NRK fornyer:

Nyhetsoppleserne Viggo Johansen (fra venstre), Nina Owing, Ingerid Stenvold, Atle Bjurstrøm, Ingvild Bryn og Jon Geilus i det nye studio. Foto: Ole Kaland/NRK

Dagsrevyen skal finne yngre kilder

Nyhetsredaksjonen skal måle hvor mange kilder under 35 som er med i sendingene. I dag lanseres NRKs flaggskip med nytt studio.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er allerede gått åtte år siden NRK Dagsrevyen sist ble fornyet av betydelig karakter. Den gang med nytt studio. Nå skjer det igjen. Og som TV 2 Nyhetene er studio lagt opp til at grafikken skal få større plass.

Mens studio som hadde sin siste 19-sending i går, onsdag, hadde en storskjerm - har det som tar over stafettpinnen i dag to.

– I større grad kommer det til å bli brukt mer grafikk enn i dag. I tillegg får all grafikken nytt utseende, sier Dagsrevy-sjef Solveig Tvedt til Journalisten.

Medievanene styrer

Solveig Tvedt. Foto: Ole Kaland, NRK

Noen små endringer er det tross alt blitt gjort mede revyen gjennom de siste åtte årene, sist ved nyttår da sendetiden på fredag ble redusert med 25 prosent. Dette for å gi bedre plass til Gullrekka på NRK1, var forklaringen Journalisten ble gitt da.

Den store endringen som i dag skjer kommer også av behovet for en foryngelse. Journalisten har tidligere fortalt at en gruppe ledet av Svein Bryn har blant annet drøftet hvordan å nå aldersgruppen 30 til 50 år. Hvordan speile landet bedre.

Dagsrevy-sjefen sier at de ikke tror det vil være slik at nye store mengder unge seere kommer strømmende til sendingen. Medievanene for noen unge er ikke rettet mot å se på en fast nyhetssending. De får dekket mye av nyhetsbehovene sine gjennom blant annet nettet.

Tvedt sier at sendingen vil ikke oppleves som fremmed selv om den har fått nytt utseende. Hun sier at det fortsatt vil være to programledere og gjester i studio.

Nytt er det at featurereportasjen som fram til i dag har vært rettet mot det som skjer i Distrikts-Norge, nå også retter blikket ut over landets grenser. Hva som er tema i den første reportasjen som går i premieresendingen, er ennå ikke helt klart da vi snakker med henne seks timer før sendestart.

Tidligere har Dagsrevyen hatt en slags verden rundt-oppsummering. Denne skal bestå, men i tillegg kommer en tilsvarende oppsummering fra Norge, produsert av redaksjonen i Bergen som står bak Norge i dag-sendingene.

Yngre kilder

For journalistene i revyen ligger det noen nye føringer i ambisjonen om foryngelsen av flaggskipet.

– Vi leter etter yngre nyhetsobjekter. Skal vi snakke med noen, skal vi ha fokus på å finne yngre kilder. Dette kommer vi til å måle. Kanskje ikke hver eneste uke, men vi vil måle hvor mange under 35 år vi har intervjuet gjennom en uke. vi skal lete etter yngre caser og jakte slike kilder. Det har vi også gjort i det siste. Det har dreid i den retningen.

Med to store skjermer skal det også være fokus på fakta fremstilt i grafikk. Dette kommer til å bli en viktig jobb for grafikerne, sier Tvedt.

- På den måten frigjør vi reportasjene slik at reporterne heller kan konsentrere seg om det som er godt TV - opplevelse. En meningsmåling gjør seg for eksempel bedre på storskjerm enn i en reportasje.

Tvedt sier at ved for eksempel en togstreik skal reporterne se etter yngre kilder. I tillegg til dem som er gode til å fortelle.

Hun forklarer at det på morgenmøtene skal vurderes hvordan det nye studio gir sendingene nye måter å fortelle på. Det vil være med i vurderingen av hva reporterne skal lage innslag om til kveldens sending.

– Vi skal prøve å gjøre noe av sendingene litt annerledes. Og se det mest i forbindelse med det nye studio. Men det er ingen palassrevolusjon vi legger opp til.

Ikke opptatt av Dagsrevyen

Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther gratulerer NRK med nytt studio og ønsker dem lyjkke til. Men, sier han, i TV 2 vil de først og fremst konsentrere seg om egne sendinger. Dessuten har TV 2 Nyhetene betydelig flere konkurrenter enn Dagsrevyen. Markedet er langt mer komplekst blitt enn at det handler om NRK versus TV 2.

Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 teller ikke kilder.

– Og derfor er jeg ikke så opptatt av Dagsrevyen. Vi jobber med oss selv. I dag har vi flest unge seere. Vi er størst i aldersgruppen under 50 år. Den posisjonen akter vi å beholde.

Å føre statistikk på hvilke kilder de har i sine sendinger, gjør ikke TV 2. Årsæther sier at de har som mål å være relevant for yngre målgrupper, og derfor også diskuterer hva slags saker de unge seerne er opptatt av. Og dette er en oppskrift TV 2 alltid har hatt.

Powered by Labrador CMS