UNG OG SERIØS: – Vi ønsker å vise at vi er seriøse, og ikke opptre som en russeavis. Ingen idé er for dum, bare vi finner en god vinkel på saken, mener Puls-ansvarlig Margrethe Håland Solheim. FOTO: BJØRN ÅGE MOSSIN
Ungdoms-redaktøren
HØNEFOSS (Journalisten): Sa fra seg plass på journalisthøyskolen i Oslo i høst. Vil heller lede ambisiøs ungdomsredaksjon.
– Egentlig ville jeg bli lege eller ingeniør. Derfor valgte jeg realfag på videregående skole. Parallelt med videregående jobbet jeg frilans for ungdomsredaksjonen til Ringerikes Blad. For ett år siden fikk jeg oppdraget med å lede Puls, som redaksjonen nå heter, så jeg har hatt sinnssyk flaks. Det har vært hektisk, og to dager før fysikkeksamen i vår satt jeg for eksempel og ordnet med Puls-stoffet. Men døgnet har jo 24 timer, og jeg fikk gode nok karakterer til at jeg kom inn på journaliststudiet i Oslo. Nå har jeg istedet valgt å ta et friår, og fortsette som Puls-leder, før jeg avgjør videre studier.
– Hvor mange har du ansvaret for?
– Vi er 12-13 frilansere i alderen 14 til 19 år som produserer sju sider i papirutgaven hver fredag. Ut fra det jeg har hørt fra andre aviser er det få som lar de unge selv styre stoffet i samme grad som hos oss, så jeg får verdifull erfaring. Tidligere samarbeidet ungdomsredaksjonen med medielinja ved Hønefoss videregående skole. De produserte to ukentlige sider og et bilag som kom annenhver måned. I februar 2009 forsvant bilaget, og den nye Puls-redaksjonen ble etablert. Vi fornyer frilansstaben hvert år, og nå i august er vi i gang igjen for fullt.
Betenkt
– Men du er fortsatt usikker på om du vil bli journalist?
– Jeg har lyst til å bli journalist, men er samtidig litt betenkt over at det er så vanskelig å få jobb i bransjen for tiden. Jeg har ikke konkludert helt, men er 90 prosent sikker på at jeg kommer til å satse på journalistikken. Nå skal jeg lede Puls fram til februar, da jeg reiser til Mexico for å lære meg spansk. Men jeg kommer nok til å holde kontakten med redaksjonen også derfra.
– Hva innebærer jobben som Puls-leder?
– Jeg får inn stoffet fra frilanserne og redigerer det. De er unge, så det er en del som må rettes på. Jeg skriver også noen saker selv. Vi har deadline for sidene hver tirsdag, og samme dag leder jeg vårt ukentlige redaksjonsmøte. Puls har vært veldig jentedominert, men nå har vi heldigvis fått med noen gutter. Jeg vet ikke hva det er med gutta, kanskje de synes det er pinglete å skrive? Det er viktig for oss å få med deres synspunkter.
– Er du fast ansatt?
– Nei, jeg har en frilanskontrakt for Puls-jobben. Den sikrer meg et beløp som tilsvarer omtrent en dagslønn, pluss honorar for saker jeg skriver. Jeg er veldig fornøyd med avtalen. For tiden jobber jeg tilnærmet heltid som fast frilanser for avisa, også med annet stoff for papir og nett. Det er skikkelig gøy å være her. Nå har jeg jo et bein innenfor, og det er viktig at jeg får mer erfaring slik at jeg kan skrive bedre og ta bedre bilder.
Betaler godt
– Hvorfor satser Ringerikes Blad så sterkt på ungdomsstoff?
– Journalist Christian Senning Andersen hadde ansvaret for ungdomsstoffet tidligere. Han har vært en krumtapp i satsingen, kjempet for prosjektet og fikk med seg ledelsen. Christian har lært meg alt om avis. Ringblad bruker mye penger på ungdomssidene og betaler frilanserne godt.
– Hva mener du personlig er den viktigste hensikten med Puls?
– Mange unge blir mer opptatt av lokalavisa når de finner stoff om og for seg selv. Stoff som ikke er belærende og ovenfra og ned, men som lages på deres premisser.
– Hva legger dere vekt på når dere velger ut stoff til Puls-sidene?
– At det er temaer og hendelser i lokalmiljøet som ungdom er opptatt av. Jeg ønsker å presentere sakene bredt og helst også intervjue fagpersoner, ikke bare ungdommene selv. Vi har laget mange tunge temasatsinger, blant annet om psykisk helse, selvmord, barnevern og sex. Dette er stoff som de unge er opptatt av, men som også blir lest av mange voksne. Samtidig skal vi ha en blanding som også inkluderer lettere stoff. Alt skal formidles på ungdoms vis. Vi får mange positive tilbakemeldinger hver uke, både skriftlig og muntlig fra andre skoleelever og venner.
Frie hender
– Legger avisledelsen seg mye opp i det dere driver med?
– Nei, vi har helt frie hender. Det er egentlig litt skummelt, for det er jeg som er siste kontrollfunksjon og som har ansvaret for sidene. Men det er gøy når det går bra.
– Sju sider er ganske mye å fylle. Mener du at dere får nok tid og ressurser til å kvalitetssikre stoffet?
– Ja, men det er opp til meg og hvor god jeg er til å planlegge. Det er veldig vanskelig å holde jevn kvalitet på sidene. Men vi har egentlig bare fått skryt. Vi har ikke fått kjeft for dårlig språk, noe som nok er et resultat av at Christian har hjulpet mye til med språkrøkt.
– Det ser ut som om dere ofte bruker oppstilte bilder av ungdom dere omtaler. Er dette bevisst fordi ansikter selger, eller ønsker du deg mer kreative bildeløsninger?
– Vi innser hvor viktig bildene er, og håper på å bli mer kreative på bildesiden. Det kommer to nye frilansfotografer nå, begge elever i videregående.
På nett
– Hva gjør dere for å få ungdom til å forlate pc-skjermen og bla opp i papiravisa?
– Mange av de unge har vokst med lokalavisa i papirform og har et godt forhold til den. Jeg tror ungdom leser papiravisa i større grad enn mange tror, iallfall så lenge de bor hjemme. Vi har ikke satset mye på nettutgaven foreløpig, men legger ut deler av Puls-stoffet der. Det blir mer nettstoff etter hvert, og vi har også egen Facebook-side.
– Hvilken utvikling ser du for deg i forholdet papir-nett?
– Jeg har lyst til å satse mer på nett. Også på videoinnslag, som kan utdype og følge opp sakene i papiravisen. Foreløpig er dette kun på tankestadiet. Vi planlegger også å lage en versjon som er tilpasset iPad og andre lesebrett.