Svein Tore Bergestuen og Eva Sannum fotografert under innspilling av en Tut & Mediekjør-episode.

MIDDELALDRENDE MANN OM MEDIA:

Samarbeidet med Tut & Mediekjør på is i påvente av styrebeslutning

Tut & Mediekjør-samarbeidet som ble lansert i forrige uke, legges på is i en drøy uke. Jeg skal straks fortelle hvorfor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

  • Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter.

Først må vi ett år tilbake i tid. På det siste styremøtet i Journalisten før sommerferien var et punkt i min redaksjonelle status til styret, punkter i strategiplanen som vi ikke hadde fått til. Blant tingene jeg trakk fram var podkast. Skulle punktet om podkast ut av strategiplanen, eller skulle vi tenke nytt?

På møtet ble det foreslått å se på muligheten for å inngå et samarbeid med en allerede etablert podkast. Da kom også forslaget om et samarbeid med Tut & Mediekjør opp, og diskusjonen ble avsluttet med en oppfordring om å se på løsninger med dem.

Dette startet en nesten ett år lang dialog med programlederduoen bak podkasten, Svein Tore Bergestuen og Eva Sannum. Dialogen har dreiet seg om at vi har mye til felles: At vi bedriver konstruktiv mediekritikk, og at vi ønsker å vise frem mer av hva som ligger bak journalistikken. Metode og presseetikk.

Fakta

  • Roger Aarli-Grøndalen er ansvarlig redaktør i Journalisten. En stilling han har hatt siden juni 2018.
  • Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Eidsvoll Ullensaker Blad.
  • Har bakgrunn fra ulike lederstillinger i Egmont/
    Hjemmet Mortensen, blant annet redaktør i klikk.no, Foreldre & Barn og Mann.
  • Var på slutten av 90-tallet ansvarlig redaktør i Bellona Magasin.
  • Startet journalistkarrieren i Romerikes Blad.

Hovedutfordring

Et samarbeid ville ikke være uproblematisk, det var vi forberedt på fra begge sider.

Det jeg så på som en hovedutfordring var at selv om Tut & Mediekjør selv mener at de følger Vær varsom-plakaten og prinsippene i Redaktørplakaten, har ikke podkasten formelt en ansvarlig redaktør og er heller ikke en del av pressens selvdømmeordning. Dette ønsket programlederduoen i podkasten å være, slik at de som kritiseres har muligheten til å klage dem inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Hvordan kunne dette løses? I 2019 laget Bergestuen sammen med Christian Marstrander (som er produsent for Tut & Mediekjør) en podkast om Baneheia-saken. Her løste de redaktørbiten ved å inngå et samarbeid med TV 2, slik at TV 2s sjefredaktør var redaksjonelt ansvarlig for podkasten.

Dette var bakgrunnen for min idé om at jeg også kunne bli ansvarlig redaktør for Tut & Mediekjør.

Var det andre utfordringer ved samarbeidet? Ja, det er ikke til å komme unna at duoen bak podkasten ikke lever av å lage podkast. De driver sammen kommunikasjonsbyrået Sannum & Bergestuen. Var dette problematisk? Det er i hvert fall utfordrende. Samtidig mener jeg de to i løpet av de tre årene de har holdt på, har klart å holde seg på riktig side av streken, med full åpenhet som løsning.

Likevel kommer vi ikke unna punkt 2.2 i Vær varsom-plakaten, som sier:

«Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.»

Tut & Mediekjør live på årets Skup-konferanse. Fra venstre Torbjørn Røe Isaken (E24), Jens Kihl (BT), Eva Sannum og Sarah Sørheim (Schibsted).

Det relevante spørsmålet å stille, er dermed: Er det nok med åpne kundelister og informasjon om eventuelle bindinger i podkasten? I dialogen vi har hatt, har vi ment at det skulle være mulig å få dette til.

Programlederne har siden starten praktisert åpen informasjon om kunderelasjoner i sin byråvirksomhet, og unngått å ta opp saker der de har en kommersiell binding til en av de involverte parter. Så kan selvsagt ikke vi gjøre vurderingen om habilitet i et lukket rom. Som med resten av pressen, må konkrete spørsmål om bindinger og habilitet også kunne stå sin prøve i PFU.

Det var hensikten å åpne opp for slike vurderinger gjennom dette samarbeidet.

«Alle» de andre

Utgangspunktet for vår vurdering, er at det lar seg gjøre i andre prosjekter der norske mediehus har redaktøransvaret for programmer ledet av profiler med bindinger, verv eller annen virksomhet på siden.

Flere av NRKs profiler har i en årrekke drevet konferanseledelse og annen kommersiell virksomhet ved siden av sitt virke i statskanalen. VG har redaktøransvaret for en rekke programlederprofiler som har åpenbare kommersielle bindinger andre steder.

I dag vet vi at for eksempel Petter Northug ikke får fronte logo for egen merkevare når han er på oppdrag for TV 2.

Når det er sagt, har jeg forståelse for kritikk som er kommet, blant annet fra Dagbladet-redaktør Alexandra Beverfjord, som tidligere har sittet som nestleder i PFU. I en kommentar i Dagbladet, som også er publisert av Journalisten, Kampanje og Medier24, er hun kritisk til samarbeidet. Mest av alt, slik jeg tolker henne, fordi duoen i Tut & Mediekjør selger medierådgivning i sin vanlige jobb.

Burde ha ventet

Uansett: Basert på samtalene med teamet bak podkasten, og det jeg oppfattet som en oppfordring til å se på mulighetene til et samarbeid på Journalistens styremøte i fjor, valgte vi i forrige uke å gå ut med nyheten om et samarbeid mellom Journalisten og Tut & Mediekjør, hvor redaktøransvaret for podkasten skulle ligge hos meg.

Så har en avgjørende endring skjedd i mellomtiden. Journalisten har fått nytt styre. Med det som bakteppe var det – i etterpåklokskapens lys – klønete av meg å ikke vente til samarbeidet var formelt forankret i denne månedens planlagte styremøte før vi gikk ut med nyheten. Strengt tatt burde jeg ha gått til styret uavhengig av om det hadde skjedd utskiftninger. Men dette sier kanskje noe om den uavhengigheten som jeg har følt på som redaktør av Journalisten.

Men det å gå til styret er det jeg nå akter å gjøre, slik at det får siste ord om et eventuelt samarbeid.

Det nye Journalisten-styret diskuterte saken forrige fredag. Slik saken nå står, er det meget mulig at det planlagte samarbeidet ikke bare legges på is, men helt i fryseboksen. Saken skal opp til ny behandling i møtet 31. mai, og da vil styret få siste ord. Det er rett og rimelig, all den tid det er en sak som handler om Journalistens tillit og troverdighet.

Tut & Mediekjør er uansett en uskyldig part i dette saken. Det var jeg som tok kontakt med dem, ikke motsatt. Samarbeidet var mitt initiativ.

Med litt mer tålmodighet fra min side, så hadde vi kanskje endt med en annen løsning.

«Middelaldrende mann om media» er en fast Journalisten-spalte. Les flere spalter her.

Powered by Labrador CMS