Elin Floberghagen la fram forslaget til hvem som heretter kan klages inn til PFU. Foto: Kristine Lindebø

Nå skal Resett, HRS og Radikal Portal holdes utenfor PFU

Presseforbundets styre vedtok forslaget som også innebærer at bloggere ikke lenger kan klages inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Styret i Norsk Presseforbund (NP) vedtok fredag at kun medier som er tilknyttet forbundet gjennom medlemsorganisasjonene kan klages inn i PFU. Forslaget kom fra generalsekretær Elin Floberghagen i Presseforbundet for en uke siden, etter at styret ba om et forslag til endring. 

– Formålet er jo å bidra til høy presseetisk standard og forplikte seg til Vær varsom-plakaten. At en faktisk må melde seg inn, ikke bare bruke det som et symbol, derfor landet vi på at det er det beste, Hanna Relling Berg i Norsk Redaktørforening på styremøtet fredag. 

Floberghagen presiserte at forslaget også er sendt på høring i PFU, som støtter det. Resten av styret i NP stilte seg også bak.

LES OGSÅ: – Mediet må forplikte seg på Redaktørplakaten for at vi skal kunne behandle

Det har lenge vært diskusjoner rundt hvem som kan klages inn, etter at flere og flere alternative nettsteder som Resett.no, Radikal Portal og HRS, har blitt klaget inn til medienes selvdømmeordning. Mange av disse er ikke tilknyttet NP og forplikter seg ikke nødvendigvis til å følge Vær varsom-plakaten. I november i fjor drøftet styret i NP hvilke medier som skal kunne klagebehandles i PFU. 

Sekretariatet skrev i sin innstilling:

«Vi foreslår at hovedregelen bør være at ansvarlig redaktør må være medlem i NR og/eller mediet i en utgiverorganisasjon. Unntaket kan være medier med kun èn ansatt, der vedkommende har NJ-medlemskap. I slike tilfeller mener vi det vil være rimelig at mediet anses som en del av ordningen». 

Dette innebærer å stryke setninger i PFUs formålsparagraf, som da vil se slik ut: 

«§ 1 Formål Pressens Faglige Utvalg er opprettet av Norsk Presseforbund og har til formål å overvåke og fremme den etiske og faglige standard i norske medier. Som et ledd i dette arbeidet vurderer Pressens Faglige Utvalg klager over norske mediers atferd og avgir sine uttalelser som offentliggjøres». 

Setningene som strykes er følgende: «Det samme gjelder frittstående utgivere som ikke er medlem av NP, men som er tilknyttet Vær Varsom-plakaten. Andre medier kan klagebehandles hvis de samtykker til det». 

– Dette innebærer at noen av medlemsorganisasjonene våre vil få noen søknader som kan være krevende å håndtere. Det er viktig å si, sa Floberghagen i styremøtet.

Endringen gjør altså også at bloggere og frittstående utgivere ikke lenger kan klages inn, en ordning som kom inn i 2015. 

PFUs praksis har til nå vært å klagebehandle alle som samtykker til det, hvis de har noe journalistisk innhold. 

«Dette skaper utfordringer, både med ressurser i sekretariatet/PFU og at mange ikke bidrar til selvdømmeordningen», skriver sekretariatet, men understreker:

«På den annen side er det viktig å understreke at NP ønsker et stort mangfold av medier og meninger i norsk presse, og dermed bør ikke terskelen for å kunne forplikte seg til presseetikken være for høy». 

Powered by Labrador CMS