv om de karakteriserer dette som gode nyheter, er det en hel del som gjenstår.

Utbygging

– Det er noen krav her til en slukkedato som er viktig å få på plass. Både i forhold drifting men også i forhold til å identifisere kostnadsbildet som ligger i en utbygging. Det er dette jobben starter med nå. Vi er veldig positive til at de har tatt signalet om at bransjen trenger en konkret slukkedato å forholde seg til. Og så synes jeg det er ambisiøst, sier Bente Klemetsdal som leder SBS Radio Norge. For hennes del innebærer dette at hun har minst seks år på å digitalisere Radio Norge, Radio 1 og The Voice.

Men før hun kaster seg jublende ut i digitaliseringen må de økonomiske betingelsene rundt å bygge ut digital distribusjon vurderes.

– Det er klart vi må se på kostnadsbildet rundt dette, sier hun til Journalisten.

Teknologi

Kenneth Andresen i P4 og P5 karakteriserer meldingen som gode nyheter for norsk radio, for bransjen og for lytterne. Særlig mener han at dette for lytterne er en god nyhet som nå vil få flere kanaler og en forutsigbarhet i forhold til teknologi.

Mange av lytterne hører på radio i bilene sine, og selv om det koster nesten tre hundre kroner, tror han ikke forbrukerne blir sittende igjen med svarteper når kostnadene for å bytte ut teknologien skal gjennomføres. Verken i bilen eller i hjemmet.

– Nordmenn er kanskje folkeslaget i verden som håndterer teknologiskifter best. Se historikken på TV: Alt fra bakkenett til flatskjermer, til HD til HD Ready, så er det noen som har øvelse i å rullere i ny teknologi så er det nordmenn. Jeg tror dette kommer til å gå veldig fint. Og så har vi god tid på oss. Det er tross alt en liten stund til 2017, så da har vi tid til å forberede oss og håndtere det.

Powered by Labrador CMS