Styreleder i Internasjonal reporter, Sofie Gran Aspunvik, håper på mange ønsker å vise fram den gode utenriksjournalistikken i Norge, ved å nominere til IR-prisen 2018. Foto: Privat
Styreleder i Internasjonal reporter, Sofie Gran Aspunvik, håper på mange ønsker å vise fram den gode utenriksjournalistikken i Norge, ved å nominere til IR-prisen 2018. Foto: Privat

– Når «falske nyheter» er årets nyord, er det superviktig å vise frem den grundige, viktige og engasjerende journalistikken

Organisasjonen Internasjonal reporter håper på rekordmange nominasjoner til IR-prisen 2018. 

Publisert Sist oppdatert

Internasjonal reporter (IR) vil igjen belønne den beste, norske utenriksjournalistikken. Nå oppfordrer de alle til å nominere bidrag som de enten selv har laget eller har sett, hørt, eller lest. 

– Det blir spennende å se hva slags bidrag som kommer inn, sier nyvalgt leder i IR, Sofie Gran Aspunvik, og forteller at bidragene ofte gir et godt bilde av utenriksåret vi har bak oss. 

– Tidligere har vi sett at store saker som har preget internasjonale medier og politikk det siste året, som flyktningkrisen i 2015, har blitt gjenspeilet i bidragene, sier hun. 

Vant for «Talibanistan»

Innsendere står fritt til å nominere seg selv, eller andre de mener fortjener prisen for god utenriksjournalistikk. Både enkeltstående reportasjer, fotoreportasjer, reportasjeserier og reportasjebøker kan sendes inn. Kravet er at produktet må ha vært publisert i et uavhengig norsk presseorgan eller utgitt på et norsk forlag i 2017. Bidragene vurderes av en uavhengig jury. 

Fjorårets vinner av IR-prisen ble Anders Sømme Hammer, som var nominert med tre bidrag. I juryens begrunnelse fremhevet de spesielt reportasjen «Talibanistan», som var sendt på NRK Brennpunkt. 

«Gjennom afghanske kilder på begge sider av konflikten formidler den dyp innsikt i forholdene i Afghanistan etter at norske styrker trakk seg ut og med dem mye av mediefokuset. Hammer viser i denne reportasjen verdien av langvarig tilstedeværelse som arbeidsmetode og får et rikholdig kildeutvalg i tale som ingen andre», skrev juryen i uttalelsen. 

Les også: Anders Sømme Hammer fikk IR-prisen

Håper på rekord

I fjor ble det sendt inn 37 bidrag. Aspunvik håper på enda flere bidrag denne gangen, og at 2018 blir et rekordår. 

– Vi mener det lages mye god utenriksjournalistikk i norske redaksjoner og blant norske frilansere og forfattere hvert år. Å nominere disse til IR-prisen er en god måte å vise fram kvalitetsjournalistikken som lages, sier hun, og legger til at dette er en tid der nettopp dét kanskje er ekstra viktig. 

– I et år der «falske nyheter» er kåret til årets nyord, er det superviktig å vise frem gode eksempler på grundig, viktig og engasjerende journalistikk. Vi håper at IR-prisen kan bidra til det, sier den nyvalgte styrelederen.

Nominasjoner sendes inn her, og fristen er 31. januar. 

Powered by Labrador CMS