FELT: Sjefredaktør Ellen Arnstad i Se og Hør mener PFUs konklusjoner bør skape mediedebatt. Foto: Glenn Slydal Johansen
Kaller PFUs fellelse delvis seier
Sjefredaktør Ellen Arnstad i Se og Hør venter mediedebatt om redaktørrollen etter nederlag i utvalget.
Se og Hør ble tirsdag felt for brudd på god presseskikk på flere punkter i Pressens faglige utvalg (PFU). Utvalget strammet til sekretariatets innstilling slik at den ble strengere. En mange siders bildereportasje fra kronprinsfamiliens ferie på kjendisferieøya St. Barts ble nemlig felt for brudd på god presseskikk mot dissens fra journalist Øyvind Brigg og redaktør Alexander Øystå.
Les innstillingen fra PFUs sekretariat.
Les den endelige uttalelsen fra PFU.
Saksgangen
Les Hoffets klage.
Les Se og Hørs svar på klagen.
Les Slottets tilsvar.
Les Se og Hørs tilsvar.
Felt
Til tross for at bladet ble felt for reportasjen, fremstilte Ellen Arnstad det etter møtet som en seier at PFU uttaler at kongefamilien må regne med å bli fotografert på et offentlig sted som St. Barts.
– Jeg konstaterer at Se og Hør har fått medhold fra utvalget på det området. Det var et viktig prinsipielt område for oss, sa Arnstad på en improvisert pressekonferanse.
Senere omtalte hun bildene som «frifunnet» av PFU:
– De er tatt på en offentlig strand, på et spesielt sted i verden, og på en veldig spesiell tid, nemlig romjulen. Da var det påregnelig å bli fotografert. Det var en viktig prinsipiell seier for Se og Hør. Og det har konsekvenser for norske medier at det offentlige rommet ikke er blitt for trangt i dag.
Problematisk
Overfor Journalisten sier Arnstad at hun opplever det som problematisk at reportasjen med bildene likevel er felt som følge av omfanget.
– Slik jeg ser det er det totalt sett en en uavgjort situasjon mellom hoffet og Se og Hør. Det var tydeligvis et vanskelig møte i PFU, og det var en del diskusjoner fram og tilbake.
– Det ble dissens på et veldig viktig, og problematisk, område, nemlig omfang. Det er helt klart lov å diskutere omfang, men samtidig er det et problematisk område i forhold til redaktørens suverene rett til å redigere sitt eget medium. Så her regner jeg med at det blir mediedebatter i ettertid, sier Arnstad, som understreker at Se og Hør vil følge PFUs avgjørelse.
– Vil du trykke de samme bildene igjen, men i mindre omfang?
– Jeg syns som sagt det er problematisk at PFU skal forholde seg til omfang. Jeg driver et ukeblad som lever av bilder og som bruker mer plass på bilder enn hva et tradisjonelt nyhetsmedium gjør. Et tradisjonelt nyhetsmedium. Magasinsjangeren har en annen tradisjon for å bruke bilder. Så det kommer veldig an på lesergruppen, konseptet og sjangeren. Den sjangerdiskusjonen hørte jeg ikke i dag.
– Her utfordrer du PFU?
– Jeg syns det er problematisk, men må akseptere det. Men omfang blir tydeligvis et punkt i flere saker. Vi får se hvordan det går.
Forstår ikke
PFU-medlem og allmennhetens representant Eva Sannum reagerer på måten Arnstad fremstiller St. Barst-bildene.
– Jeg vet ikke hvordan hun klarer å vri det til frikjennelse. Det er jo fellelse. Vi går ikke inn og sier konkret hva vi mener er et brudd og ikke. Vi mener reportasjen sånn den fremstår i dag er et brudd. Så går ikke vi inn og redigerer og sier det burde vært sånn, eller sånn. Det må bli redaktørens jobb neste gang å gjøre noe som er innenfor saklighet og omtanke. Men det sier seg selv at det vi reagerer på er badebilder i så stort omfang. Det tar saken vekk fra det som Se og Hør egentlig mener har nyhetsverdi, nemlig at de er på en ferie. Det kunne vært dokumentert på en annen måte, sier Sannum.
Stoffutveksling
Arnstad mener også PFUs kritikk av en sak der prinsesse Märtha-Louise var kilde får konsekvenser for andre medier. Fellelsen gjaldt et intervju prinsessen ga til Se og Hørs danske søsterblad Billed Bladet, men som i Norge ble merket med «Se og Hør eksklusivt». Den norske artikkelen var også merket helt nederst med navn på opprinnelig forfatter og hvem som hadde «oversatt og bearbeidet» den.
– Intervjuet er en del av en stoffutvekslingsavtale. Denne kritikkken vil mange norske mediehus måtte ta inn over seg og endre regler for sitering når hele pakker blir kjøpt. Dette er et intervju hoffet har godkjent, og som handler om hennes forretningsvirksomhet. Det var gitt Allergruppens eget blad i Danmark.
– Her har PFU valgt en ny retning som vil få konsekvenser for stoffutveksling fremover i andre norske mediehus. Det er ikke bare Se og Hør dette handler om, men prinsipper for alle norske medier.
Interessant
Presseetikkekspert og førsteamanuensis i journalistikk ved Norges Kreative Fagskole/Markedshøyskolen, Carl-Erik Grimstad, var tilstede under tirsdagens behandling. Han mener allmenhetsrepresentantene Eva Sannum og Camilla Serck-Hanssen bidro til å gjøre uttalelsen strengere.
– Jeg tror Eva Sannums ord i denne sammenheng var av en viss betydning. Det er vel knapt et menneske i dette landet som har større erfaring med å bli utsatt for paparazzifotografer. Jeg syns hun talte med autoritet. Hennes, og Camilla Serck-Hanssens innlegg var gode og velbegrunnede.
Han mener konklusjonene er som forventet.
– Det PFU sier her er i samsvar med rådende presseskikk. De tar utgangspunkt i det som heter offentlig interesse. Utvalget sier at hvor de ferierer, hvor mange av dem som ferierer og hvor har slik interesse. Det er i offenligehtens interesse å dokumentere det.
– Så det som skjer på kongsgården på Bygdøy har ikke offentlig interesse?
– Ja, men det er på privat område. Det er den begrunnede forventning til privatliv som er av interesse her. Når man er på privat område har man en begrunnet forventning om å få være i fred. Det kan man ikke ha på St. Barts. Det er hele forskjellen.