NRK Finnmark tilbake på skinner

Ansatte føler de blir lyttet til i drøftinger om NRKs fremtid i Finnmark.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke skrev Journalisten om stormen rundt gjenopprettelsen av NRKs distriktskontor i Finnmark med Alta som hovedkontor. Ansatte ved Vadsø-kontoret har vært sinte fordi de mener NRK har gått tilbake på lovnader om at ingen skal flyttes til Alta mot sin vilje, samt at det skal være to sendesteder for radio i fylket.

Fornøyde ansatte

Nå er de imidlertid ikke sinte lenger. De ansatte blir representert i arbeidsgrupper som skal se på NRK Finnmarks fremtid, og dermed føler de ansatte at de blir hørt.

– Vi hadde konstruktive møter med Grethe Gynnild Johnsen (distriktsdirektør i NRK, journ.anm.) i forrige uke, og senere med de tillitsvalgte og medlemmene. Nå er prosessen på rett kjøl, sier klubbleder Kjersti Sjursen Lien i NRK Finnmark.

Hun er glad for at de ansatte får en mulighet til å fremføre argumenter for at det skal være to sendesteder i Finnmark.

Planen hele veien

Distriktsdirektør Grethe Gynnild Johnsen sier det har vært planen hele veien. Det viktigste som skjedde i forrige uke er at de ansatte og ledelsen ble enig om å fortsette drøftingene av spørsmålet om utsendingssteder for radio.

– De ansatte ble invitert inn i en diskusjon om det i fremtiden er riktig å satse mer på radio, eller vri ressursene mot særlig bildeproduksjon på nett og mobile plattformer. De ansatte blir med på å drøfte situasjonen. Det har vært ønsket hele tiden, og nå er de med.

Men ingenting er bestemt. Dermed er det fortsatt et åpent spørsmål om det fortsatt blir radiosendinger fra Vadsø når Finnmark er helt oppe og står. 

– Jeg kan ikke svare for hvor mange som skal være i Alta og hvor mange som skal være i Vadsø. Dette skal gruppene drøfte. Det skaper usikkerhet, men sånn er det.

Johnsen understreker at etableringen av Finnmark-kontoret ligger minst et år frem i tid. NRK jakter nå lokaler i Alta, og innhold må spikres både i Finnmark, og i Troms, som nå “mister” tre timer radiosending fra Finnmark.

Alvorlig

I forrige uke fikk de lokale klubbene støtte fra sentrale fagforeninger i NRK. I et brev til NRK-ledelsen heter det at NRK inntil april lovte at ingen skal flyttes mot sin vilje og at det skal være to sendesteder i fylket. Fagforeningene viser til møter i samarbeidsutvalg på flere nivåer, samt dokumenter og epostutvekslinger som dokumentasjon på lovnadene.

I brevet tegnes det et bilde av at konflikten i Finnmark kan spille over på hele NRK.

– Det som gjør dette alvorlig er at dette setter spørsmål ved alle avgjørelser i NRK, heter det i brevet fra NRKs Journalistlag (NRKJ), Norsk Tjenestemannslag (NTL), NRKs tverrfaglige forening (TF) og hovedverneombudet.

Ingen lovnader

Leder Sidsel Avlund i NRKJ er enig i at saken var alvorlig da brevet ble sendt onsdag 5. juni. Men nå mener hun prosessen er tilbake på rett spor. Torsdag møtte distriktsdirektør Gynnild Johnsen de ansatte i Vadsø. 

– NRK setter nå ned arbeidsgrupper hvor de ansatte er med, og som skal jobbe videre med denne prosessen. Saken har tatt en bra vending, sier Avlund.

– Så nå har dere fått lovnader om at ingen flyttes mot sin vilje og at det blir to sendesteder for radio i Finnmark?

– Nei, men ikke det motsatte heller. Det er ikke vedtatt at det bare skal sendes fra ett sted.

– Resultatet kan likevel bli at det kun blir radioutsending fra Alta?

– Vi kan aldri garantere noe. Men vi mener to sendesteder gir NRK en bedre og mer fleksibel løsning. NRK har lyttet til våre innspill.

Ny k-sjef

Det var Hans-Tore Bjerkaas som var kringkastingssjef da vedtaket om å gjenopprette Finnmark som distriktskontor ble fattet. Siden den gang har Thor Gjermund Eriksen overtatt sjefsstolen i NRK.

Avlund vil ikke svare på om det er sjefsbyttet som er årsaken til at NRK gikk bort fra tidligere lovnader.

– Det må du spørre NRK om. Men det er riktig at NRK har fått ny kringkastingssjef. Jeg vil ikke kommentere det mer, sier Avlund.

Grethe Gynnild Johnsen tar selv ansvar for at spørsmålet om NRK har kapasitet til å sende radio daglig fra to steder i fylket kom opp.

– Da jeg startet utredelsen av prosjektet i fjor vår så mediebildet annerledes ut. Det siste året har publikums bruk av NRKs tilbud endret seg markant mot mobil og bærbare plattformer. Jeg hadde ikke gjort jobben min om jeg ikke går inn i en vurdering av hvordan NRK skal bruke ressursene sine. Skal vi bruke enda flere ressurser på radio eller skal vi bruke kreftene på de nye plattformene? Det var dette spørsmålet som også ble ekstra debattert i direktørmøtet det henvises til.

Powered by Labrador CMS