Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Fredag kommer meldingen om at prinsesse Märtha og gemal Ari Behn skal skilles. Nyheten presenteres i NRK, hos TV 2 og på NTBs nyhetstjeneste. Alle publiserer klokken 18. Dagen etter slår Dagbladet opp at de tre fikk nyheten fra Slottet mot sperrefrist.
Annonse
Så hvorfor var det akkurat disse tre mediene som ble plukket ut og hvor lenge satt de på nyheten?
Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet sier til Journalisten at de tre mediene fikk alle saken presentert klokken 17.30 med sperrefrist til klokken 18. Hun forklarer de to tv-kanalene med at det tar tid å finne fram tv-bilder, samt at dette er de to store norske tv-kanalene med nyhetssendinger. Og når så godt som alle abonnerer på nyhetstjenesten til telegrambyrået, mener Hagen mediene er godt forsynt.
– Gjennom disse tre fikk de norske folk og så godt som alle mediehus tilgang til saken. De tre i sum er norsk presse.
Hun sier videre at det ikke var slik at norske medier var avhengig av de tre mediene. Pressemeldingen gikk ut samtidig på nettstidene til Slottet.
Sikrer graden av riktig informasjon
Overfor Dagbladet stiller generalsekretær Kjersti Løken Stavrum kritiske bemerkninger til at nyheten kommer klokken 18 på en fredag ettermiddag. En dag da OL i Rio er i gang. Hagen sier at dette kunne generalsekretæren spurt henne om, så ville hun fått svar. Publiseringstidspunktet hadde praktiske årsaker og hadde ifølge Hagen ikke noe med å dempe nyheten.
– Man kan mene mye om meg, men jeg trodde ikke denne saken kunne lures under radaren.
Kommunikasjonssjefen sier hun har forberedt saken godt i sommer. Samtidig har de ikke hørt rykter eller blitt kontaktet av journalister om skillsmissen før nyheten ble kjent.
– Men i hvor stor grad er dette praksis i Slottets kommunikasjonspraksis, å fordele en sak på så få medier med sperrefrist?
– Jeg aksepterer ikke premisset med at dette er noen få medier. Dette er to store norske tv-kanaler som lager nyheter og NTB som server alle landets redaksjoner.
Slottet er ifølge Hagen opptatt av å få ut så presis og uttømmende informasjon med en gang. Hun mener at ved å gi noen redaksjoner en halvtime til å sjekke saken før publisering er dette sikret.
– Det er viktig for oss. Det viser seg at feil sprer seg fort i mediene i dag, har du fått litt arbeidstid til å lese saken først er sikrer det at informasjonen som kommer ut blir riktig. Det øker sannsynligheten for at informasjonen når ut blir korrekt.
Annonse
Var ikke en eksklusiv sak
Nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes i NTB sier til Journalisten at de primært ønsker at all informasjon skal gjøre tilgjengelig for alle. Han understreker at NTB ikke har behov for eksklusivitet. Han sier at det er ulike kritierier som ligger til grunn når sperrefrist blir foreslått. Det gjør det vanskelig å være prinsipiell. Han tror heller ikke at andre, om de ble tilbudt det, ville takket nei til denne saken.
Han ønsker uansett en debatt rundt sperrefrister. I dette tilfellet mener han det ikke var slik at noen fikk en nyhet eksklusivt. Men at det er faktisk informasjon.
– Jeg opplever ikke at dette ble gjort for å dempe graden av omtale – tvert i mot. Dette var ren faktisk informasjon som i og for seg er ukontroversielt.
Generalsekretær Stavrum sier til Dagbladet at sperrefrister er noe som hører hjemme i en annen tid, det er Bjellaanes uenig i – for slikt opplever han skjer til stadig. Forsøk på å styre når informasjonen publiseres florerer som aldri før.
– De tre mediene ble valgt fordi dere var summen av norsk presse og NTB fordi nesten alle norske redaksjoner abonnerer på dere. Er det ikke en fare for at dere med dette argumentet blir brukt?
– Det var ikke aktuelt for oss å si vi ikke ville ha den informasjonen fordi vi prinsipielt er motstandere. Kilden er troverdig. Det er sak om skilsmisse mellom to mennesker, det var ingen grunn til å tvile på den informasjonen. Jeg tror, med hånden på hjertet, at det er få redaktører som kan si de ikke har har justert publisering ut fra et hensyn, og det kan være mange forskjellige hensyn.
Greit ønske å respektere
Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord i NRK videreformidler til Journalisten samme argumenter som hun også gav Dagbladet. Per SMS skriver hun at «Her dreier det seg om en nyhet av personlig karakter som også berører barn. Det dreier seg videre om en sak som ikke får konstitusjonelle følger. I dette tilfellet mente NRK Nyheter derfor det var greit å respektere prinsesse Märthas ønske om tidspunktet for offentliggjøringen.»
Beverfjord understreker at vurderingen av sperrefrist er noe som må gjøres fra sak til sak.