SKUP-jubel for DN-journalister

Fire jublende journalister fra Dagens Næringsliv mottok SKUP-prisen 1997 for NAT-affæren.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fra før har Ingun Stray Spetalen, Knut B. Steen, Jarle Aabø og Gøran Skaalmo (nå TV2) kapret Den store journalistprisen for avsløringen av triksekultur i finansmiljøene.

Juryleder Guri Hjeltnes avslørte på sin side at i finaleomgangen ble juryen raskt enige om hvem som fortjente SKUP-prisen 1997. Atskillig verre var det å plukke ut de seks diplomvinnerne blant 12 prosjekter som var med helt til slutt.

Omfattende gransking

NAT-affæren begynte som med et tips og den første nyhetssaken sto på trykk 28. januar i fjor. Da ble det avdekket at aksjemeglere i R.S Platou Securities selv hadde kjøpt aksjer i selskapet Norwegian Applied Technology (NAT) i forbindelse med en aksjeutvidelse som Platou-selskapet hadde ansvaret for. Journalistene gjorde omfattende undersøkelser av alle forhold rundt emisjonen og avdekket tvilsomme forbindelser mellom Platou, Storebrand Spar og andre meklerhus.

Avsløringene fikk betydelige konsekvenser. Flere personer måtte forlate sine stillinger og er blitt bøtelagt av Økokrim, Stortinget vedtok endringer i verdipapirhandelsloven og Platou fikk strenge straffereaksjoner fra fondsmeklerforbundet og Kredittilsynet. Det som skulle bli Norges største meklerhus måtte legge ned virksomheten.

Om vinneren sier juryen blant annet: « Gjennom nitid jobbing, på grunnlag av grundig dokumentasjon, har DN-journalistene klart å avsløre en utstrakt triksekultur i finansmiljøene.. NAT-affæren framstår som et lysende eksempel på undersøkende journalistikk av beste merke. Ikke minst fordi prosjektet er blitt til underveis: I et høyt tempo har journalistene drevet fram sin egen sak med markante avsløringer over en lengre periode. Nærmest daglig kunne DN trylle fram nye opplysninger i en allerede pågående sak, eller føre skandalen videre med rystende fakta fra nye forgreininger innenfor det samme sakskompleks».

- Anarkistisk stafettøvelse

DN-journalistene beskriver arbeidet med NAT-affæren som en anarkistisk stafettøvelse der alt ble produsert fra dag til dag. Men samtidig hadde man ikke kommet noen vei uten grundig research.

– Vi sjekket for eksempel alle navnene på aksjonærlista, da snakker vi om flere tusen personer, og kartla hva de gjorde, hvor de eide og så videre. Innhogget i Brønnøysundkontoen ble temmelig stort, sier Gøran Skaalmo, som ikke vet hva saken kostet DN.

Det var heller aldri noe tema i avisa da saken rullet og gikk. Tvert imot satte ledelsen så mange journalister på saken at DN klarte å holde et høyt trøkk og være foran hele veien.

Familiebånd

Derimot måtte man forholde seg til det spesielle at enkelte journalister hadde familiemedlemmer innblandet i affæren. Både Stray Spetalens mor, far og bror sto på aksjonærlista. Broren, Egil Spetalen, som hadde svin på skogen, fikk sparken som følge av opprullingen i DN.

Ingun Stray Spetalen legger da heller ikke skjul på at det en tid blåste friskt i familien.

– Jeg trakk meg selvsagt fra å jobbe med akkurat den delen av saken som involverte min familie, det var nok av andre spor å følge. Men det var ikke lett for dem å forstå at jeg ikke kunne gjøre noe i forhold til dette. Nå i etterkant er imidlertid mine foreldre innforstått med at det ikke kunne gå annerledes. Det var mye bråk mens det sto på, men i dag har jeg et godt forhold til min bror, forteller Ingun Stray Spetalen.

Den tredje prisen

SKUP-prisen er for øvrig den tredje prisen DN-journalistene blir tildelt for sine avsløringer.

Fra før har avisa mottatt Den store journalistprisen for 1996 for avsløringer av ukultur i finansbransjen og avsløringer i Storebrand-saken og Aksjespareforeningens pris for 1997 for NAT-reportasjene.

Powered by Labrador CMS