Erna Solberg FOTO: CF-Weenberg
Facebook-topp takker statsministeren for engasjement
Facebook har sendt et brev der de takker statsminister Erna Solberg (H) for engasjementet som bidro til at nettgiganten snudde og likevel ikke fjerner bildet av «napalmjenta».
Fakta om Facebook-striden
* Facebook er verdens ledende nettsamfunn, med over 1 milliard månedlige brukere. Er blitt en helt sentral distribusjonskanal for norske medier.
* Forfatter og journalist Tom Egeland postet i august et ikonisk bilde fra Vietnamkrigen. Bildet viser en ni år gammel jente, Kim Phuc, som flykter naken nedover en vei etter et amerikanskstøttet sørvietnamesisk napalmangrep. Bildet ble slettet.
* Fagbladet Journalisten oppfordret 23. august norsk presse til å poste bildet, en oppfordring som selv ble slettet fra Facebook.
* Dagsavisens publiserte 2. september et intervju med Kim Phuc, der hun kritiserte Facebook. Egeland delte artikkelen og ble 5. september utestengt fra Facebook i 24 timer.
* 7. september ble Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum utestengt i et døgn, fordi han delte saken fra Dagsavisen. Han hadde tidligere fått bildet slettet fra en artikkel om historiske pressebilder.
* 9. september viet Aftenposten hele sin forside til et åpent brev fra sjefredaktør Espen Egil Hansen til Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Bakgrunnen var at Hansen har fått beskjed om å slette bildet, som illustrerte en artikkel Aftenposten delte på Facebook. Facebook slettet selv bildet.
* statsminister Erna Solberg (H) skrev på sin Facebook-profil at Facebook har tråkket feil og bidrar til å bremse ytringsfriheten. Innlegget ble fjernet av Facebook. Solberg skrev deretter et nytt innlegg illustrert med sensurerte utgaver av bildet og andre kjente pressebilder.
* Utenlandske medier, blant dem britiske The Guardian, amerikanske Time og CNN og tyske Der Spiegel, skrev om Aftenpostens kritikk av Facebooks mediesensur.
* 9. september kom meldingen om at Facebook likevel vil godta bruk av bildet på grunn av «dets status som et ikonisk bilde med historisk betydning».
– Takk for at du hjelper oss med å gjøre dette riktig, skriver Sheryl Sandberg, som er daglig leder (COO) i Facebook i brevet, som TV 2 har fått av statsministeren.
Sandberg skriver at bildet «Terror of War», som viser ei jente som løper fra napalmbombing under Vietnamkrigen, fortsatt er en viktig påminnelse om krigen.
Facebook har i den siste tiden fått stor oppmerksomhet – spesielt i Norge – på grunn av nettsamfunnets blokkering av det ikoniske bildet fordi det inneholdt nakenhet.
– Vanskelig avgjørelser
– Dette er vanskelige avgjørelser, og vi gjør ikke alltid det riktige. Vi jobber alltid for å vurdere interessene – og sikkerheten – av et så stort og globalt samfunn. Selv med klare regler, er det å gjennomgå millioner av innlegg hver uke utfordrende. Likevel, vi har tenkt å gjøre det bedre. Vi er forpliktet til å lytte til samfunnet vårt og dets utvikling, skriver Sheryl Sandberg.
– Jeg synes det var viktig å bidra i den diskusjonen, og det viser jo at man kan være med å forandre holdningen til et så stort selskap. De opplevde nok dette som ganske ubehagelig, sier Solberg i et intervju med God Morgen Norge på TV 2.
Amme-kritikk
Samtidig får Facebook kritikk for å sensurere råd fra det frivillige hjelpenettverket Ammehjelpen, fordi innleggene inneholder bilder av bryster. Frustrerende, mener ammehjelpere, melder NRK.
– Vi har sett de siste to-tre ukene at Facebook har sensurert oss ammehjelpere i det materiellet vi legger ut i læringsøyemed, sier ammehjelper Camilla Amundsen.
I mars 2015 endret nettsamfunnet retningslinjene for å tillate bilder av amming, etter kritikk for «moralistiske» regler. Amundsen forteller at både Ammehjelpens hovedside og ammehjelpernes personlige Facebook-sider nå blir blokkert hvis de legger ut råd om ammestillinger og problemer som brystbetennelse.
– De må bruke de retningslinjene de selv har laget og forvalte dem riktig, slik at de som må legge ut sånne biler, får lov til det, sier Amundsen.