Regjeringen ville legge ned Bistandsaktuelt. Berget av budsjettavtalen

Stod i fare for å måtte avvikle etter kutt i bevilgningene på statsbudsjettet. Men med den nye avtalen er fagbladet reddet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I tilleggsmeldingen om asylregningen til statsbudsjettet tidligere i høst ble det kjent at regjeringen ville kutte bevilgninger til sivilsamfunn og demokratiutvikling med 6 millioner kroner, noe som ville betydd kroken på døra for fagbladet Bistandsaktuelt som utgis av Norad.

Men i budsjettavtalen som regjeringspartiene, Venstre og Kristelig Folkeparti ble enige om mandag, ble forslaget om å fjerne støtte til informasjonsarbeid som drives av norske organisasjoner reversert. Det bevilges nå 91 millioner til dette formålet, skriver Bistandsaktuelt.

Bistandsaktuelt blir heller ikke «avviklet», slik regjeringen foreslo. Avtalen slår fast at budsjettposten «sivil samfunn drift», der fagbladet henter sin støtte, skal økes med 12 millioner kroner.

Reagerte på kuttforslag

Presseorganisasjonene reagerte på forslaget, og Norsk Journalistlag (NJ) og Norsk Redaktørforening (NR) ba i et felles brev til Stortinget om at driften av fagmediet måtte sikres videre drift over statsbudsjettet for neste år. 

I tillegg engasjerte folk seg både på Facebook og Twitter for at fagbladet skulle bestå. Og i et opprop fra sentrale forskere og pressefolk ble det mobilisert av folk utenom redaksjonen for at Bistandsaktuelt skulle få leve videre. Flere stortingspolitikere reagerte også spontant mot kuttforslaget da det kom i oktober, skriver bladet.

Et viktig bidrag

– Infostøtten er viktig for å øke bevisstheten om hvilke utfordringer mennesker møter i ulike deler av verden. Publikasjoner som Bistandsaktuelt og FN-sambandets arbeid i skolen er viktig for å sikre en opplyst og saklig debatt om både internasjonale problemstillinger, og innretningen og nivået på bistanden Norge yter, sier Venstres Trine Skei Grande i en kommentar.

KrFs bistandspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad legger også vekt på dette punktet.

– Nå videreføres infostøtte på samme nivå. Nedleggelsen av Bistandsaktuelt og FN-sambandet hindres. Dette er viktig for en kunnskapsbasert utviklingspolitisk debatt og en mer samstemt norsk politikk overfor utviklingsland, sier han.

 
Powered by Labrador CMS