Journalistene Per Magne Moan (til venstre) og Nils Kåre Nesvold (i midten) diskuterer saker med journalist og redaktør Andreas Reitan. Foto: Harald Vingelsgaard

Radiosuksess i høyt tempo

RØROS (Journalisten:) Slik jobber årets lokalradio Nea radio på Røros.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalistene arbeider i høyt tempo med nyheter. Slik er det i Nea Radio, årets lokalradio i Norge. Mens mange andre redaksjoner nedbemanner, ansetter Nea Radio flere journalister.

– Vi forsøker hele tiden å lage kvalitetsjournalistikk.

Det sier redaksjonssjef Per Magne Moan og journalist Nils Kåre Nesvold i Nea Radio. Vi møter dem i redaksjonen på Røros. De arbeider intenst i studio, og ved datamaskina for å forberede nye innslag.

Klokka er 13.00. Tid for nyheter.

– Her er en nyhetsoppdatering fra Nea Radio, sier Moan på lufta.

Sendingen overføres via FM, DAB og nettradio til lytterne i kjerneområdet Røros, Holtålen, Selbu, Tydal, Malvik og Stjørdal, i tillegg til mange andre steder i Trøndelag.

Blålysnyheter

I nyhetene får vi høre at:

- Politiet stanset en bilfører mistenkt for promillekjøring.

- Et vogntog som stod og sperret veibanen sør for Ålen er fjernet, sjåføren kjørte med lovlige helårsdekk.

- Røros Høyre stiller spørsmål til ordføreren om jordmorberedskapen i neste kommunestyremøte.

- To personer er pågrepet for svindelforsøk ved Sirkus Shopping i Trondheim.

- Brigade Nord varsler militærøvelse i Stjørdal denne uka.

- Flere nyheter finner du på NeaRadio.no, sier Moan i avslutningen av den to minutter lange nyhetsoppdateringen. Nettet er vel så viktig som radioen  når de skal presentere nyheter raskt.

Av og til spiller de inn nyhetsfilene noen minutter på forhånd, slik Moan gjorde i dette tilfellet.

Hver dag har Nea Radio nyheter klokka 06.00, 06.30, 07.00, 07.30 og så hver hele time fram til klokka 18.00.

– Mellom nyhetene har vi store sendeflater med magasiner. Innholdet i disse magasinene kan være ferdig produsert, og ligger klar på datamaskinen, eller fylles direkte med gjester i studio og reportere ute i felt, sier Moan.

– Vi forsøker å lage kvalitetsjournalistikk, sier journalist og digitalredaktør Nils Kåre Nesvold i studio i Nea Radio. Foto: Harald Vingelsgaard

Norges beste

Nea Radio ble kåret til årets lokalradio i Norge på Prix Radio under Radiodager i september. Radiokanalen var også nominert i kategorien Årets intervju.
Kanalen har i mange år hatt høye lyttertall. I tredje kvartal i år oppnådde de rekordhøye 52 prosent daglig lytteroppslutning i sitt kjerneområde. Målingene er utført av Kantar TNS Gallup.

– Hva legger dere vekt på, journalistisk?

– Nyheter er alfa og omega for oss. «Blålysnyheter» står alltid øverst på kjøreplanen, deretter kommer politikk og andre nyheter, kultur og sport. Vi forsøker å få med alle disse kategoriene i løpet av dagen, sier Per Magne Moan som også er redaksjonssjef. Han har vært ansatt i Nea Radio i om lag 20 år.

– Hvilke metoder bruker dere for å finne nyhetssaker?

– Tips fra lyttere, politi og andre etater på Twitter, Facebook og andre sosiale medier, aviser, møtepapirer og postjournaler er blant de viktigste kildene vi har, sier Moan.

Han føyer til at de får mange tips ved å ta seg tid til å prate med folk, og ved å ringe til ordførere eller andre for en liten oppdatering.

Mye politikk

Nea Radio bruker mye tid på politikk. De dekker formannskapsmøter og hvert eneste kommunestyremøte i Røros, Holtålen, Selbu og Tydal. De sender møtene direkte, både i radio og som TV-stream via deres nettside. Dagen etter at vi snakket med journalistene, hadde Nea Radio en stor TV-produksjon, med flere kameraer, for å dekke kommunestyret i Røros, i samarbeid med Fjell-TV.

Ved å følge politikerne så tett, får de mye godt stoff.

– Når dere ofte arbeider i svært høyt tempo i studio hver dag, får dere tid til kildekritikk?

– Vi har, som alle andre, brent oss på noen saker opp gjennom årene. Vi er blitt klaget inn til PFU (Pressens faglige utvalg) to ganger, men vi er aldri blitt felt i løpet av de mer enn 30 årene vi har drevet Nea Radio, sier Moan.

Kildekritikken ligger i ryggmargen deres, hele tiden.

I en travel redaksjon, med forholdsvis få ansatte, blir det tidvis lite tid til oppsøkende journalistikk. Journalistene er ute og dekker ulykker og andre hendelser.

På Røros er det spesielt skarp konkurranse blant lokale medier. Derfor er de også ofte ute på pressekonferanser på Røros, hvor de konkurrerer med lokalavisene Arbeidets Rett og Fjell-Ljom, Adresseavisen, NRK Trøndelag og nettavisen Rørosnytt.

Tunge produksjoner

Utenom den vanlige, daglige journalistiske jobbingen, har Nea Radio laget flere tyngre produksjoner, med økonomisk støtte fra Medietilsynet – produksjonsstøttede program.

Et eksempel på en støttet programserie var om en kvinne som emigrerte fra Selbu til Amerika på 1800-tallet og ble massemorder. En annen programserie var om kunstnerekteparet Anna og William Singer som kjøpte ei hel husmanns-grend i Tydal. Og en tredje var om serbokroatiske flyktninger som flyttet fra Selbu til Svalbard.

Nea Radio har også laget produksjoner om det lokale Hessdalsfenomenet, som er navnet på et lysfenomen i fjellsiden over dalen.

Nettsiden NeaRadio.no er viktig for nyhetsformidlingen til Nea Radio. Der er det også nettradio.

– Hvordan jobber dere med språket?

– Skriftspråket på nett blir omtrent som vi snakker. Jeg kan finne på å legge inn noen dialektord, skriftlig noen ganger, som for eksempel «lagom te» i stedet for passende. I en hektisk hverdag blir det ofte for lite tid til å jobbe med det skriftlige språket. Nyhetene skal ut på nett raskt. Vi prøver å lese korrektur for hverandre. Ofte legger vi ut lydfiler som utfyller den skrevne artikkelen.

Både Moan og Nesvold er trøndere.

To av de andre journalistene er fra Jæren og Sverige, noe som medførte litt reaksjoner i starten, men dette var noe lytterne vente seg til raskt.

– Mitt radiospråk er en blanding av bokmål og trønder, sier Moan som kommer fra Ålen i Trøndelag.

Journalist og vaktsjef Per Magne Moan intervjuet kulturkonsulent Ane Linn Haagaas som ville ha folk til å underholde for de eldre på Røros. Foto: Harald Vingelsgaard

Slanking i naturen

Mens vi snakket med Moan, jobbet Nils Kåre Nesvold med forberedelser til et intervju av en svært spesiell mann. Nesvold går i studio for å lage et intervju med hjelp av appen ReportIT, for å få god lyd. Nesvold ringer opp Jens Kvernmo som vant «Alene» på TV 2, et program om hvordan man kan greie seg alene i naturen.

– Jeg slanket meg 16,5 kilo på 30 dager. Stekt fisk og bær, det er en effektiv slankekur, forteller han blant mye annet om i intervjuet.

– Vi lar som regel intervjuobjektene prate ut, sier Nils Kåre Nesvold. Dermed ble det et over 10 minutter langt intervju. Et innslag som gir innblikk i å leve på en annen måte, utenfor sivilisasjonen.

Etter intervjuet skriver Nesvold intro og utannonsering, og klargjør en rekke ting for sending fra datamaskina, slik at musikken, magasinprogrammene som ligger klar, reklamen og nyhetene blir riktig, ned til minste detalj. Han er nøyaktig.

Nesvold er en svært erfaren mediemann som har jobbet i blant annet NRK i mange år. Han var eneleder i Arbeidets Rett noen år, før han begynte hos konkurrenten Nea Radio.

Mens Nesvold jobber, går vi tilbake til Moan. I dag har Nea Radio to journalister i studio på Røros, to i studio på Selbu og en som arbeider fra hjemmekontor i Malvik. Pling. Moan får en melding på chat-en om at en sak om kommunesammenslåing av Trondheim og Klæbu er klar for sending.

Bingo og mord

Det banker på døra. En lytter kommer inn og forteller at han har vunnet radiokonkurransen. Lytteren får sin premie, en gratis bong til radiobingoen til Nea Radio, og går blid som ei sol ut igjen. Dagens lytterkonkurranse er: Hva heter gardsgutten til bestemor Duck?

Slike spontane besøk i studio kan føre til svært gode radiointervjuer, som den gang da en eldre kvinne kom på besøk, sammen med en venninne, før frigjøringsdagen 8. mai. Et tilfeldig møte med Nea Radio. Journalist Moan spurte kvinnen om hvordan hun opplever frigjøringsdagen, dagen for slutten på andre verdenskrig.

Plutselig begynte kvinnen å snakke følelsesladet om noe så interessant, at Moan snartenkt spurte om å få holde fram mikrofonen på telefonen

– Da jeg var fire år, kom en tysk soldat og fant et våpen som var gjemt på loftet hjemme hos oss. Den tyske soldaten skjøt og drepte min far, mens jeg, min søster og min mor stod og så på, forteller kvinnen i intervjuet.

Det var dette innslaget som ble nominert til årets radiointervju i Norge i år under Prix Radio.

– Hei! Inn i studio kommer Ane Linn Haagaas som er kulturkonsulent i Røros kommune.

– Her føler jeg meg velkommen, sier hun som har vært intervjuobjekt en rekke ganger, også fordi hun er vokalist i en popgruppe som heter Funky Fjellfolk.

– Kom og underhold de eldre på sykehjemmene og omsorgsboligen, enten med sang, musikk eller annet. Det var budskapet hennes til befolkningen i Røros-området.

Tid for lytternes mening: – Jeg er fornøyd med Nea Radio, men jeg vil ha flere korkonserter fra lokale kor i radioen, sier Grete Vik til Nils Kåre Nesvold i Kjerkgata på Røros. Foto: Harald Vingelsgaard

Historien om Nea Radio

Noen minutter senere kommer Nea Radios redaktør Andreas Reitan en tur innom redaksjonen, selv om han har ferie. Redatkøren forteller at Nea Radio ble startet i Selbu i september 1985, da de fikk 10 dagers prøvekonsesjon. Siden den gang har de vært på lufta.

– Jeg ser på meg selv som en hardtarbeidende journalist. I redaksjonen har vi ansatt dyktige og erfarne medarbeidere, sier Reitan.

Nea Radio har et svært spesielt samarbeid. Den kommersielle radiostasjonen Nea Radio samarbeider med allmennkringkasteren NRK Trøndelag. Slik har det vært helt siden 1995, da den første samsendinga mellom Nea Radio og NRK Sør-Trøndelag kom på lufta en oktoberdag.

– Samarbeidsavtalen med NRK har vært fundamental og hjulpet oss med å bygge kompetanse og heve journalistikken. Vi har lært hvordan moderne radiojournalistikk har utviklet seg.

Nea Radio og NRK Trøndelag har utvekslet stoff, noe de skal fortsette med.

Opptur for Nea Radio

Mediebildet endrer seg raskt i Norge for tiden. Mange redaksjoner har nedbemannet de siste årene. Men Nea Radio har ansatt flere nye journalister de siste to årene. Nå har Nea Radio sju fast ansatte journalister, tre på Røros, tre i Selbu og en som arbeider i Malvik og Stjørdal. I tillegg kommer en lang rekke frilansere som leverer magasinprogrammer. Nea Radio er på lufta døgnet rundt. Radiokanalen arbeider med planer om å åpne studio i Stjørdal.

– Hvordan ser fremtiden ut, journalistisk, for Nea Radio?

– Spennende. Vårt mål er å være ledende og sette dagsorden i journalistikken i hele vårt nedslagsfelt, sier redaksjonssjef Per Magne Moan.

Hjertebarnet til NRKs distriktssjef

– Samarbeidet med Nea Radio er hjertebarnet mitt. Jeg har vært med på dette samarbeidet siden første samsending i Nea Radios lokaler i Selbu i 1995. 

Det sier distriktsredaktør Merete Verstad i NRK Trøndelag.

Det ble en stor endring i februar i år, da NRK gikk over til DAB og ikke lenger får lov til å sende sammen med Nea Radio på FM-båndet.

Utvekslingen av stoff fortsetter likevel.

– Nea Radio bruker stoff fra oss gratis. Og vi kan få stoff gratis fra dem. Dette er et jevnbyrdig samarbeid.

– Nea Radio holder til i fjellregionene i Trøndelag, områder hvor vi ikke har kontorer og folk. For oss er det viktig å få dekket hendelser som branner og trafikkulykker på disse stedene. Hendelsesjournalistikk er veldig viktig. Vi bruker også annet innhold fra Nea Radio når de har noen spennende historier.

NRK har holdt kurs for journalistene i Nea Radio flere ganger, riktignok for en tid tilbake. NRK Trøndelag har også noe å lære av Nea Radio i radiofaget, slik distriktsredaktøren ser det.

– NRK kan bli litt offisiell i stilen noen ganger. Nea Radio er veldig flink til å snakke med vanlige folk om temaer som vanlige folk er opptatt av. Det må NRK bli flinkere til.

 

Powered by Labrador CMS