Slik ser NRK Sørlandets nye radiostudio ut. Foto: Morten Rød

Fra september sender NRK Sørlandet fra dette studioet i Kristiansand sentrum

Kommer tettere på publikum når kontoret flytter fra Tangen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Siste dag i august går de siste TV- og radiosendingene til NRK Sørlandet fra distriktskontorets lokaler på Tangen utenfor Kristiansand sentrum.

Ti dager senere er distriktskontorets drøyt 40 medarbeidere på plass i nye lokaler i Markens gate 9 i bykjernen.

TV-delen av det nye studioet. Foto: NRK

Prosjektsoner

Radio- og TV-studioene er integrert, og ligger i andre etasje med vinduer ut mot gågaten tre kvartaler fra sjøen. Radiostudioet ligger i hjørnet mot Dronningens gate.

– Vi gleder oss veldig. Vi vil få et mer effektivt arbeidsmiljø og ny teknologi. Vi kommer til å videreføre og utvikle journalistikken vi driver med, får bedre arbeidsforhold og bedre eksponering mot publikum. Vi håper også at vi vil være mer synlig for befolkningen, sier distriktskontorets sjef Morten Rød.

Han viser til at det er uttrykt i langtidsstrategien at NRK skal være tettere på publikum.

De nye lokalene er på rundt 1.000 kvadratmeter, med rundt 25 kvadratmeter per ansatt. Kontrakten er i første rekke på 10 år med mulighet for forlengelse.

– Vi skal ha prosjektbasert seating, som betyr at folk flytter seg rundt ut fra hvilket oppdrag de har hver dag. Vi går fra kontorer til åpent landskap inndelt i prosjektsoner.

DK-redaktør Morten Rød i studioet i Markens gate. Foto: NRK

De tidligere fabrikklokalene som NRK forlater ble solgt for rundt 80 millioner kroner allerede for to år siden. Der var det blant annet plass til Kristiansand symfoniorkester, et behov som selvsagt har blitt mindre etter at teater- og konserthuset Kilden åpnet i 2012.

– Lokalene ble uhensiktsmessige der vi var. Vi hadde ikke behov for så stor plass.

Radiosendingene får samme teknologi som i Bergen. På TV-siden er sørlandskontoret pilot for en ny avviklingsteknologi, som er utviklet internt i NRK.

I flytteperioden blir det samsending på TV med NRK Rogaland, mens radiosendingene går fra NRK Sørlandets lokaler i Arendal.

Skepsis og lettelse

I denne bygningen blir NRK lokalisert. Foto: NRK

Leder Sander Heggheim for den knapt 30 personer store redaksjonsklubben sier at det har vært en lang prosess før flyttingen som nå settes ut i livet.

– Jeg skal ikke legge skjul på at det har vært en del skepsis blant en del siden det ble snakk om flytting. Siden vi i dag har lokaler på den fineste tomten i Kristiansand, er det nok med litt tungt hjerte for mange at vi flytter, sier Heggheim.

Men nå som beslutningen er tatt og flyttingen er nærstående, er det noe han mener de fleste har lagt bak seg.

– De fleste gleder seg til å flytte til midt i smørøyet. Det er også litt lettelse fordi dette har pågått over mange år. Det har til tider vært krevende å forholde seg til spørsmål som hva som skjer med arbeidsplassen og hvor man skal være.

Når det gjelder åpent landskap med soner og prosjektbasert seating, sier han at det er en del spenning knyttet støy.

– Det blir nok en overgang for en del, men det er ikke så mange som har eget kontor i dag egentlig. Ledelsen skal også ut i åpent landskap, og jeg tror at de ansatte syns det er greit at den blir mer synlig.

Klubbleder Sander Heggheim

Han ser også fram til at ledelsen får mer tid å bruke på journalistikken, og ikke på flytteprosessen.

– Mange gleder seg til at vi får ledelsen tilbake i det daglige nyhetsarbeidet og til å være med å styre hva vi skal gjøre.

Heggheim sier også at det blir mer praktisk med kort vei til folk i gågata. Presentasjonen beskriver han som at vil bli stilig.

– Studioet er ut mot den kanskje mest trafikkerte gaten i Kristiansand. Det var noe vi var opptatt av da vi startet prosessen.

Bekymret for NRK-kvaliteten

Sigtor Kjetså leder Tverrfaglig forening (TF) som blant annet organiserer TV-produsentene ved distriktskontoret. Han er mer kritisk til at det nå blir ett felles studio, og at TV-delen er mindre enn medlemmene ønsket seg.

– Det er veldig lavt under taket sammenlignet med et vanlig TV-studio, så lyssettingen blir veldig annerledes. Mulighetene blir og begrenset. Det er plass til en programleder og en gjest. Men det er jo prototypen på distriktssendingene i NRK at vi bare skal sende kortere nyhetssendinger. Så for å gjøre den jobben som NRK har bestemt, er det godt nok, sier Kjetså.

Han er likevel kritisk til om kvaliteten holder den standarden han mener NRK bør følge.

– Det TV-faglige legges lavere enn før. Kvaliteten på TV er fortsatt viktig for at folk vil velge NRK. Vi må ikke gå for langt ned, hverken på teknisk kvalitet eller innholdsmessig kvalitet. Sakene vi lager må være bra journalistisk og teknisk, og de må være bra laget og relevante for folk flest.

Han mener utviklingen går i retning av færre til å avvikle TV-sendingene. Selv jobbet Kjetså tidligere som teknisk leder, såkalt TOM for sendingene. I fjor ble denne funksjonen endret til multimediejournalist, forkortet MMJ.

– NRK ønsker at distriktsnyhetene på TV avvikles med kun en person, produceren, i tillegg til programlederen - og aller helst at programlederen skal gjøre alt alene, altså selvkjør på TV. Det fører til forenkling og dårligere design på sendingene. I tillegg blir sikkerhetsmarginen før noe går helt galt og mulighet for svart skjerm enda mindre. Det blir også mindre fleksibilitet når sendingene må endres raskt på grunn av nyhetsbildet.

DK-sjef Morten Rød deler ikke bekymringene:

– Vi legger opp til TV-avvikling med én person, pluss programleder. For oss er dette nytt, men samtlige andre distriktskontorer har kjørt slik er par år nå, uten at det har ført til flere feil.

Rød mener det alltid er knyttet spenning til overgangen til ny teknologi, men er trygg på at det ikke vil ramme kvaliteten ut til publikum.

– Det er viktig for oss. Så gir vår nye teknologi oss muligheten til å frigjøre ressurser rundt teknisk avvikling, slik at vi kan bruke mer kraft på innholdet vårt, og få det ut på alle de plattformene vi vet folk bruker i dag.

Powered by Labrador CMS