Dagbladet:

Dagblad-kommentator Tom Stalsberg gir tommel opp for den nye plasseringen. Foto: Glenn Slydal Johansen

Fra Havnelageret til Hasle

Dagbladet produseres nå fra det nye Allerbygget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er en måned siden Aller-bladene flyttet inn i nybygget i Haslevangen. Denne helgen var turen kommet til Dagbladet. Før helgen og avreisen fra Havnelageret fikk de ansatte utdelt tre esker hver til å pakke ned eiendeler og en fjerde til å plassere datautstyr i.

– Er det bare å ta en ekse? spør en stemme tidligere vaktsjef og kveldsredaktør, nå flyttegeneral Terje Myklevoll.

Farvel, Havnelageret

Vi er på besøk i Havnelageret hvor en stabel med flatpakkede esker ligger på gulvet. I kaffekroken står det bur som venter på å bli fylt og restene av den siste kakefesten i Havnelageret som var for Facebook-følger nummer 100.000. Bortover gangene er esker fylt med innhold fra tomme skap og et stillekontor har fått i oppdrag å huse gammelt elskrot som noen neppe vil ta med seg hjem.

Det er bare få timer til klokken 23.30, da den siste utgaven av papiravisen skal sendes fra det gamle lokalet. En halvtime senere går første nattskift på i det nye Allerbygget på Hasle.

– Vi har frist nå klokken 17, da begynner vi å sende. Etter det er det bare kveldsvakter og overtid som får være igjen, sier flyttegeneral Myklevoll i 15-tiden fredag.

Lokalene er allerede i ferd med å tømmes for både folk og innhold. I et hjørne ligger bøker som de ansatte er invitert til å plukke med seg hjem. I Magasinet-redaksjonen jobbes det allerede med kommende helgers utgaver.

Mimrer

Men det er også tid for mimring. Gamle internblader har kommet fram fra glemselen. Dagblad-veteran Rolf Fiske har funnet invitasjonen til et korrespondentseminar i Newcastle samme år som vinterlekene på Lillehammer.

«Please serve this Dagblad-korrespondent as many pints he / she wants. I pay. Tormod Haugstad. Boss» leser Fiske opp. Til middag ble det ifølge programmet servert «Beefeather».

Flyttegeneral Myklevoll fremholder at man må litt tilbake i tid for å finne de gode historiene. Og man må tilbake til avisgaten lenger opp i sentrum, som Dagbladet forlot i 2008.

– De juicy historiene var tilbake i Akersgata. Vi har blitt mer ordentlig, sier Myklevoll, som sier han kommer til å savne Havnelageret, men ikke syns det er trist å bytte lokaler.

– Det er moderne og funksjonelt bygg på Hasle. Der er det mindre flater, men de er mer praktisk utnytta.

Sparer mye

Dagbladets bruksareal reduseres fra rundt 3.000 til 1.850 kvadratmeter med flyttingen til bygget som eies av morkonsernet Aller. Hvor mye penger som spares er ikke kjent, men økonomidirektør Martin Hovden i Aller sier hele leien i Havnelageret spares inn som følge av samorganiseringen. Minus litt til sentrumskontoret i Pilestredet.

Mandag tar Journalisten Vestli-banen de ti minuttene det tar fra Stortinget til Hasle T-banestasjon og vandrer rundt fem minutter over til det nye Allerbygget. Myklevoll sier flyttingen har gått bra. Spenning knyttet til hvordan datamaskiner og nettverk har så langt ikke blit utløst.

I første etasje er kantinen og TV-studio, merkantile avdelinger har 2. etasje og bladene har fjerde etasje. Øverst sitter det direktører og er flere møterom. Dagbladet sitter i 3. etasje sammen med fotoavdelingen til Se og Hør.

– Her er det nytt, moderne og lyst, oppsummerer nyhetsredaktør Frode Hansen, som er opptatt av at alt har fungert bra teknisk siden flyttingen natt til lørdag.

Og lokalene er virkelig lyse. Grå tepper med hvite vegger, bortsett fra stillerommene som har fått en lys grønn oppfriskende farge. Lokalene lukter til og med nytt. Men det er fortsatt litt sterilt. Mange plasser står fortsatt uberørt, trolig i påvente av nye skift som skal komme til.

Det er desken med reportere inn mot vinduet som er det første som møter deg etter å ha rundet heis og trapp. Sjefredaktørens kontor ligger i et tilstøtende kontorrom med dør ut både mot desk og reportere, og mot sporten.

Skjer i Groruddalen

Flere ansatte fremhever de lyse og moderne lokalene på vår ferd. Kommentator Tom Stalsberg er ved godt humør selv om han nå har kontoradresse på Hasle.

– Til ikke å tro på gud her i Dagbladet, kan vi vel si at vi har sett lyset, sier han spøkefullt.

– Du savner ikke sentrum?

– Det er sånn det er.

– Det er i Groruddalen det skjer, skyter politisk redaktør Marie Simonsen inn, fra hjørnet hvor hun dytter bøker inn på en ny bokhylle.

Tapt kamp

Myklevoll puster inn et lyspunkt ved å fortelle at Hasle tilhører Grünerløkka bydel.

Og de kritiske røstene til flyttingen har vært der. Med avisen ute av sentrum blir veien til kildene lenger, går frykten ut på.

– Det er mye galgenhumor på plasseringen og omgivelsene, sier leder Harald Klungtveit i redaksjonsklubben.

– Men dette er en tapt kamp. Når vi først er her bruker vi ikke negativ energi på det, understreker han.

Disiplin

Men klubblederen opprettholder kritikk om at journalistene nå får lenger avstand til kildene.

– Når man først er blant bilforretningene er det ikke tvil om at terskelen for å jobbe i felt uten eksplisitte intervjuavtaler er blitt høyere. Alle journalister skjønner viktigheten av å kunne være spontan med kilder.

– Hva kan dere gjøre for å motvirke de negative effektene?

– Disiplinen til hver enkelt journalist og avdeling blir viktigere. Man må ta mer direkte initiativ til å komme seg aktivt ut.

Det har kanskje ledelsen også erkjent med sentrumskontoret i Pilestredet 8. Der er det et TV-studio og 12 arbeidsplasser. Men ingen får fast plass der. Og reportere kan ikke bare starte dagen der på eget initiativ. De må få godkjennelse av leder.

Powered by Labrador CMS