Bilder, sitater og kommentarer fra prosjektet «Folk i Fredriksstad blad». Kollasj: Fredrikstad blad

Styrket arbeidsmiljøet med miniportretter

Ansatte i Fredriksstad Blad fikk kjenne på hvordan det er å stå på andre siden, da de ble intervjuet i intern portrettserie for avisas ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredrikstad Blad hadde sommerfest i fjor sommer. Folk hygget seg, men dagen etter var redaktør René Svendsen litt skuffa over at han ikke hadde fått snakket med alle på festen. Det ble ofte sånn, følte han, og han hadde litt dårlig samvittighet.

Arbeidsmiljøet i avisa var trygt og godt, men det kunne vel bli enda bedre?

Pappa var superpappa helt frem til jeg var 11 år. Da forsvant han plutselig fra livet mitt.

Sitat fra «Folk i Fredriksstad Blad»

Mye tillit

Det var da Svendsen kom på ideen om at de ansatte skulle portrettere hverandre for å styrke arbeidsmiljøet i lokalavisa.

– Dette prosjektet ble som sommerfesten hvor du etterpå kan si at du fikk snakka med alle og lærte noe nytt om hver eneste én. Det må man kunne si er en vellykka fest, sier han.

Fredriksstad blad hadde laget serien 450 folk i Fredriksstad, som var små portretter av vanlige folk i byen. Den hadde gått fast i halvannet år, for å telle ned til Fredriksstads 450-årsjubileum i september i fjor.

Elsker denne serien som lærer oss noe nytt hver dag og får oss til å tenke litt ekstra på hverandre.

Ansatt i Fredriksstad Blad om serien

Dermed ble Folk i Fredriksstad Blad til – samme konsept, men for og med de ansatte. Det var et helt frivillig prosjekt for alle som jobber i avisa, som ble publisert kun i en lukket Facebook-gruppe, ikke offentlig.

Redaktør René Svendsen i Fredriksstad blad. Foto: Kristine Lindebø

Skryting, klapping og heiing

– Folk snakka om alt fra snekkerhobbyen sin til at de fortalte om angstproblemer, og alt var selvfølgelig like greit, sier Svendsen.

Redaktøren ble selv intervjuet. Han hadde bestemt seg på forhånd for å være veldig personlig, og tror det ble lettere for andre å være mer personlig etter det.

Ofte ble det lange samtaler, men tekstene skulle være korte. Det var også viktig med ordentlige og fine bilder – det skulle være en positiv opplevelse å være med.

Et viktig aspekt er at alle som vil får en historie fortalt om seg selv som kanskje ikke så mange av kollegaene visste om, mener redaktøren.

Når jeg en dag ligger på mitt siste, får jeg jo se livet mitt i revy. Da kan jeg være trygg på at den revyen blir morsom.

Sitat fra «Folk i Fredrikstad Blad»

– Folk har blitt utrolig mye flinkere til å si hyggelige ting, skryte, klappe og heie på hverandre. Det er ingen tvil om at arbeidsmiljøet vårt er enda bedre nå

Brukte frilansere

Serien gikk i tre måneder, og over 70 personer ble intervjuet. Hver arbeidsdag klokken 8.00 ble et nytt intervju publisert i gruppa – ofte til massiv respons fra kollegaene, både i kommentarfeltet og ansikt til ansikt på arbeidsplassen.

– For å være ærlig har vi ingen «store stjerner» i Fredriksstad blad, men et kjempegodt kollektiv av flinke folk, sier Svendsen.

Til å intervjue leide avisa inn de samme to frilanserne som lagde serien 450 folk i Fredriksstad, og som også jobber for avisa til vanlig.

– Det ble ikke dyrt da?

– Jeg vil si det sånn at det kosta mindre enn et julebord og gav mye større mellommenneskelig verdi, svarer Svendsen.

Powered by Labrador CMS