Onsdag åpnet mange av landets redaksjoner inntil fem timer tidligere enn ordinært. Slik er det hvert år. Fra tidlig på morgenkvisten pøses det ut artikler om hvem som er rikest i landet, hvilken tv-kjendis som tjener mest og hvilke journalister som har best inntekt, slik vi skrev om på Journalisten.no.
Natten gjennom
Ifølge et søk analysebyrået Retriever har gjort på oppdrag fra Journalisten, ble det fra klokken fem til klokken 10 onsdag morgen publisert i alt 1130 artikler. Bare i timen fra 6 til 7 ble det publisert 399 artikler.
– Skattelistene bidrar til å opprettholde det åpne samfunnet og har slik sett stor verdi for vårt demokrati. Det ligger i samfunnsoppdraget at mediene skal offentliggjøre skatten. Dernest har du den opplagsmessige siden, dette angår alle mennesker som betaler skatt og det er helt klart at det har stor interesse blant folk. Her har vi endelig en sak hvor mediene klarer å oppfylle sitt samfunnsoppdrag, sier førstelektor Fritz Breivik ved Høgskolen i Bodø.
Ingen privatsak
Flere redaksjoner hadde mannskapene sine på plass så tidlig som klokka 03 natt til onsdag for å få ut flest mulig saker tidligst mulig.
– Vi fikk det ut på nett så fort vi klarte i løpet av natten. Nå jobber vi løpende med å legge ut nye saker. Og så jobber vi med større saker til papir, hvor vi søker historiene mellom tallene, forteller sjefredaktør Thor Woje i Romerikes Blad.
– Vi bruker en god del ressurser på dette stoffet. Det tar litt tid å finne ut av listene, sier nyhetsredaktør Morten Rød i Fædrelandsvennen, som mener det er riktig at tallene er offentlige.
– Det er ikke noen privatsak hva man bidrar med til fellesskapet.
Den store nettdagen
På Lillestrøm var 10 mennesker i sving for papir og nett, i tillegg til en person for tv.
– Tidligere har dette vært en av de store trafikkdagene på nett, og jeg regner med at det blir det i år også fordi søkemulighetene er blitt bedre, sier Woje.
Også hos Dagbladet var det stor trafikk. Om morgenen gikk lasting av sider sakte som følge av at mange søkte på skattelistene.
– Det har vært veldig bra trafikk, så det har nok lugget litt for brukerne i formiddag. Vi har måttet justere kodingene for å holde serverne oppe – det er alltid slik på dager med høy trafikk, sier nettredaktør Morten Øverbye. Redaktøren forteller at Dagbladets skattesøk hadde 2000 treff i minuttet samme formiddag.
E24-sjef Per Valebrokk opplever høyere antall sidevisninger, men antall brukere tror han vil holde seg stabilt.
– Jeg vil ikke si det har vært en oppsiktsvekkende stor økning i trafikken. Den oppsiktsvekkende veksten skjedde under finanskrisen, sier han.
– Børskommentarenvår i dag trakk minst like bra som skattesakene våre, noe som er veldig bra, for det forteller at våre lesere er de vi sikter oss inn mot. Nemlig folk som er interessert i børs, finans og næringsliv.
Alt kan repeteres
Woje er ikke imponert over argumentene mot at skattelistene skal offentliggjøres i mediene.
– Jeg synes det blir forferdelig mange repetisjonsøvelser. Det er de samme argumentene som tidligere. Jeg synes det blir litt kjedelig. Prinsippet om åpenhet er viktig på dette området. Det er viktig å lage god journalistikk på dette området og ikke bare liste opp hvem som tjente hva og hvor rike de er.
Woje får støtte fra Bodø.
– Jeg synes ikke mediene skal bry seg veldig om disse argumentene, gjennomsnittsmennesket har ingenting å skjule, poengterer førstelektor Breivik.
– Mediene får stadig kritikk for at journalistikken på feltet mest er egnet til å tilfredsstille kikkermentaliteten?
– Vårt utgangspunkt er at skattetallene er offentlig informasjon. Det ligger i bånn for vårt arbeid, så kan man sikkert diskutere graden av viktighet. Men vi ser at dette er stoff våre lesere er interessert i.