Journalist Karoline Nerdalen Darbo spør Jørn Magne Stiansen hos Brygga Restaurant og Pizza i Risør om hvilke erfaringer de har med nattlig bråk fra naborestauranten. Foto: Glenn Slydal Johansen

På jakt etter Risør-kilder

ARENDAL/RISØR (Journalisten:) Karoline Nerdalen Darbo er sommervikar på fjerde året i Agderposten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Regnet høljer ned på hele Sørlandet og i Arendal utenfor Agderspostens redaksjonslokaler på loftet i Østregate. Sommervikar Karoline Nerdalen Darbo har kjørt en times tid fra hjemstedet i Kristiansand og er litt tidlig ute for kveldsvakten som begynner klokken 16.

Karoline Nerdalen Darbo rekker akkurat å ønske kollega Liv Ekeberg god sommer. Foto: Glenn Slydal Johansen

Det er akkurat tidlig nok til å ønske kollega Liv Ekeberg, som utenfor Sørlandet trolig er mest kjent for å representere journalistene i Pressens faglige utvalg (PFU), god ferie.

23 år gamle Darbo er ingen ukjent figur i Agderposten - dette er fjerde sommeren hun jobber som ferievikar i avisen.

– Hva har du lyst til å gjøre i dag? spør vaktsjef Tom Bucher Hansen, som også skal ut i ferie etter kveldens vakt.

Nettreporter Mathias Smørvik og vaktsjef Tom Bucher Hansen diskuterer flere bilulykker som har skjedd de siste minuttene, mens Karoline Nerdalen Darbo følger med bak i desksenteret “Ringen” i Agderposten redaksjonslokaler. Foto: Glenn Slydal Johansen

Darbo har fulgt med på lokale diskusjonsgrupper på Facebook i distriktet, og ser derfor naboklager på nattlig støy fra kebabrestauranten Happy Time i Risør som en mulig sak. Risør-avisen Aust-Agder Blad har allerede omtalt saken, og risørværinger tar også restauranten i forsvar.

– Jeg har lyst på litt action, svarer Darbo spøkefullt.

– Jeg leste at jeg kanskje skal til Risør.

Regn på Sørlandet kan ikke være noe hinder før avreise fra Arendal. Foto: Glenn Slydal Johansen

Risør blir det, men saken kan vente litt fordi den skal til en senere papirutgave. Til sammen er de tre på jobb denne kvelden. Og like etter vaktskiftet skjer det flere bilulykker i distriktet som tar litt oppmerksomhet. Sommervikaren får en halvtime til å skrive en kulturside først, og deretter researche Risør-saken.

– Jeg prøver å finne noen case i stedet for å reise på måfå, sier Darbo.

– Hvorfor velger Agderposten å reise til Risør?

– Vi er en regionavis, og så er jo dette en stor sak for de som bor i Risør.

Men viser seg vanskelig. Naboene i Risør sentrum som stod fram i Aust-Agder Blad vil nå ikke la seg intervju. Dermed blir det å improvisere i Risør.

Journalistforeldre

Det er ikke uten grunn at Darbo har latt seg lokke av journalistyrket – som datter av to journalister. Hun begynte sin journalistkarriere som 17-åring som kollega av moren i Åmliavisa, mens hun i et intervju til farens arbeidsgiver Tvedestrandsposten en gang sa at hun var vokst opp i pappas fotobag.

– Fordelen med en lokalavis er at du får prøvd deg på alt! Først kultur, så nyhet. Det liker jeg.

Etter medielinjen på videregående tok hun bachelor i journalistikken ved Gimlekollen i Kristiansand, nå NLA-høgskolen. I år fullførte hun en mastergrad i global journalistikk med feltarbeid på pressefrihet og borgerjournalistikk i Hong Kong. Der snakket hun både med tradisjonelle journalister fra aviser som Soutch China Morning Post, Ming Pao og Apple Daily – og med borgerjournalister, som bloggere, om hva de kan bidra med til pressefrihet.

– De snakket fritt til meg, men de er anonymisert i oppgaven. «Ellers hadde jeg mistet jobben,» sa de. Konklusjonen var at journalister ikke stoler på andre medier, og at redaktører og eiere er pro-Beijing. Borgerjournalister bidrar med alternative vinklinger.

Intervjuet med sjefen på Happy Time i Risør gjøres i en av restaurantens båser. Foto: Glenn Slydal Johansn

Turister

I Risør, en knapp time nordøst for Arendal, faller regnet litt lettere. Været minner likevel mer om en høstdag enn hvordan en sommerby ønsker å vise seg frem.

Det gjør imidlertid ikke noe for saken. Det nattåpne spisestedet Happy Time har overtatt lokalene til den gamle bensinstasjonens ved marinaen. Etter å ha servert et måltid er den danske sjefen klar for å la seg intervjue.

– Nå har det jo blitt litt oppstyr her i Risør, da, åpner journalisten.

De to snakker lenge. Eieren får blant annet frem at han betaler for vakthold på natten. Etterpå får sjefen med seg noen av kollegene på bildene Karoline Nerdalen Darbo ønsker seg.

Nå gjenstår bare «den andre siden» av det lille dramaet i et norsk sommerparadis. Uten case tar Darbo turen inn hos naboen Brygga Restaurant og Pizza. Hun går rett bort til bardisken ved siden av inngangen til kjøkkenet. Hun har flaks. Mannen bak baren er tidligere klassekamerat av journalisten.

– Ser du noen lokale fra Risør blant gjestene her? spør hun mannen bak disken.

Han tar et blikk over rommet.

– Nei.

Bare turister, og det er altså ikke deres mening Agderposten ønsker.

Fotograf i arbeid. Oppslagsbildet sikres her. Foto: Glenn Slydal Johansen

Må tåle bråk

Men mannen bak disken, og gammel klassekamerat Jørn Magne Stiansen er villig til å gi noen sitater om naboen.

Og ute på den innglasserte terrassen har Darbo flaks. Der sitter to lokale par, riktignok ikke alle like glade for å få ansiktet på trykk, men villig nok til å snakke.

– Må tåle litt bråk, er avisens oppsummering av deres reaksjon til at folk som bor i Risør sentrum om sommeren klager på støy.

Når saken publiseres viser den seg å være blant de mest populære blant leserne.

Og samme kveld som saken står på trykk, skriver Darbo om en annen Happy Time-restaurant - denne gang en gladsak om den litt større i Arendal:

«Er dette Sørlandets mest populære kebab?» spør Agderposten på tittelplass.

Men kebabsaker er ikke de vanligste sommersakene, sier Darbo, som skal jobbe ut Arendalsuka i slutten av august. Det typiske oppdraget er å skrive om de mange festivalene som arrangeres på Sørlandet.

– Det har blitt en sommergreie for meg. Men man vet aldri hva dagen bringer. Det beste er at man lærer noe nytt hver dag

– Hvordan er det å jobbe som sommervikar?

– Det er gøy!

Til høsten har hun kommet inn på PPU, altså praktisk-pedagogisk utdanning, som gir henne muligheten til å bli lærer i mediefag på videregående. Hun skulle gjerne vært journalist også, men er åpen for alt.

– Jeg har jo lyst på fast jobb, men det ser ikke så lyst ut. Så er dette noe jeg har jobbet med siden jeg var 17 år, så det er kanskje greit å prøve noe annet, som å undervise.

 

Powered by Labrador CMS