VG Nett fra 17. februar 2010.

Sladd eller ei

Først identifiserte avisene, så trakk de bilder og navn tilbake. Hvorfor?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I helgen ble to barnevernsansatte i Sarpsborg utsatt for vold og bundet i et hus. Så kom etterlysningen fra politiet; en mann og en kvinne hadde kidnappet sine tre barn. Bilde og navn på alle fem gikk ut til hele landet med oppfordring til å publisere informasjonen i håp om at det kunne føre til pågripelse.

Mange av landets medier publiserte navn og bilde på foreldrene, men valgte å holde identifisering av de tre barna igjen.

Tirsdag pågripes foreldre med barn på grensen mellom Hellas og Tyrkia. Dagen etter har papiravisen til både VG og Sarpsborg Arbeiderblad bilder av foreldrene på trykk, men på nettet er bildene nå sladdet.

Fjerner

I Sarpsborg Arbeiderblad fjernet redaksjonen bildene av de tre barna fra nettet. Redaktør Eirik Moe forklarer at SA etter hvert også kommer til å sladde bildene av foreldrene. Begrunnelsen for å publisere bilder og navn er ikke lenger til stede etter pågripelsen i Hellas.

– Det var en vanskelig vurdering om vi skulle gå ut med bildene av barna. Vi valgte å bidra til at det skulle være mulig å finne dem. Når begrunnelsen blir borte gjennom funnet, ønsker vi å ta bildene bort fra nettet, sier Moe

Han erkjenner at det kan være problematisk først å publisere og så fjerne bildene igjen, men anser det som riktig å fjerne dem nå – slik at det ikke blir hengende ved barna i fremtiden. Spesielt fordi nettet gjør bildene søkbare. Moe mener at mediene må tenke annerledes i forhold til virkningen nettet gir.

Ansvar

– Vi må ta et ansvar for det vi selv gjør. Noe av dilemmaet med nett er at det ligger der søkbart hele tiden. Vi må tenke litt annerledes om virkningen av det vi gjør på nett enn det vi gjør på papir.

Moe mener det er et spørsmål om hvor stor belastning man skal utsettes for. Papiravisen stues bort når den er lest, og derfor kreves det mye tid til å finne fram til eksemplaret med navn og bilde. På nett, mener han, er det søkbart og dermed lettere tilgjengelig. Han erkjenner samtidig at det kan finnes avspeilinger av det SA har publisert på andre nettsteder, men for SAs del er det viktig å rydde opp på eget nettsted.

Sladder

Også hos VG Nett har redaksjonen valgt å sladde bildene av foreldrene og fjerne navnene deres fra tidligere publiserte saker. Redaksjonssjef Christian Brændshøi forklarer at dette faller naturlig siden foreldrene er pågrepet i Hellas.

– Dermed bortfalt grunnen til å identifisere dem. Det er årsaken til at vi har sladdet i etterkant og anonymisert i de tidligere sakene.

VG Nett valgte å ikke publisere bildene av de tre barna som politiet sendte ut til mediene rett og slett fordi de ikke ønsket å eksponere dem. Brændshøi forklarer at redaksjonen hadde nøye vurderinger av identifisering i saken, også når det gjaldt publisering av bildene med foreldrene.

Identifisere

– Hvordan påvirker mulighetene til å fjerne saker eller anonymisere i etterkant vurderingene om å identifisere?

– Det er i hvert fall ikke noen lavere terskel for å identifisere, selv om vi har mulighet for å endre i ettertid. Jeg vil ikke si at det har vært noen stor endring på dette de siste fire årene. Begrunnelsen for å identifisere må være god uansett, så det at man kan fjerne eller avpublisere i etterkant er ikke noen god unnskyldning om man har gått for langt. Det er ikke slik at man er blitt mer slepphendt, snarere tvert imot, sier redaksjonssjefen.

Ifølge ham har VG Nett fulgt samme standard knyttet til publisering hele veien.

Powered by Labrador CMS