NJ leder Thomas Spence i samtale med familien til den savnede journalisten Moheeb Alnawaty Foto: Aslaug Olette Klausen
Norsk journalist savnet i Syria i tre år
NJ markerte med appeller hos Fritt ord. Håper fortsatt å få frigitt journalisten.
Det er nå hele tre år siden den norsk-palestinske journalisten Moheeb Alnawaty (45) forsvant under et opphold i Syria. I mellomtiden har flere andre lidd samme skjebne, bare for en uke siden ble to svenske journalister, Magnus Falkehed og Niclas Hammarström, meldt savnet. Og fra før er blant andre en amerikaner og flere franske og spanske journalister bortført.
Syriske myndigheter har bekreftet at Alnawaty ble arrestert 5. januar 2011. Men familien har ikke fått livstegn fra ham siden.
Appell til norske myndigheter
Under torsdagens markering i NJ-regi hos Fritt Ord i Oslo snakket leder i NJ Thomas Spence og både eldste sønn og datter til den savnende journalisten. Datteren var på gråten da hun ba myndighetene gjøre mer for å finne faren.
– Vi håper noen i Norge hører det vi sier. Det burde vært gjort mer. Norge burde presset på Syria for å røre saken. Han er norsk, og Norge burde gjøre mer for ham som norsk journalist, sa datteren etter appellen.
Thomas Spence forteller at markeringen er nok et forsøk fra NJ for å skape oppmerksomhet rundt en svært vanskelig og lei situasjon både for familien og alle NJs medlemmer. Han forstår familiens frustrasjon og deres tanker rundt at kanskje det hadde vært gjort mer dersom Alnawaty var født i Norge.
– Familien har det ikke lett. Forholdene i Syria er vanskelige. Nå er det tid for å si fra, og vi lover å fortsette å si fra for å få klarhet i hans situasjon. Vi trenger å få informasjon om hvor han er fengslet og så få ham løslatt og hjem til Norge og familien.
Spence ga også familien en liten oppmerksomhet på 10 000 kroner på vegne av NJ.
Stortingets spørretime
Til stede på markeringen var også mediepolitisk talsmann Arild Grande i Arbeiderpartiet. Han ble grepet av familiens fortelling og vil rette et spørsmål til utenriksminister Børge Brende i neste ukes spørretime.
– Det er viktig at vi på Stortinget står opp for ytringsfriheten og beskytter det frie ord. Jeg er urolig over det faktum at journalister trues og fengsles. Det er ikke akseptabelt. Familien har gjort en stor jobb, og nå er det på tide at Stortinget diskuterer situasjonen for å gi saken mer trykk i norsk offentlighet, sa Grande før han hastet til Stortinget.
Grande er imidlertid klar over at Stortinget har begrenset diplomatisk makt, men han understreker at de likevel vil gjøre alt som står i deres makt for å få frigitt Moheeb Alnawaty.
Bortført av jihadgrupper
Først 10.desember ble det kjent at to spanske journalister, Javier Espinosa Robles og Ricardo Garcia Vilanova, ble bortført av en jihadgruppe nord i Syria allerede den 16. september. Det var familiene til de to journalistene som gikk ut med opplysningene på pressekonferanser i Beirut og i Madrid. Kona til Espinosa, Monica Pietro, uttalte at situasjonen er i en blindgate og at tida er inne for å starte en kampanje for deres løslatelse.
Både Espinosa og Garcia er erfarne og prisbelønte reportere. Espinosa har vært Midtøsten-korrespondent for El Mundo siden 2002. I februar 2012 satt han en stund fengslet sammen med flere andre journalister i den syriske byen Homs etter at mediesenteret der ble utsatt for bombardement.
Garcia er frilans video- og stillsfotograf og har dekket kriger og konflikter i mer enn 15 år. Han jobber blant annet for Channel 4, APTN, Reuters og Euronews, samt en rekke humanitære organisasjoner.
Ifølge El Mundo var de to i ferd med å forlate Syria etter to uker i provinsen Deir Ezzor, da de ble stoppet og bortført ved et kontrollpunkt sammen med fire menn fra Free Syrian Army, som skulle ha beskyttet dem.
40 savnede journalister
Moheeb Alnawaty er en anerkjent journalist som fikk opphold i Norge i 2007. Han fryktet for sin og familiens sikkerhet etter at Hamas vant valget i Gaza. Kona Ibtisam og seks barn i alderen 9‐20 år bor på Ilseng, Hedmark.
Ifølge Reportere uten grenser (RUG )er i øyeblikket 18 utenlandske journalister bortført, fengslet eller savnet i Syria. Det samme er 22 syriske pressefolk.
RUG deltar i kampanjen “Free Press for Syria” som ble lansert 2.desember. Den fordømmer jihadistgruppas “bevisste strategi for undertrykke pressefriheten og påføre det syriske folket ny generell sensur”.