Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Dagens Næringsliv (DN) er fra 1. september ikke lenger en tilgjengelig kilde i mediearkivtjenesten Atekst. Det opplyser selskapet bak, Retriever, som eies av NTB og svenske TT.
Annonse
At DN nå er borte som kilde betyr at de som bruker Atekst ikke lenger får opp resultater fra DN ved søk i tjenesten. For å kunne finne saker fra DNs arkiv må man nå ha et abonnement hos avisen, og søke i deres eget arkiv.
Utelukker ikke søksmål
Sjefredaktør og administrerende direktør Amund Djuve setter endringen i sammenheng med at avisens medieovervåkingsavtale med Retriever gikk ut 1. juli. Etter rundt ett års forhandlinger lyktes partene ikke å komme til enighet om en slik avtale.
– Det som en gang var medieovervåkning har blitt til fulldistribusjon av medieinnhold. Kundene har kunnet lese alt innhold fra medieovervåkerne til en mye lavere pris enn hva de har betalt for å kjøpe abonnementer direkte fra mediene. Det ødelegger forretningsmodellen til mediene, sier Djuve til Journalisten.
Han sier at DN i 2015 tok et initiativ overfor fire medieovervåkningsbyråer til å endre avtalene. Det skjedde samtidig som DN trappet opp satsingen på salg av digitale abonnementer. Tre av de fire mediebyråene har inngått ny avtale med DN.
– Retriever sa nei. Det utrolige som har skjedd siden den gang er at Retriever nå lager sammendrag av absolutt alt DN skriver, uten at de gir oss kompensasjon. Det de driver med er snylting på Dagens Næringslivs innhold. De gir kundene inntrykk av at de får en fullverdig gjengivelse av det DN tilbyr.
Annonse
Ansattstøtte
Det er altså med bakgrunn i uenigheten om vilkårene for en avtale om å levere innhold til Retrievers medieovervåkingstjeneste, at DN nå forsvinner som kilde fra Atekst. Konkurrenten Finansavisen er heller ikke på Atekst.
– Vi kan ikke ha en avtale med en sånn aktør. Så lenge de driver med snylting på DNs beskyttede materiale, er det vanskelig å inngå avtale med dem på annen type virksomhet.
– Det høres ikke ut som det vil bli noen løsning med det første?
– Nei. Vi mener det her er rettsstridig. Jeg ser det ikke som usannsynlig at dette ender opp i retten.
– Hvilket økonomisk tap er det snakk om for Dagens Næringsliv?
– Det har jeg ikke regnet på. Det avgjørende her er å ha et ordentlig avtaleverk. Retriever kan ikke utnytte sin dominerende posisjon.
Djuve har full støtte blant de ansatte. Klubbleder Anita Hoemsnes sier at det selvsagt er synd at sakene ikke kommer på Atekst, men mener det ut fra sakens forutsetning er riktig av DN å trekke seg ut.
– Når Retrievers medieovervåkning nærmest lager resyméer av vår avis, for så å selge det videre til andre kunder, undergraver det vårt arbeid for å få flere til å abonnere på DN og lese vår journalistikk. Dette virker rett og slett frekt, sier Hoemsnes.
Vil gjerne ha avtale
Norges-sjef Espen Viskjer i Retriever Norge sier at DNs avtale for Atekst har gått ut etter at mediehuset sa den opp.
– Vi kan leve med at de ikke er der, men vi skulle gjerne hatt en avtale med Dagens Næringsliv, sier Viskjer.
Han sier at uenigheten oppstod da DN gjorde endringer i sin kommersielle avtalestruktur.
– De la opp til en stor endring med kommersielle betingelser.
– Dreier det seg om penger?
– Ikke nødvendigvis bare penger, men hva som var mulig for oss å vise av innhold til kundene. Men også penger. Uten å gå mer detaljert inn i det, så sa DN opp avtalen.
På spørsmål om hvorfor Retriever ikke kunne akseptere betingelser som tre andre selskaper gjorde, sier Viskjer at de anså endringen som for drastisk og fundamental sammenlignet med andre avtaleforhold.
Til Djuves syn om at medieovervåkning har blitt til fulldistribusjon av medieinnhold, sier Viskjer at Retriever aldri har hatt intensjon eller ønske om å tilby en tjeneste som kan erstatte et avisabonnement eller vanlige måter å konsumere nyheter på.
– Vi leverer en medieovervåkning basert på kundens preferanser.
– Er det riktig at dere leverer sammendrag av saker fra DN til deres medieovervåkingskunder selv om dere ikke har avtale med DN om dette?
– Ja, som et midlertidig alternativ til vi kommer til enighet om ny avtale leverer vi sammendrag av de artiklene som våre kunder er interesert i. De distribuerer vi til kundene.
– Djuve kaller det snylting på DNs materiale?
– Det er vi uenig i. Vi er og uenig med DN rent juridisk om hva som kan gjøres. Vi er ytterst forsiktig i måten vi gjør dette på.
Viskjer sier at det ikke er en ønskelig situasjon for Retriever å risikere å bli trukket for retten.
– Vi mener vi har vårt på det rene. Vi har fortsatt døren åpen for en avtale, og er villig til å flytte oss for å klare det. Men da er vi også opptatt av at DN er villig til å flytte seg litt.
Landsjefen syns det er synd at kunder ikke får opp resultater fra DN i Atekst.
– Vi syntes det selvsagt er synd at DN ikke lenger er tilgjengelig for skoleelever, studenter, journalister og andre når de skal søke i Norges eneste levende samfunnsleksikon, både for DN sin skyld og for brukeren. Vi håper dette ikke blir langvarig.