Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
I høst har det ridd en mediestormen rundt Christine Meyer fram til at hun gikk av som direktør for Statistisk Sentralbyrå (SSB). Under styremøtet i Norsk Presseforbund delte hun av sine erfaringer med mediene gjennom ulike faser av saken, og om hennes opplevelser med rådgivere, egne ansatte og Finansdepartementet.
Gjennom deler av høsten har det vært vanskelig for henne å forholde seg til mediene.
– Jeg kjente meg dårlig igjen i beskrivelsen om at jeg ikke hadde lyttet. I denne perioden var det vanskelig å forholde seg til pressen. I første møte med finansministeren, sa jeg til henne at den uken vi nå går inn i blir vanskelig. Jeg kommer helt sikkert til å feile. Det var et intenst press rundt meg.
Hun fortalte at en opptreden i Politisk kvarter i NRK 2. november var særlig vanskelig.
– Jeg prøvde å komme meg unna. Jeg burde nok holdt meg unna. Jeg fikk ulike råd. Jeg var ikke klar for seks-syv minutter med spørsmål. Det er for lenge. Derfor begynte jeg å forsvare meg. Etterpå fikk jeg en telefon fra Finansdepartementet om at dette ikke var bra på grunn av blanding av roller og uklarhet.
Lekkasjer
Da det ble reist flere spørsmål, opplevde hun også økt motstand intern i SSB.
– Noe av det jeg synes var vanskelig, var å gå fra å ha et godt samarbeid med mine ansatte, der vi var saklig uenige, til at noen begynte å vende seg mot meg. Det var akkurat som om fundamentet under meg krakelerte. Du må ikke ha et jerngrep, men fast hånd om organisasjonen om du skal få til dette. Med en gang det reises tvil om egne vurderinger krakelerer det.
Så fikk hun altså vite at finansminister Siv Jensen ikke hadde tillit til henne.
– I det ene møtet med embetsverket ble det sagt at finansministeren ikke hadde tillit til meg, så du må gå. Men hva betyr det? Sier dere meg opp? Det har jeg fått en betenkning rundt. Mener dere at jeg skal si meg opp? Det har jeg ikke tenkt å gjøre. Så hvor står vi da? Det var de veldig uforberedt på.
Meyer har opplevd blant annet lekkasjer fra Finansdepartementet som vanskelig.
– Jeg mener det har vært rått spill fra ledelsen i Finansdepartementet. Særlig fra at de begynte å lekke. Det har opprørt meg ganske kraftig. Også det at de lekket fra forhandlingsprosessen. Når de lekker hvor startet de og hvor startet de, jeg syns det var en vanskelig part å forhandle med. Vi burde kommet i havn den torsdagen. Nå er krangelen om advokatregningen det store. Hvorfor kommer det nå? Det er egnet til å avspore saken og sverte meg.
Meyer fortalte om hvordan det var å gå fra å ha et stort apparat, inkludert kriserådgivning fra PR-byrået Zynk, til å måtte få hjelp til å sende ut pressemeldinger etter at hun hadde sluttet som SSB-direktør.
Pressen, sier hun at hun har hatt et ryddig forhold til.
– I fasen hvor jeg var handlingslammet, var det vanskeligere å være åpen. Det var mye lettere etterpå. Pressen har opptrådt veldig skikkelig overfor meg. Jeg har alltid fått sitatsjekk. Problemet er at jeg har ikke rukket over alt og svart på alt.
Annonse
Viktig advokat
Om sin holdning til åpenhet, sier hun at det har hjulpet henne at hun har en professorstilling ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen å gå tilbake til.
– Det har gjort at jeg kan gå om det kniper. Det føles trygt og godt.
– Jeg har valgt saklig linje uten personangrep. Jeg opplever andre siden som ikke fullt så saklig. Og jeg har prøvd hele tiden å ha full åpenhet. Står du for full åpenhet, må du og ta kostnadene ved det.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kommenterte det som er skjedd som historisk.
– Dette har jo vært spektakulært. Det har knapt vært noen tilfeller i norsk historie der en som har vært utnevnt av Kongen i statsråd har skutt seg ut av jobben, og ikke sneket seg ut.
Dag Steinfelds skapte store øyne blant mange medier for måten han opptrådte overfor journalister på vegne av Meyer.
– Jeg skulle visst hva du tenkte på Dag Steinfelds spontantopplæring overfor journalister på hva slags spørsmål advokaten gjerne ville ha? spurte Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle.
– Dag Steinfeld gjorde en utrolig viktig jobb for meg. Jeg var blitt nedkjørt av to krevende møter med finansministeren og departementsråden. Jeg var ikke klart for å gå alene inn i nytt møte og få vite at jeg ikke har hennes tillit. Han var og støttespiller ut på trappen og på vei til taxien. Det er noe med å bli omringet og få alle mikrofonene i ansiktet på samme tid.
Eriksen viste til at Presseforbundets styre tidligere har hatt gjester av klassiske medieofre.
– Du har hatt begge roller. Du føler pressen var beinhard kritisk og tok styring over livet ditt. Så sier du at du ikke kunne gjort det du har gjort uten pressens støtte. Og at du har brukt media. Du velger ikke Dag Steinfeld som advokat hvis du vil ha en advokat som ikke synes. Det gjør din erfaring spesielt interessant at man føler man kommer til kort av og til, men at man kan bruke media også.