Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Mer enn hver tiende nordmann bor i Akershus, 11,4 prosent for å være nøyaktig. Likevel er fylket det eneste hvor NRK ikke er representert med et eget lokalkontor.
Akershus dekkes av NRK gjennom Østlandssendingen, som har sitt eneste kontor på Torshov i Oslo.
I alle andre fylker bortsett fra Østfold og Vestfold har NRK lokalkontorer i tillegg til distriktskontoret, som gjerne er lokalisert i fylkets største by.
Men den manglende fysiske representasjonen i Akershus kan det bli en endring på.
Da allmennkringkastermeldingen «Åpen og opplyst» ble vedtatt tidligere i år, ba Stortinget regjeringen vurdere om det bør stilles krav til NRK om å ha tilstedeværelse i alle fylker.
Regionredaktøren får oppdraget
Distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen i NRK sier til Journalisten at allmennkringkasteren løpende vurderer sine kontorer rundt om i landet, ut fra hvor det vil skje befolkningsvekst og viktig samfunnsutvikling de kommende fem årene.
– Vi har nå tilstedeværelse på 56 steder i landet, inkludert NRK Sapmi. Vi må hele tiden vurdere om disse er på rett sted, sier Gynnild-Johnsen.
– Burde ikke Akershus også vært representert med et lokalkontor, for eksempel på Jessheim?
– Det er et godt spørsmål som vi vurderer med jevne mellomrom. Vi må vurdere om det er forventet samfunnsutvikling og befolkningsvekst andre steder i dette området som krever bedre tilstedeværelse fra NRK.
Direktøren sier det er NRKs styre og toppledelse som fastsetter hvor hovedsetene til distriktskontorene skal være. Så er det opptil de nye region- og distriktsredaktørene å vurdere hvor i deres nærområde NRK skal være representert i samråd med den enkelte lokale redaktør.
Spørsmålet havner dermed trolig snart på Jannicke Engansbord. Hun tiltrer stillingen som regionredaktør i Region Øst, som inkluderer Oslo, Akershus, Buskerud og Østfold, 6. juni.
– Hun vil få det oppdraget, men det er neppe den første oppgaven hun tar fatt på.
Gynnild-Johnsen sier at Oslo og Akershus er i en særstilling med sterk befolkningsvekst i årene som kommer.
– Det betyr at NRK må vurdere om vi er lokalisert med folk på de riktige stedene ut fra forventet samfunnsutvikling og bosetting. Region Øst består av 35 prosent av Norges befolkning.
Annonse
Lillestrøm lokker med «mediekvartal»
Ordfører Ole Jacob Flæten (Ap) i Skedsmo mener ikke uventet at NRK burde legge et eventuelt Akershus-kontor til Lillestrøm. Han lokker dessuten med kommunens planer om å utvikle et eget multimediahus i et kulturkvarter tett opp til jernbanestasjonen i byen.
– Lillestrøm ligger midt i fylket og er godt egnet, sier Flæten.
– Hva med Jessheim som en mulig kandidat?
– Jeg tror at Lillestrøm har større attraktivitet som arbeidsplass enn Jessheim. Vi ser at kunnskapsbedrifter ønsker å etablere seg her.
– Og hvorfor ikke Asker eller Bærum?
– Vårt fylke sliter litt som en region som legger seg rundt Oslo. Men skal en finne et sentralt punkt i Akershus mener jeg det er Lillestrøm.
På spørsmål om han mener Østlandssendingen dekker Akershus godt fra dagens kontor i Oslo, sier han at NRK går glipp av mange saker i Akershus som handler om både kultur og by- og regionutvikling.
Innrømmer dårlig Akershus-dekning
Og splittelsen av Akershus som geografisk område kan bli ytterligere forsterket: Nylig lanserte Høyres Nikolai Astrup et forslag om å slå Bærum sammen med Oslo. Asker kan komme til å slå seg sammen med Buskerud-kommunene Røyken og Hurum, og følge det fylket eller regionen Akershus blir en del av.
Klubbleder Nils Gelting Andresen i NRK Østlandssendingen minnes at distriktskontoret på slutten av 1990-tallet hadde et kontor i Ski. Han erkjenner dårlig samvittighet for dekningen av Akershus.
– Jeg skulle ønske vi hadde dekket Akershus bedre. Vi skal dekke 1,2 millioner innbyggere fra ett kontor. Det er viktig med nærhet til kildene, sier Andresen.
Samtidig er han usikker på om Østlandssendingen har ressursene til å kunne etablere et lokalkontor i fylket, og mener det kan være bedre å dekke fylket fra dagens kontor.
– Vi er også glad for at det fortsatt finnes sterke lokalmedier i Akerhus, som Romerikes Blad, Budstikka og Østlandets Blad. I Oslo er det full krise med 670.000 innbyggere som nesten ikke har lokaljournalistikk igjen. Det mener jeg er en demokratisk utfordring.
Til mulig lokalisering av et Akershus-kontor sier han det vil skape utfordringer uansett hvor det legges.
– Et eget kontor i Follo vil for eksempel ikke gi en bedre dekning av Asker og Bærum eller Romerike.
Han legger også til at det er en utfordring for Østlandssendingen å lage saker ut fra oppdraget om at de skal ha interesse for hele Oslo og Akershus, og samtidig kunne «rikses», altså gå i nasjonale sendinger.
– Vi vet det er mye som går under radaren som vi vet er viktig lokalt.