Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Regjeringens forslag om en fremtidig finansiering av NRK som ikke skal være lisensbasert, vekker protester i NRKs journalistklubb. I går ble det klart at komiteen under ledelse av Svein Harberg (H) har fått med seg komiteens flertall på at NRK-plakaten skal endres og gjøres mer overordnet. Å finne sammen om en ny finansieringsmodell var krevende, i følge Harberg. Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet er kritiske til regjeringens modell.
– I løpet av samtalene har man kommet frem til at et bidrag per person kan se ut til å ivareta ønskene best. Den endelige konklusjonen må regjeringen ta etter å ha utredet konsekvensene av de ønskene Stortinget nå har kommet med, sier Harberg.
Leder i klubben, Richard Aune, mener modellen stortingsflertallet foreslår kan true NRKs
Annonse
redaksjonelle uavhengighet og troverdighet. Han viser til nabolandet Finland, hvor statskanalen YLE har blitt finansiert over en egen skatt, og mener erfaringene derfra ikke er gode.
— NRKJ er forundret over at flertallet ikke har lagt større vekt på vurderingene fra ekspertutvalget. I en tid der medienes troverdighet er under press er det avgjørende at vi finner en modell som sikrer en armlengdes avstand til politikerne. Det gjør ikke en finansiering over skatteseddelen, sier Aune.
Tettere på staten = mer sårbar
Arild Grande, mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, deler Aunes bekymring. Han minner om at et samlet medienorge har advart mot å knytte finansieringen av NRK tettere inn mot staten.
— Jo tettere du kobler allmennkringkastingen til staten, jo mer sårbar blir den for politiske stemningsskifter. Det sender feil signaler til utlandet, og er svært bekymringsfullt når det gjelder NRK sin uavhengighet, mener Grande. Han kaller regjeringens forslag totalt uforutsigbart.
— Blant annet kommer det ikke frem i innstillingen om det er NRK selv eller skatteetaten som skal kreve inn pengene. I stedet ønsker Arbeiderpartiet å styrke NRKs uavhengighet gjennom å foreslå at NRK selv krever inn lisensen, og utrede et alternativt eierskap der NRKs generalforsamling blir delegert til en egen stiftelse, etter svensk modell. Målet vårt er en større avstand mellom NRK og staten, sier Grande. Han er også bekymret for at flertallet går inn for at modellen som velges, skal sees opp mot finansiering over statsbudsjettet.
— Dette er det verste ved innstillingen. En slik modell vil være svært alvorlig for NRK og skattebetalerne, avslutter Grande.