Sophie Elise navngir menn som har delt sexbilde med henne på Facebook

Det er hennes rett, mener ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum. Han vil ikke redigere blogginnlegget. Jusekspert mener mennene bryter loven.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sent onsdag kveld publiserer Sophie Elise et blogginnlegg hvor hun velger å navngi flere menn som på Facebook har delt et bilde med henne som hun ikke visste var tatt. Den profilerte bloggeren publiserer skjermdumper med trådene på Facebook hvor man kan se navnene på mennene, og mot slutten av innlegget skriver hun også navnene inn i manuset for å søkeoptimalisere disse.

I tråden spør en av de navngitte om noen i tråden tør legge ut bildet i kommentarfeltet til NRK under dokumentaren hvor bloggeren forteller om bildet og spredningen av bildene.

En svarer med at han trekker seg. Men mener bestemt at det er flere kandidater i forumet. Det har han rett i. I løpet av en halvtime har en person som er avbildet med sin lille datter sagt at det frister litt, en annen tilbyr seg å gjøre det dersom han får linken til dokumentaren.

En lenket opp bilde

Konstituert P3-redaktør Bjørn Tore Grøtte skriver i en epost til Journalisten at det har vært et tilfelle hvor en leser har lenket opp til det aktuelle bildet, men at det ble fjernet.

«Sophie Elise fortalte en sterk historie på P3. Og vi er glad for at hun er med på å sette netthat og nettmobbing på dagsorden sammen med P3 og mP3. Våre journalister passer på og moderer både Facebook og kommentarfeltene på P3. Ingen skal henges ut hos oss,» skriver Grøtte.

Men hvor greit er det å navngi personer på denne måten? Sophie Elise Isachsen er en av flere tusen som bruker Nettavisen-eide Blogg.no som plattform for sin blogg. Men hun er i tillegg en av et par hundre bloggere som Nettavisen har kommersielle avtaler med. Det gjør Gunnar Stavrum til ansvarlig for innholdet på Isachsens blogg.

Mener hun har rett til å navngi

Stavrum sier til Journalisten at dette er en vanskelig sak fordi disse personene har aktivt spredt bildene. De har heller ikke gjort dette i hemmelighet, men i stor offentlighet.

– Det hun skriver har hun dekning for å skrive. Og så er spørsmålet om en person som er utsatt for krenkelser av en slik type har rett til å navngi personene som står bak krenkelsen på sin egen blogg. Og er det gitt at vi skal bringe videre navnene gjennom direkte lenking fra vår forside? Jeg mener hun har rett i å gjøre som hun gjør.

Gunnar Stavrum mener Sophie Elise har rett til å navngi mennene som delte et bildet av seksuell karakter. Foto: Birgit Dannenberg

Stavrum sier han likevel ikke har grunnlag for å gå inn på bloggen hennes for å redigere denne. Nettavisen endte med å omtale saken selv, men ikke lenke direkte til bloggen. Stavrum sier at det ikke er tvil om at det Isachsen gjør i bloggen er drastisk, samtidig som han opplever at det hun selv er utsatt for er vel så dramatisk. 

– Jeg synes det er en vanskelig sak å være svart-hvitt på. Den er i en gråsone. Normal praksis er at om bloggere gjør noe som er ulovlig, så går vi inn og fjerner det innholdet. Ingen som har henvendt seg og påstått at det er ulovlig.

Stavrum mener saken minner litt om voldtektssaken i Hemsedal hvor jenta som anmeldte voldtekten navnga de tre mennene hun mente stod for overgrepene. Alle tre ble strafferettslig frikjent.

Lovbrudd

Førsteamanuensis Bjørnar Borvik ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen omtaler innlegget til Isachsen og mennene på Facebook som en forsøpling av det offentlige rommet. Han antar at det mennene har publisert på Facebook er straffbare krenkelser av privatlivets fred.

– Det enkle svaret er at publisering av bilder som dette er straffbart. Det er uten betydning at gruppen er lukket, siden den har så mange følgere. Innlegget fra Sophie-Elise er kanskje ikke straffbart, men hun bidrar til en degenerering av den offentlige samtalen.

Borvik mener at Isachsen burde ha politianmeldt mennene fremfor å publisere identiteten deres på bloggen sin. Det er viktig at slike handlinger straffeforfølges.

– Dersom hun mener de gjør seg skyldig i noe straffbart, burde hun ha bragt saken inn i et strafferettslig spor. I det lange løp er samfunnet lite tjent med at mulige straffbare forhold blir “iretteført” på en blogg.

Powered by Labrador CMS