Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
I forrige uke skrev Journalisten at NRK har fått tilbud om en tomt sentralt i Lillestrøm der de kan få bygge nytt hovedkontor.
Annonse
NRK har ikke vedtatt flytting ennå, men er i prosess for å forberede et salg av dagens hovedkontor på Marienlyst. Allmennkringkasteren har satt som krav at salget der skal finansiere hele det nye hovedkontoret, altså både tomtekjøp og bygging.
En avklaring om NRK får realisert verdiene de mener er nødvendig på Marienlyst blir trolig klar før neste sommer.
Dersom det blir flytting, og NRK ikke skulle ønske å forlate hovedstaden, kan Tøyen og Økern være realistiske alternativer for et nytt hovedkontor.
– Det finnes flere ulike alternativer og kommunen var i mai på befaring sammen med NRK og så på flere tomter i Økern-området, samt Munch-tomta på Tøyen. Det blir til syvende og sist opp til NRK hvor de vil lokalisere seg, men Oslo kommune ønsker selvfølgelig å beholde allmennkringkasteren i hovedstaden, sier byrådssekretær Rasmus Reinvang (MDG) ved byråd for byutvikling i Oslo kommune i en e-post til Journalisten.
Tøyen-tomter
På Tøyen er det tomter i nærheten av Munchmuseet, som i 2020 flytter til Bjørvika, som er aktuell. Her er det mulig enten å bruke tomten med museet, eller omregulere grøntarealer og parkering på nabotomten til NRK.
Aftenposten har tidligere skrevet at Kulturetaten og Boligbygg har vist interesse for museumsbygget, som for øvrig er vernet ved å stå på Byantikvarens gule liste. Det betyr at det må søkes om endring og at kommunen må gjøre en konkret vurdering dersom en ny bruker ønsker å rive eller gjøre om på det eksisterende bygget.
Oslo Arbeiderparti har tidligere tatt til orde for at NRK bør bygge nytt hovedkontor på parkeringsplassen i tilknytning til Munch-museet. Uansett er gangavstanden til Tøyen T-banestasjon rundt fem minutter. Det er Oslo kommune som eier begge de to aktuelle tomtene som er nabo til universitetets Botaniske hage.
Leder Frode Jacobsen i Oslo Arbeiderparti opprettholder overfor Journalisten Tøyen som deres førstevalg, men er likevel åpen for andre alternativer.
– Det er NRK sine behov som må være førende for hvor NRK skal bygge et nytt hovedkvarter. Vi mener at Tøyen kan være aktuelt, men det kan også Groruddalen, Linderud og Søndre Nordstrand være. Her vil vi vente og se hva NRK selv vil komme med når de ser hvilke behov de har for dette i fremtiden. Men jeg syns det er bedre at NRK bygger på Økern enn på Lillestrøm, og at det er bedre at de bygger på Tøyen enn på Økern, sier Jacobsen.
Annonse
Groruddalen
De gule områdene kan være aktuelle steder på Økern.
På Økern skal det være flere steder som ikke er ytterligere spesifisert som kan være aktuelle. I nærheten av Økern T-banestasjon er det planlagt et nytt bysentrum med både boliger og næring.
Oslo Høyre mener NRK må plasseres i Groruddalen, der de definerer Økern som nedre grense. Høyre mener Tøyen blir for lite og at NRK vil bidra med positiv aktivitet i Groruddalen.
Før sommeren påla opposisjonen i bystyret byrådet å jobbe for Groruddalen-alternativet.
– Vi vet godt at det er NRK som bestemmer dette. Men et av de få gjennomslagene vi har hatt i denne perioden er at opposisjonen har pålagt bystyret at de må gjøre det de kan for at Oslo kommune skal komme opp med attraktive steder for NRK i Groruddalen, sier gruppeleder Eirik Lae Solberg i Oslo Høyre.
– Hva hvis NRK selv vil til Tøyen?
– Da er det opptil NRK og grunneier å gjøre det. Oslo kommune bestemmer reguleringen av områdene som blant annet består av grøntarealer som bystyret har vært enig i skal bevares. Men vi erkjenner at det er NRK som legger planen og at det er deres styre som vedtar nytt hovedkontor.
I rekkefølge
NRKs lokaliseringsdirektør Jon Espen Lohne sa til Journalisten i forrige uke at allmennkringkasteren for tiden fokuserer på å realisere verdiene på Marienlyst og at de ikke favoriserer noen nye lokasjoner for øyeblikket.
– Vi har ingen shortliste på noen måte, men ønsker å få flest mulig alternativer opp på bordet når vi kommer så langt, sa Lohne.
Både for han og for avtroppende NRKJ-leder Richard Aune er nær tilknytning til et trafikalt knutepunkt viktig.
– Jeg har ikke kunnskap eller er i posisjon til å kunne gå inn i de ulike alternativene, så jeg kommer ikke til å mene om tomtevalget, sier Aune til Journalisten på spørsmål om hva han syns om Tøyen og Økern.
– Det kan hende, men det vet jeg ingenting om. Det viktige er at NRK først og fremst finner ut om de har penger til å flytte, og det har de faktisk ikke funnet ut av ennå.
Aune sier at det viktigste er at NRK unngår en situasjon som Danmarks Radio havnet i, der byggingen av det nye DR-bygget ble flere hundre millioner kroner dyrere enn opprinnelig planlagt. Som en følge måtte flere hundre DR-ansatte gå i 2007.
– Det var en katastrofe. Det viktigste for våre medlemmer er at vi ikke kommer i en sånn situasjon.