Hilde Sandvik har et år på å dra i gang sitt nye prosjekt. Arkivfoto: Kathrine Geard.

Det nydelige med sluttpakke

Hilde Sandvik slutter i Bergens Tidende (BT) og har ett år til å dra i gang nytt prosjekt. Her får du vite mer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hilde Sandvik (45) har skrevet sluttavtale med Bergens Tidende, der hun har vært debattredaktør i nesten 10 år og i tillegg kulturredaktør de siste fem. Et halvt års etterlønn skal brukes i 2. halvår. Fram til sommeren avvikler Sandvik ferie og sluttfører oppgaver i BT.

Aller først skal mediehusets nye kultursatsing lanseres. Så er arbeidet i gang.

Tenkt på det lenge

– Det nydelige med en sluttavtale er jo at det gir en mulighet de aller færreste har når man skal begynne på noe nytt.

Journalisten spurte Sandvik hva planen går ut på og hvor det startet.

– For meg kom det ikke så brått på, jeg har tenkt på det en stund. Jeg har jo lenge vært opptatt av Skandinavia og Norden og mener kunnskapen om det som skjer i nabolandene er altfor lav.

– Vi har enormt mye å lære av å bryne svenske ideer mot norske og vice versa.

Interessen ble vakt samtidig med at hun overtalte BTs redaktør Einar Hålien til å dra i gang et prosjekt lik det hun hadde sommervikariert i som debattredaktør i Dagbladet sommeren 2005. Rett rundt oppstart, eksploderte den danske og snart norske karikaturstriden.

Ikke en nettavis

I fjor tilbrakte hun halvannen måned på rundtur i Sverige og Danmark. Det var et bokprosjekt hun kanskje henter fram igjen nå.

I høst deltok hun på seminar i Nordisk ministerråd i København, og utforskingen av ulikheten mellom den svenske offentlighetens håndtering av innvandringsdebatt og tonen i nabolandene, har engasjert henne sterkt.

Norden har 20 millioner innbyggere, men språk setter gjerne Island og Finland utenfor prosjekter som Sandviks. Hun sier det er litt meningsløst at vi fortsatt oversetter de to nabospråkene.

– Dette er jo en tanke fra 60-tallet eller mye før, at alle dannede mennesker behersket svensk og dansk, for ikke å snakke om andre språk. Men den sto seg ikke helt mot de store talls lov?

– Nei, kanskje ikke. Men kanskje mange nok. Hun nevner en undersøkelse som viser at 10 prosent av skandinavene er svært intessert i det som skjer i nabolandene.

– Er dette en nettavis?

Det avviser Sandvik, men hun har ikke funnet ordet som matcher tanken. Foreløpig kaller hun en plattform. Den omfatter Wordpress til publisering og de nye distribusjonskanalene, livedebatter og podcast.

Vil ha flere land med

Sandviks plan har fått nettforside med epostvarsling og navnet Broen, men forelpig ikke mer.

– Har du et budsjett?

– Jeg bruker det jeg har av ambisjon og visjon, budsjett kommer senere.

– Sponsorer?

– Ikke foreløpig, men jeg snakker med gode folk. På sikt tror jeg det er viktig med ikke bare norsk, men også svensk og dansk eierskap.

– Akkurat 10 års ansiennitet gir altså seks måneders etterlønn. Har du en inntektsmodell?

– Selvsagt, men jeg har ikke så lyst til å snakke om det akkurat nå.

– Det er ikke noe jeg burde spørre Knut Olav Åmås (direktøren i Fritt Ord, journ.anm.) om?

– Jeg har ikke søkt der ennå, men jeg har ymtet. Fritt Ord er ganske opptatt av Norden.

Fortsatt patriot

Hilde Sandvik blir boende i Bergen, som hun mener er et gunstig utkikkspunkt.

– Jeg trodde Bergen hadde blikket mot Amerika?

– Mot vest, ja egentlig. Men Sandvik bryter straks ut i en fortelling om den danske botanikeren som lå ved Bergen museum noen år etter opprettelsen i 1825. Norge var en fersk nasjon og «toneangivende krefter» mente landet klarte seg med én by. Altså Christiania.

Vel framme i hovedstaden, roste dansken Bergen overfor dikteren Welhaven. Han ble så rasende at det nesten kom til håndgemeng, men danskene skjønte Bergens betydning. «Det er der kunnskapen om havet og kysten kommer fra».

– Hanseatenes hevn?

– Det er nok det.

Powered by Labrador CMS