Rajan Chelliah er i arbeidsretten. der NJ fører saken hans mot NRK/Spekter. Foto: Kristine Lindebø

– Dette er en rovdrift, en brutalisering av arbeidslivet

Ble satt ut da han hørte på NRKs advokat i retten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har venner og kollegaer som har advart meg mot at det kunne bli tøft å stå i rettssaken. Jeg tenkte likevel jeg skulle klare det, men det har vært veldig tøft, sier Rajan Chelliah til Journalisten.

NRK-journalisten gikk til sak mot NRK da han ble sagt opp etter 19 år i jobben fordi de mente han ikke hadde nok kompetanse. Torsdag ble en tung dag i retten for Chelliah og Simona Halle, som også har saksøkt NRK. Fredag fortsatte rettssaken i arbeidsretten.

– Jeg ble overrasket over at advokaten gikk så veldig inn på min person, når saken egentlig handler om overordnede, prinsipielle spørsmål, sier Chelliah.

– Da jeg satt på toget hjem i går, tenkte jeg på hvor mye trygghet jeg hadde følt i denne jobben fordi stillingsvernet står veldig sterkt i Norge. Dette fikk en knekk da jeg fikk oppsigelsen, men også i går. Da jeg satt og hørte på det advokaten sa ble jeg satt ut, sier journalisten, som jobbet mest i TV-programmet Migrapolis.

– Men når det kommer til rettigheter blir vi ikke behandlet som vi bør. Det er en rovdrift, en brutalisering av arbeidslivet.

– Kompetanse kan flyttes

Fredag vitnet NRKJ-leder Richard Aune i arbeidsretten, og ble spurt om prosessen rundt nedbemanninga i hele NRK.

– Hadde man begynt å lete er jeg sikker på at man hadde funnet andre løsninger, sa Aune om prosessen.

Juridisk handler saken om hvilken utvalgskrets NRK burde ha brukt i nedbemanninga, altså hvilken gruppe av ansatte det skulle velges blant. NRK brukte Østlandssendingen som egen utvalgskrets, mens NJ mener NRK i hele Oslo bør være samme krets, og at man da ikke hadde trengt å si opp noen.

NJ mener altså også at det ikke hadde vært behov for nedbemanning, hvis man kunne flytte ansatte fra Østlandssendingen til avdelinger på Marienlyst, hvor de trengte journalister. Aune fortalte også om prosessen i NRK Trøndelag, der man så på hele Trondheim med distriktskontor og regionkontor som en utvalgskrets, og dermed unngikk nedbemanning.

– Det tenker vi hadde vært en naturlig løsning her også. Det løste seg fordi man evnet å se utover avdelingsgrenser. Begge stedene er det kompetanse som kan flyttes imellom, sa NRKJ-lederen.

– Noen steder trenger man spisskompetanse på et felt, men den grunnleggende, journalistiske kompetansen er den samme. En journalist er en journalist.

– NRK er ikke enig i den påstanden, og syns egentlig det er å snakke journalistene litt ned, sa Camilla Steenbuch, personalansvarlig i NRK og NRK/Spekters partsrepresentant i rettssaken.

Hun utdypet med å presisere at journalistene i NRK har svært forskjellige typer jobber og veldig ulik kompetanse, både når det gjelder sjangre, arbeidsmetoder og annet.

– En journalist er ikke en journalist, sa Steenbuch.

NJ-leder Hege Iren Frantzen snakker med NJs advokat Knut Skaslien og NRKJ-leder Richard Aune i en pause. Foto: Kristine Lindebø

Ble utfordret

Senere utfordret NJs advokat Knut Skaslien henne på at NRK hadde omskolert skriptere til journalister, da det ikke lenger var behov for deres kompetanse, men Stenboch mente det var irrelevant og ikke hadde med overtallighet å gjøre. Hun ble også spurt om oppsigelsen av den andre NRK-medarbeideren rettssaken handler om. Simona Halle er grafiker, ikke journalist, men som ble regnet med sammen med journalistene i Østlandssendingen.

– Når det gjelder oppsigelsen av Halle, er det egentlig ikke så nøye? spurte Skaslien.

– Man har gjort en vurdering, og vurdert henne sammen med de andre medarbeiderne.

– Men hun er ikke i kretsen med journalistene, slik det er definert av NRK. Er du enig i det?

– Hun var en del av den prosessen, og var en del av det miljøet som ble rammet, svarte Steenbuch.

Tilbake til Chelliah, mente NRK de forsøkte å finne en ny jobb til ham da han ble overtallig i Østlandssendingen. Blant annet ble han testet i åtte uker som nyhetsjournalist, men NRK mente da han ikke egnet seg.

–Har ikke NRK forsøkt å finne en annen jobb til Chelliah? spurte dommer i arbeidsretten Per Østvold.

– Jeg sliter med å finne spor av det, og vet at det er mange av mine medlemmer som er glade for å ikke ha gått gjennom en slik prosess, svarte Aune.

Powered by Labrador CMS