DOK18:

En stor gruppe fotojournalister har gått sammen om hva de skal gjøre for å få oppdragsgiverne til å betale. Her er noen av dem på Dokfestivalen. Foto: Kristine Lindebø

Ønsker dialog med fotosjefer som ikke vil følge frilanssatsene

FREDRIKSTAD (Journalisten): Frilansfotografer står sammen om de nye satsene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi frilansere har lenge drevet uansvarlig, en rovdrift av oss selv. Vi har konkurrert hverandre ned på et nivå som gjør at vi nesten ikke klarer å drive firmaene våre videre, sier frilansfotograf Fartein Rudjord.

Flere fotojournalister takker nå nei til jobber fra aviser som VG, Aftenposten og Dagens Næringsliv, om disse ikke vil betale etter Norsk Journalistlags (NJ) frilanssatser, eller i hvert fall ha en dialog om disse.

Journalisten møter en stor gjeng fotojournalister på Dokfestivalen i Fredrikstad, som er Norges største festival for fotojournalistikk og dokumentarfotografi. Flere er dem er blant de mange som har snakket sammen i ulike fora de siste ukene, etter at NJ lanserte satsene i april. De har blant annet diskutert hva de skal gjøre for å få oppdragsgiverne til å betale. Blant annet ble det oppfordret til å sende dem en e-post, hvor det kunne stå at avsenderen heretter ville ta seg betalt etter satsene.

Hele gruppa er enige om at de vil ha rettferdig betaling, med mulighet til samme vilkår som fast ansatte, som for eksempel råd til sykeforsikring og å kunne spare til pensjon.

– Jeg vil veldig gjerne kunne være syk uten å bli sykere av bekymringen av at jeg ikke har inntjening på noen måte. Å ta seg råd til sykeforsikring har fremstått som en luksus for meg, sier frilansfotograf Siv Dolmen, og viser til at denne koster 9,6 prosent av frilanseres årsinntekt.

Ville ta ansvar

– Tidligere har mange blitt møtt av en ledelse som ikke har villet ha diskusjoner rundt hva frilansere får betalt. Da kom det til et punkt der jeg ble lei av det. Jeg ville ta ansvar selv, og sendte en e-post til dem da frilanssatsene kom, sier frilansfotograf Kyrre Lien, som også har vært med på å utarbeide satsene.

Frilanserne Journalisten snakker med mener NJs satser og MBLs rammeavtale, som kom omtrent samtidig, ble en vekker for mange. De ble mer bevisste på hva slags inntekt de må ha for å drive bærekraftig.

– Kom brått på

NJ mener et dagshonorar for fotojournalister på 6.105 kroner skal resultere i en årsinntekt på 564.073 kroner etter ti års ansiennitet, som er snittlønna til NJ-medlemmene. Til sammenlikning betaler VG 3.100 kroner for en dagvakt i dag, pluss noen hundrelapper i næringstillegg.

Fotosjef Gisle Oddstad i VG. Foto: Kristine Lindebø

– Det er ikke en konflikt, men det hardner litt til nå. Det er jeg ikke sikker på at alle som sendte den e-posten er klar over, sier fotosjef Gisle Oddstad i VG.

Han var en av dem som fikk e-posten, som han omtaler som et slags kjedebrev.

Jeg er overrasket hvis det kommer som et sjokk om frilansere ønsker lik lønn som de fast ansatte.

Kyrre Lien

– Jeg visste at det ville komme noe, men at det skulle gjelde fra dagen etter kom litt brått på. Vi trenger litt tid på å fordøye det hos oss.

Det syns flere av frilanserne er litt merkelig.

– Jeg er overrasket hvis det kommer som et sjokk om frilansere ønsker lik lønn som de fast ansatte. Disse satsene har vært varslet lenge, sier Lien.

– I VG har vi prøvd andre metoder før, vi har prøvd på mykere måter, men det har ikke skjedd noe, sier fotograf Krister Sørbø, som også frilanser for VG.

– Er ikke sur på noen

E-posten gikk også til fotosjef i Dagens Næringsliv (DN), Jan Johannessen. Han mener fremgangsmåten er uklok om man ønsker å få bedre betalt. To av sju har tatt kontakt med ham for en dialog, forteller han.

– Ingen av de som sendte meg e-posten har noen gang kommet til meg for å diskutere pris før. Aldri, sier han.

– Jeg er ikke sur på noen, men har svart at det blir for dyrt. Da må de komme til meg, så finner vi en løsning sammen.

At fotosjefen åpner for dialog, er frilanserne positive til. Fartein Rudjord er en av fotografene som tar oppdrag for DN. Han mener frilansfotografene i avisa har blitt sett på som en gruppe, og at det ikke har vært like enkelt å skulle forhandle om honorarer før satsene kom.

– Mange kan oppleve sin markedssituasjon som litt pressa. For min del er det enklere når man får noe så konkret som NJs satser. Klart det er et hopp, men det var nå det ble naturlig for meg å justere, sier han.

– Vi har løst alle oppgavene våre uavhengig av dette. Det er sjeldent enkeltpersoner er så viktige at de er uerstattelige –inklusivt meg selv, sier Johannessen.

Fartein Rudjord, Siv Dolmen, Kyrre Lien og Krister Sørbø har alle gitt klar beskjed til fotosjefer om at de krever rettferdig betaling. Foto: Kristine Lindebø

– Betaler ikke dårlig

Både Oddstad og Johannessen berømmer arbeidet som er lagt ned med frilanssatsene, men mener de er for høye. Johansen mener i tillegg regnestykket inneholder direkte regnefeil.

Oddstad ønsker å gå gjennom satsene først etter de lokale lønnsforhandlingene i VG i slutten av mai. Derfor kalte han avsenderne av e-posten inn til et møte. At de ikke ville vente til etter lønnsforhandlingene syns han er pussig.

– I VG har vi alltid hatt en veldig god dialog med frilanserne og ser på dem som en del av familien. Jeg er enig i mye av argumentasjonen, men ikke i alt. Jeg føler ikke at vi har betalt folk dårlig.

Hvis dette drar ut skal du ikke se bort ifra at vi skjønner at vi kan klare oss med færre.

Gisle Oddstad

Fotosjefen påpeker at avisen og frilanserne har et gjensidig behov for hverandre. Han innrømmer at den første uka etter at e-posten kom var vanskelig, fordi avisen plutselig stod uten mange av dem de var vant med å kunne ringe på kort varsel.

– Det var ganske ille egentlig. Men det går også etterhvert over, en lærer seg å tenke på andre måter. Vi må kanskje bli flinkere til å prioritere. Hvis dette drar ut skal du ikke se bort ifra at vi skjønner at vi kan klare oss med færre.

Det tror ikke frilanserne Journalisten har snakket med vil skje, men Lien peker på at han ikke er tjent med at bedriften hans skal gå i underskudd. Derfor håper og tror han at de skal klare å få en dialog med fotosjefene.

Oddstad har også tro på at de vil bli enige.

– Jeg har veldig lyst til å ende opp med at vi alle er sånn passe misfornøyde. Da tror jeg vi har landa på noe bra.

Powered by Labrador CMS